Jak przechowywać banany?

Banany - uniwersalny produkt, który jemy w zimie i latem. Jeśli w letnim okresie możemy jeszcze oderwać się na drugie jagody i owoce po sezonie, to w zimie banany są po prostu niezastąpione. O korzyściach tego produktu wiadomo wszystkim od małego. Banany są bogate w takie minerały jak potas i magnez. Również w nich mieści się serotonina - hormon szczęścia. To niezastąpione źródło węglowodanów. Jeśli chcecie zacząć poprawnie żywić się i być energicznym przez cały dzień, to kasza z bananem rankiem jest niezastąpiona na śniadanie.
Po to, żeby można było przedłużyć to zadowolenie, które otrzymujemy od tego produktu, trzeba nam wiedzieć, jak poprawnie przechowywać banany?
Jak poprawnie przechowywać banany?
Wszyscy wiemy, że zrywane są jeszcze niedojrzałe, żeby były pomyślnie przetransportowane.Zielone grona bananów wkładają do szuflad z polietylenem. Przy pewnej temperaturze i wilgotności mogą one znajdować się w takim stanie dosyć długo. Po transportowaniu banany muszą dojrzeć do pewnego stanu. Kolor, smak i aromat tego owocu muszą odpowiadać pewnym standardom. Dla tego banany umieszczają dojrzałe w pudełkach. Zachodzą wszystkie biochemiczne procesy, które są takie potrzebne dla otrzymania jakościowego produktu. Zasada działania tych cel polega na tym, że odbywa się nagrzewanie czy oziębienie bananów w trakcie ich dojrzewania. Osiąga się to przez przymusowe przewiewanie powietrza przez pudełka z bananami. Stale podtrzymuje się równomierną temperaturę, co daje w końcu procesu gazowania. Najbardziej prognozowany wynik. Oto taką trudną drogę przechodzi ten produkt przed tym, zanim trafi do nas na stół. Naturalnie, że kupiwszy banany w sklepie i przyniósłszy do domu, koniecznie stworzyć te same warunki dla ich przechowywania.
Jak przechowywać banany w domu?
Przechowywać w domu banany można w kimkolwiek chłodnym,ciemnym miejsce. To może być lodówka, czy po prostu szafka. Wszystko zależy od tego, w jakim stanie je nabyliście. Kupując banany, jak i inne owoce, patrzcie, żeby na skórce nie było plam. Kolor skórki powinien być nasycony-żółty i jednorodny. Właśnie w tej fazie dojrzewania,w bananie są skoncentrowane wszystkie składniki odżywcze. I one przyniosą wam korzyść.
Banany można kupować niedojrzałe. Tylko z nimi fachowcy doradzają być ostrożnymi - zielone płody banana źle się trawią. I po to, żeby one szybciej dojrzały,należy je ulokować do polietylenu,do lodówki. Praktycznie następnego dnia będą dojrzałe.
Absolutnie nie do przyjęcia jest przechowywanie bananów w zamrażalniku,ponieważ skórka od razu pociemnieje i utracą one swój powab. W dotyku owoce będą miękkie i można je zużyć, lecz będą przydatne tylko do koktajli czy piure.
Najlepiej przechowywać banany w lekko uchylonym papierze. Powinien być dostęp powietrza i niewielkie oświetlenie. Wilgotność - wróg bananów! Po to, żeby banany nie utraciły zakupionego wyglądu w ciągu kilku dni i zachowały swoją spożywczą wartość, warto je przechowywać w temperaturze 12-14°.
I na koniec bananowy paradoks: bez względu na ich ilość, zjadamy je wcześniej niż dojrzeją,a dojrzałe zepsują się szybciej,niż je zjemy!