Jak prawidłowo przechowywać czosnek?
Lubcie przyprawiać swoje potrawy aromatycznym czosnkiem? A wiecie jak poprawnie przechowywać czosnek w zimie w mieszkaniu? Jeśli nie, a czosnek u was często psuje się, to czytajcie sposoby i warunki jego przechowywania w domowych warunkach niżej.
Jak przechowywać nieoczyszczony czosnek w mieszkaniu?
- Bardzo prosty sposób przechowywania czosnku w domowych warunkach, to powiązać czosnek do kos, jeśli zwyczajnie on był zebrany razem z trawiastą częścią. Gdzie przechowywać powiązany w ten sposób czosnek? Najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu, uwiesiwszy czosnkowe kosy na ściany, czy do sufitu. Dobrze, żeby temperatura przechowywania była na 1-3 stopnie niżej zera. Jeśli w pomieszczeniu będzie ciepło, czosnek zacznie przerastać, jeśli temperatura opadnie niżej – czosnek zmarznie, co nie polepszy jego smakowej jakości, ta i pożytecznych właściwości on pogubi.
- Drugi sposób przechowywania czosnku w chłodnych i suchych pomieszczeniach – to pomieszczenie poprzedniego wysuszonych czosnkowych główek do siatki, czy starych pończoch. Lepsza temperatura dla przechowywania czosnku w taki sposób – 1-3°C niżej zera.
- Zachować czosnek można i w słoikach. Dlatego główki czosnku należy porządnie wysuszyć, bańki wysterylizować i również dać im wyschnąć. W przygotowane bańki ułożyć czosnek i szczelnie zamknąć polietylenowymi przykrywkami.
- Jest jeszcze jeden sposób przechowywania czosnku w domowych warunkach w słoikach. Należy czosnek obcinać od badylów i korzeni, główki wysuszyć. Słoiki wyszorować, wysuszyć i ułożyć w nich główki czosnku, przesypując ich mąką. Przy czym górna warstwa mąki musi stwarzać dostateczną barierę dla powietrza, jego grubość niemniej 2 centymetry.
Jeśli nie ma możliwości wytrzymywać konieczne warunki temperatury, to przechowywać czosnek można i przy pokojowej temperaturze. Dlatego należy:
- Przygotować szuflady – przetrzeć od kurzu i wysuszyć.
- Dalej na dno szuflady trzeba nasypać sól, a z góry wyłożyć warstwę dobrze wysuszonego czosnku.
- Nad czosnkiem znów należy nasypać warstwę soli.
- Dotrzymując się takiego dyżuru, napełniamy szufladę po wierzch.
Tylko należy pamiętać, że termin przechowywania czosnku z podwyższeniem temperatury staje mniej. I sprawa nawet nie w przerastaniu, gniciu, czy wysychaniu ząbków, ale rzecz w tym, że z czasem czosnek traci i aromat i swoje pożyteczne właściwości. Maksymalny termin przechowywania czosnku 8 miesięcy, a jeśli trzymać jego przy pokojowej temperaturze, termin przechowywania może obniżyć się do 4 miesięcy. Tak czosnek, co zachowuje się przy pokojowej temperaturze, przez 4 miesiące traci połowę swoich pożytecznych właściwości, a przez 8 miesięcy takiego przechowywania wszystkie pożyteczne jakości będą zagubione nim w całości. Tak i zużywać taki czosnek będzie mniej przyjemne.
Jak już stanęło zrozumiałe, dla zachowania czosnku należy stworzyć ochronną barierę od przenikania powietrza. Najlepiej z tym sprawia się olej, lecz zawczasu jego należy przygotować. Olej słonecznikowy należy przegotowywać w ciągu 2 godzin, a potem dodać do niego jodynę, z rozliczenia 20 kropli na 1 litr oleju słonecznikowego. Dalej za pomocą czystego watowego tamponu należy nanieść olej na czosnkowe główki (czyścić czosnku nie trzeba). Dalej czosnek trzeba wyłożyć na słońce i tak zostawić, aż olej nie będzie sztafirował.
Jak przechowywać oczyszczony czosnek?
Jest możliwe przechowywanie i oczyszczonego czosnku i dzieje się to w oleju roślinnym. Wykorzystać można jakikolwiek - słonecznikowy, oliwny i nawet lniany:
- Bańkę należy wyszorować i wysuszyć, a czosnek oczyścić.
- Dalej czosnek należy szczelnie ułożyć do bańki i zalać olejem.
Taki czosnek jest wygodny przy przygotowaniu, kiedy czyścić jego nie ma czasu. Tak i olej też pójdzie do sprawy, przesiąknąwszy czosnkowym aromatem, on umiejętnie uzupełni sałaty i inne potrawy.