Jak przechowywać dynię?
Dynia – to naprawdę unikalne warzywo, co ma wiele właściwości leczniczego charakteru. W jej miąższu mieści się duża ilość cennych substancji:
- witamina С – dla wsparcia zdrowia w zimnym okresie roku;
- witaminy grupy B – pomagają zdjąć znużenie, irytowanie, bezsenność, oczyszczają twarz od pryszczy, wzmacniają paznokcie, nadają blask i jedwabistość włosom;
- witaminy А i Е przeszkadzają przedwczesnemu pojawieniu zmarszczek;
- bardzo rzadka witamina K – sprzyja zdolności gęstnieć krwi;
- witamina Т też nieczęsto spotyka się w innych warzywach; ona jest ciekawa tym, kto stara się zrzucić zbędną wagę, ponieważ pomaga przyswajać ciężki pokarm i tym samym zapobiega otyłości;
- wśród warzyw dynia jest mistrzem za treścią żelaza; toż wszyscy u kogo dynia częsty gość na stole, mają dobry kolor oblicza i zawsze różnią się przepięknym humorem;
- dyniowy sok jest pożyteczny dla wsparcia męskiego zdrowia i seksualności;
- nasienie dyni od dawna wchodzi w skład różnych ziół.
Ze względu na całe wyżej powiedziane, powstaje kwestia przyrodnicza: jak poprawnie przechowywać dynię?
Rozpatrzymy kilka wariantów zachowania takiego cennego warzywa.
Jak przechowywać dynię w zimie we własnym domu?
Jeśli wyhodowaliście dynię na swojej działce rolnej, warto zatroszczyć się o jej przechowanie do wiosny. Dlatego ją sprzątają z grzęd w przybliżeniu w środku września, do suchej pogody, koniecznie przed pierwszymi jesiennymi przymrozkami. Dynię zrywają z krzaka razem z niewielką szypułką, która powinna być sucha i szorstka.
Za szypułkę lepiej nie brać się, zwłaszcza u dużych i ciężkich płodów, ponieważ ona może obłamać się, a z obłamanego miejsca może zacząć się proces gnicia warzywa. Dynie przygotowywane do przechowywania podsuszają na słonku w ciągu tygodnia. Jeśli przy montażu urodzaju powierzchnia dyni zadrapała się, to brózdki i niegłębokie draśnięcia można zagoić, nakleiwszy na nie bakteriobójcze plastry. Podsuszać należy w suchym miejscu, obronionym od wilgoci. Kiedy kora dyni stwardnieje płody przenoszą do suchego i ciemnego miejsca przechowywania z pożądaną temperaturą do 15-20 stopni.
Jak przechowywać dynię w mieszkaniu?
W warunkach miejskiego mieszkania zachowują jak niedojrzałe płody, oni dochodzą do pełnej dojrzałości za 1-2 miesiące, tak i w całości dojrzałe. Na zimowe miesiące dla dyni wydzielają kąt w ciemnej spiżarni, gdzie nie ma dostępu słonecznych promieni.
Czasami płody trzeba oglądać. Przy pojawieniu oznak gnicia rażone miejsca wycinają do zdrowych tkanek i opalają przekroje płomieniem świecy. Obcięte płody zużywają w pierwszej kolejności.
Jak przechowywać rozkrojoną dynię?
Pokrajany miąższ dyni można na kilka tygodni pokłaść do lodówki, lecz nie więcej, inaczej zacznie się proces gnicia i produkt zdarzy się wyrzucić. Dla trwalszego zachowania rozkrojoną na części dynię, dają możliwość rzetelnie wyschnąć, pakują do polietylenowych pakietów porcjami po 300-600 g i odprawiają do zamrażalnika. Pakiety trzeba spakować jak najszczelniej bez bąbelków powietrza. W zamian zwyczajnych polietylenowych pakietów można w sklepie nabyć specjalne woreczki i lady dla zamrażania.
W zimie, w miarę potrzeby, pokrojoną dynię rozmrażają kilkoma sposobami:
- w lodówce w przybliżeniu 10-12 godzin;
- w pokoju – 4-5 godzin;
- w kuchence mikrofalowej, czy w dętej szafie;
- w naczyniu z ciepłą, czy gorącą wodą, przy czym trzeba nie dopuszczać trafienie wody do pakietu z zamrożonym produktem.
Dowiedziawszy się prostych reguł o tym jak przechowywać dynię w zimie potraficie zabezpieczyć siebie i swoją rodzinę pożytecznym i cennym produktem przed same lato, przygotowawszy dynię w piecyku, czy dowolnym innym ciekawym sposobem.