Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę?

jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę

W naszych czasach, ten leczniczy napój szeroko rozprzestrzenił się praktycznie we wszystkich zakątkach kuli ziemskiej i zajął dostojne miejsce na półkach spożywczych sklepów i kuchniach naszych domów. Lecz, nie zważając na taką wysoką popularność zielonej herbaty, nie wszyscy prawidłowo uprawiają sztukę jej przygotowania. Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę, jak jej poprawnie używać i jakie pożyteczne właściwości kryją się w zielonych liściach tej rośliny? Porozmawiamy w dzisiejszym artykule.

Jak prawidłowo zaparzyć zieloną Chińską herbatę?

Reguły zaparzenia zielonej herbaty - to nie tylko przygotowanie smacznego aromatycznego napoju, to cała ceremonia wymagająca cierpliwości i miarowości. Po pierwsze, według tradycyjnych Chińskich pojęć, gospodyni musi znajdować się w umiarkowanym humorze i mieć dobry nastrój. Przecież podstawą napoju jest woda, a ona jest (to przyznają nawet współcześni uczeni) zdolna przyjmować do siebie dowolną informację. Więc jeśli będziesz przygotowywać herbatę w złym humorze, ona będzie całkiem nie taka smaczna i pożyteczna, jak się oczekuje.

Po drugie, do zaparzenia zielonej herbaty, ważna jest umiejętność poprawnego przygotowania naczynia. Jak to trzeba zrobić? Weźcie wysoki, lepiej ten co ma formę kopułową, ceramiczny czajnik do zaparzania i porządnie wyszorujcie go pod bieżącą wodą, żeby na ściankach nie pozostał ani kurz, ani naleciałości, to może zepsuć smak herbaty. Potem wypełnicie naczynie zawczasu doprowadzoną do wrzenia gorącą wodą, żeby on się nagrzał jak należy. Przy czym wodę lepiej wziąć odfiltrowaną, miękką, kupioną w sklepie czy przepuszczoną przez specjalny filtr wodę domową. Kiedy ścianki czajnika już nagrzały się, zlewajcie z niego wodę, osuszcie ręcznikiem i możecie przystępować do zaparzenia. Według przyjętych norm, na każde 150 mililitrów wody do zaparzania trzeba brać 1 płaską łyżkę herbaty. Przypuścimy, że nasz czajnik ma pojemność 350 mililitrów.

Kładziemy 2 łyżeczki herbaty i nalewamy 300 ml wody. Dlaczego niepełny czajnik? Dlatego, żeby zostawić miejsce dla skupiska aromatu, przecież wszystko co gorące ma właściwość zbierania u góry. Jeśli nie zostawisz miejsca dla pary, ona wyciśnie się przez otwór w rączce przykrywki. Jeszcze jeden szczegół w przygotowaniu tego leczniczego napoju - to dotrzymanie temperatury wody. Jeśli czarną herbatę zwykliśmy parzyć wrzątkiem, chwytając czajnik jak tylko on zakipi, to tu ten numer nie przejdzie. Wrzątek po prostu zamorduje wszystkie pożyteczne elementy. Temperatura wody do zaparzenia zielonej herbaty nie może przekraczać 80-85 stopni.

Ile czasu parzyć zieloną herbatę?

Niemniej od temperatury wody ważnie jest, ile czasu parzyć zieloną herbatę. Znawcy tej sprawy mówią, że czasowy odstęp nalegania napoju zależy od wielu czynników. To gatunek herbaty, wiek rośliny, miejsce jego wzrostu, czas zbioru surowca i nawet faza miesiąca i znak Zodiaku, w którym miesiącu w tej chwili się znajdował. Ale kupując herbatę w sklepie, wątpliwe czy dowiemy się tej informacji i jak było? W tym wypadku, mistrzowie tematu herbacianego doradzają trzymać się średniego tymczasowego odstępu, co wychodzi 4 minuty. A przy każdym ponownym zaparzeniu dodawać po 15 sekund.

Ile razy można parzyć zieloną herbatę?

Spytacie, jak powinno być przy każdym ponownym zaparzeniu i ile razy można parzyć zieloną herbatę? Jakościową zieloną herbatę pierwszego gatunku można parzyć do 5-6 razy i dopiero na siódme parzenie ile razy parzyć zieloną herbatęodczujecie przemianę smaku i aromatu. Dziwny napój czyż nie?

Gdzie stosuje się zielona herbata?

Teraz wiecie jak poprawnie parzyć zieloną herbatę, pozostało tylko przypomnieć, jak ją można stosować z korzyścią dla zdrowia. Po pierwsze, zielona herbata jest dobra jako napój. Ona łatwo zaspokoi pragnienie na coś gorącego. Po drugie to przepiękny pomocnik dla tych, którzy postanowili zrzucić wagę. Przecież zielona herbata ma właściwość wydalania z organizmu zbędnej wody, wyprowadza złogi i toksyny, a także ona pięknie obniża apetyt, co pozwala utrzymywać dowolną dietę bez odczucia głodu. Pokochajcie zieloną herbatę, a pozytywny wynik nie zmusi do czekania na siebie.

 
Powiązane artykuły:
Jak przygotować herbatę z imbirem?
Nasycona, aromatyczna i bardzo smaczna herbata z imbirem na pewno ogrzeje was zimnym wieczorem. Odczuć korzyść i przewagę tego świetnego napoju można przygotowując go ciekawymi sposobami, korzystajcie z następujących rekomendacji.
Herbata z imbirem – ciekawe przepisy
Zima – czas mrozu, śniegu i zaziębienia. I jeśli pierwsze dwa komponenty tej pory roku podobają się praktycznie wszystkim, to trzeci nie lubi nikt. Lecz uniknąć zaziębienia łatwo – po prostu podtrzymujcie swój immunitet. Co może być lepsze dla organizmu, aniżeli przyjemna herbata z imbirem?!
Herbata z rokitnikiem, czyli
Rokitnik jest "carską jagodą", dzięki swoim pożytecznym leczniczym właściwościom i witaminom. I dziś opowiemy jak zrobić oryginalną i smaczną herbatę z rokitnikiem. Rozpatrzmy kilka wariantów stworzenia tego napoju.
Herbata z liści maliny – napój z czarownym smakiem i niezrównanym aromatem
Herbata z liści maliny – przepiękny środek dla profilaktyki i leczenia grypy. Jest zwłaszcza dobry taki napój w jesienno-zimowym okresie. Proponujemy kilka prostych i uniwersalnych przepisów stworzenia pożytecznej herbaty.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty