Jak poprawnie zmywać naczynia?
Czy zastanawiałaś się nad tym, jak zmywać naczynia? Wiele kobiet wykonuje owe nieskomplikowane zadanie automatycznie, nie zwracając uwagi bezpośrednio na proces. Jedna, istnieją określone reguły, które dają możliwość osiągnąć nie tylko rewelacyjnego wyniku zmywania, ale również zachować zdrowe ręce i paznokcie.
Technologia procesuNa początku należy usunąć resztki pokarmu z talerza, inaczej po jakimś czasie będziesz musiała zasięgnąć pomocy hydraulika, ponieważ zlew się zatka. Brudne naczynia można pozostawić w ciepłej wodzie na 10-15 minut, następnie będzie bardzo łatwo usunąć resztki jedzenia. Aby zmywać naczynia było wygodniej należy dokonać sortowania, na początku zmywając kieliszki i kubki. Na tych przedmiotach jest najmniej brudu, natomiast w tym czasie, gdy będziesz je zmywać, z brudnego naczynia i sztućców odejdą resztki pokarmu. Wykorzystaj środek do mycia naczyń, w taki sposób gwarantowanie pozbędziesz się tłuszczu i innego brudu pokarmowego. Pamiętaj, że należy dokładnie płukać naczynia.
Na szczególną uwagę zasługują naczynia, które wykorzystujesz do gotowania jedzenia: patelnie, garnki. Również trzeba uwzględnić materiał, z którego zrobione są akcesoria kuchenne. Powłokę teflonową w żadnym wypadku nie można czyścić za pomocą twardych szczotek. Do zmywania naczynia plastikowego nie warto używać zbyt gorącej wody, a zwykłe patelnie żeliwne i stalowe są odporne na różne oddziaływania czynników zewnętrznych.
Etap końcowyGdy talerze i kubki są czyste i błyszczące, należy wysuszyć naczynie. Możesz w tym celu użyć ociekacza (suszarki) albo jeśli wstawiasz naczynia od razu do szafki, to musisz najpierw dokładnie powycierać je ręcznikiem.