Jak prawidłowo zaparzyć herbatę?

Jak wiadomo cały świat dzieli się na miłośników kawy i fanów herbaty. Oto o herbacie będziemy mówiły, ponieważ odmian tego napoju jest dużo i każdy wymaga do siebie szczególnego podejścia.
Jak prawidłowo zaparzyć czarną herbatę?
Myślicie, że znacie jak prawidłowo zaparzyć czarną herbatę? I parzycie herbatę w malutkim czajniku do zaparzania, potem rozlewacie go po filiżankach, rozcieńczając wrzątkiem? Jeśli tak, to gratuluję, postępujecie niesłusznie. Herbatę należy parzyć od razu w dużym czajniku i rozkoszować się im nie rozcieńczonym. Dla zaparzenia lepiej wykorzystać miękką wodę i nie trzeba ją gotować "do oparcia", dosyć tylko zakipienia wody. Herbatę zasypywać należy do już rozgrzanego (opłukanego wrzątkiem) czajnika, lepiej ceramicznego. Maksymalna norma to 1 łyżka do herbaty na filiżankę. Nalegać herbatę należy 5-7 minut, nakrywszy czajnik do zaparzania serwetką. Maksymalne zadowolenie od herbaty można otrzymać jeśli pić jej nie później 15 minut po zaparzeniu.
Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę?
Prawidłowe zaparzenie zielonej herbaty sprawa jeszcze chytrzejsza, aniżeli też manipulacje z jej czarnym pobratymcem. Dla zielonej herbaty lepiej wykorzystać wodę źródlaną. Herbatnie liście, wzięte z rozliczenia 1 łyżka na 200 ml wody, zalewają wodą, która ochłonęła do 80-85°С. Po raz pierwszy herbatę należy nalegać blisko 2 minuty, dalej ją rozlewają po filiżankach. Przy ponownym zaparzaniu czas nalegania zwiększają na 15-20 sekund. Zielona herbata, zależnie od gatunku można parzyć 3-5 razy po kolei.
Jak prawidłowo zaparzyć Chińską (żółtą) herbatę?
Na filiżankę należy wziąć 3 gramy, dodając po 1 gramie na każdą późniejszą. Czyli jeśli zamierzaliście pić herbatę we trójkę to należy sparzyć 5 gram herbaty. Żółtą herbatę zalewają gorącą (50-70°С) wodą i nalegają 10 minut. Potem do zaparzania dolewamy wrzątku i rozkoszujemy się świetnym smakiem i aromatem.
Jak prawidłowo zaparzyć białą herbatę?
Biała herbata, tak samo jak i żółta, nie cierpi wysokich temperatur, toż zalewają ją wodą niegoręcej 70°С. Nalegać białą herbatę należy w ciągu 3-4 minut. Jeśli ona jest poprawnie sparzona to kolor będzie blado-żółty, czy zielono-żółty, aromat cienki, kwiatowy. Białą herbatę tak samo jak i zieloną można parzyć kilka razy, zazwyczaj 3-4.
Jak prawidłowo zaparzyć czerwoną herbatę karakade?
Bierzemy 8-10 łyżek do herbaty płatków hibiskusa, zalewamy litrem wody i przegotowujemy od 3 do 5 minut. Herbatę karkade rekomendują pić z cukrem, a płatki można zużywać jak witaminową dokładkę dla obrony od wirusowych infekcji - witaminy С w płatkach, co już rozmiękły jest dużo. Nawiasem mówiąc, karkade można pić i na zimno, nawet dodając lód.
Jak prawidłowo zaparzyć turecką herbatę?
Turecka herbata parzy się bardzo ciekawym sposobem z użyciem 2 czajników. W jeden nalewamy wodę i stawiamy na ogień. Do drugiej nasypujemy 5-6 łyżek stołowych (z górką) herbaty i stawiamy jego z góry czajnika z wodą. Kiedy woda w dużym czajniku zakipi, nalewamy jej do górnego czajnika i zostawiamy na małym ogniu na 5-10 minut. Potem herbatę rozlewają po filiżankach i rozcieńczają wrzątkiem, co pozostał, według smaku.
Jak prawidłowo zaparzyć herbatę z imbirem?
Teraz coraz więcej ludzi odkrywają dla siebie pożyteczne właściwości herbaty z imbirem, toż bardzo ważnie znać jak jej poprawnie zaparzyć. Kroimy korzeń imbiru cienkimi kawałkami, kładziemy do metalowego naczynia i zalewamy wodą. Udowadniamy do wrzenia i trzymamy na małym ogniu w przybliżeniu kwadrans. Dalej ostudzamy herbatę, dodajemy cytrynę, miód, miętę – według smaku.
Jak prawidłowo zaparzyć herbatę mate?

Mate w ogóle nie jest herbatą, ponieważ dla zaparzania wykorzystują się nie herbaciay krzak, a badyle i liście ostrokrzewu paragwajskiego, rozdrobnione do proszku. Klasyczne "mate" piją z kalebasy przez metalową rurkę. W oczyszczoną kalebasę (zasypiamy do pojemności na 2/3 mate, zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na dzień, zlewamy i przecieramy miękką tkaniną) na 2/3 zasypiamy mate, zamykamy dłonią i strząsamy. Akuratnie wstawiamy bombillię (żelazną rurkę), wracamy do pionowego położenia pojemność i zalewamy gorącą (blisko 70°С) wodą. Najpierw do przecięcia bombillii z proszkiem, a przez parę minut dolewamy prawie do wierzchu kalebasy. Parzyć jedną i tą samą porcję proszku można wielokrotnie, prawie do straty smaku.