Jak prawidłowo pić koniak?

Koniak - mocny napój co ma bursztynowo-złoty kolor, zawiera alkohol, z wytwornym aromatem wanilii i harmonijnym miękkim smakiem. Ocenić wszystką godność potraficie, tylko poznawszy jak prawidłowo pić koniak. Właśnie o tym teraz opowiemy w naszym artykule!
Jak trzeba pić koniak?
Koniak - ni biesiadny napój, toż jego przyjęto pić w spokojnej sytuacji oddzielnie od pokarmu, delektując i rozkoszując się każdym łykiem. Butelkę najlepiej odkrywać za pół godziny do użytku, żeby miękki aromat rozniósł się po całym pokoju.
Często powstaje kwestia: koniak piją ciepłym czy zimnym? Pamiętajcie, że chłodzić ten napój nie należy, jego temperatura powinna być trochę powyżej za pokojową. Pić jego przyjęto ze specjalnych kielichów, które nazywają się "sniftery". One są zrobione z gładkiego przejrzystego szkła czy kryształu, mają brzuchatą formę i przypominają czarkę na nóżce, która gwałtownie zacieśnia do wierzchu. "Sniftery" bywają różnej pojemności od 70 i do 400 gramów.
Więc koniak nalewają na dno i trzymają jego tak, by nóżka rozmieszczała się między bezimiennym i średnim palcami, a dno znajdowało się na dłoni. Nalawszy napój musicie dotknąć palcem do jego zewnętrznej ścianki i jeśli z innej strony pozostanie odcisk, a więc u was w rękach koniak dobrej jakości. Teraz podnosimy kielich do warg, lecz nie pijemy, a najpierw po prostu wdychamy jego aromat. Rozkoszujemy, próbujemy napój na smak malutkimi łykami, odczuwając jak on rozchodzi się w ustach i ujawnia swój niepowtarzalny smak.
Z czym lepiej pić koniak?
Jak pić koniak z cytryną? Zagryzać koniak nie należy, zwłaszcza cytryną, ponieważ on tylko stępi zapach i smak napoju. Lepiej pokładziecie pod język malutki kawałeczek czekoladki i jak tylko on zacznie tajać, pijcie koniak.Koniak pięknie jednoczy się z sokiem pomarańczowym i tonikiem. Nie rekomenduje się zagryzać ten napój winogronem, żeby uniknąć nadal niepożądanych skutków. W pewnych wypadkach dopuszcza się pić go z lodem, lecz najlepiej zwyczajnie używać koniak w czystym wyglądzie.
Jak pić kawę z koniakiem?
Składniki:
- kawa mielona - 2 łyżki;
- koniak - 1 łyżka;
- filtrowana woda - 100 ml;
- cukier - według smaku.
Ten sposób polega na zaparzeniu. Dlatego bierzemy łyżkę kawy i wkładamy jego do drobnego sitka. Z góry wylewamy trochę koniaku i wysypujemy kawę, co pozostała. Teraz rozlokowujemy sito nad filiżanką i powoli wylewamy potrzebną ilość gorącej wody. Nakrywamy napój na kilka minut spodkiem, a potem kładziemy według smaku cukier, mieszamy i od razu pijemy malutkimi łykami.
Afrykański przepis kawy z koniakiem
Składniki:
- kawa mielona - 1,5 łyżki;
- kakao - 0,5 łyżki;
- mielony cynamon - według smaku;
- filtrowana woda - 100 ml;
- cukier - według smaku;
- koniak - 1,5 łyżki.
Dla przygotowania jednej porcji takiego napoju kładziemy w tygla trochę mielonej kawy, dodajemy kakao i rzucamy trochę mielonego cynamonu. Potem zalewamy to wrzątkiem i gotujemy na najpowolniejszym ogniu w ciągu 3 chwilek. Śledzimy, żeby płyn nie zakipiał. Po tym przelewamy napój do filiżanki, kładziemy według smaku cukier i wlewamy 1,5 łyżeczki koniaku. Mieszamy i podajemy aromatyczny gorący napój do stołu.

Jak prawidłowo pić koniak z colą?
W nasze dni stanęło bardzo popularnie mieszać koniak z colą. Taki odświeżający cocktail podają w wielu klubach i restauracjach.
Składniki:
- kłuty lód;
- koniak - 100 ml;
- cola - 100 ml.
Przygotowanie
Więc napełniamy kielich kłutym lodem, a potem wlewamy koniak i oziębioną colę w jednakowych proporcjach. Gotowy odświeżający napój pijemy przez rurkę malutkimi łykami.