Jak przechowywać herbatę?

Herbata - unikalny napój posiadający swoje właściwości.Zawiera on blisko 300 koniecznych dla człowieka substancji, dlatego dobrą herbatę z zadowoleniem piją wszyscy i zawsze: w domu,w pracy i w gościach. Lecz dlaczego herbata czasami traci aromat i smak?
Wszystkie gatunki herbaty (bez dodatków) - to listki drzewa jednego rodzaju - Thea sinensis.
Smak i aromat herbaty zależy nie tylko od miejsca plantacji, terminów i sposobów obróbki herbacianego listu, suszenia i fermentacji, sposobów zaparzania, ale i od tego, jak przechowujemy herbatę.
Herbata - delikatny produktSucha herbata - bardzo delikatny produkt i na jego jakość wpływa, gdzie go przechowujemy.
Na powietrzu herbata łatwo traci olejki eteryczne, które dają aromat. Herbata szybko wchłania dowolne aromaty i wilgoć. Od słonecznego światła rozpadają się fermenty, witaminy - zwłaszcza C, której w świeżej herbacie jest więcej niż w cytrynie. Gromadzą się garbniki, co nadaje specyficznego gorzkiego smaku. Jeśli jest zbyt zimno,czy też bardzo gorąco, odbywają się nieodwoływalne procesy z wiewiórkami i aminokwasami (do 25%)-traci główne jakości. Optymalna temperatura przechowywania herbaty to 17-20 stopni.
Przy nieprawidłowym przechowywaniu herbata najwyższych gatunków może w ciągu doby utracić aromat i główną jakość. Według smaku będzie uważana za niski gatunek.
Jak poprawnie przechowywać herbatę?
Często w sklepach herbatę przechowuje się obok przypraw, czy w wilgotnych pomieszczeniach. W domu paczki herbaty trzyma się w kuchni obok płyty. To jest niedopuszczalnie.
Główny warunek prawidłowego przechowywania - hermetyczne opakowywanie, nieobecność zapachu i wilgoci. W Chinach, Japonii i na Rusi herbatę kobiety trzymały i parzyły w oddzielnych od kuchni pomieszczeniach - herbacianych domkach i pokojach. Zachowywały zaparzanie w skrzynkach, na które zakładały płócienne woreczki. Herbata była w porcelanie,czy z ciemnego szkła puszce,z szczelnymi przykrywkami w bufecie czy szafie.
Teraz są różne pojemniki do przechowywania herbaty : porcelanowy, metalowy ze szczelnymi przykrywkami, torby z folii z zaciskami. Nie trzeba kupować dla herbaty plastikową tarę, nawet bardzo piękną. Herbata w niej udusi się. Nie wolno chować w papierze i gazecie - on będzie nabawiał się wilgoci i zapachu drukarskiej farby, spleśnieje.
Odkrywać opakowywanie trzeba ostrożnie, żeby potem można było szczelnie zamknąć to co pozostało.Lecz lepiej przesypywać do puszki z szczelną przykrywką.
Herbata nie utraci swoich smakowych jakości przez wiele lat, jeśli dotrzymywać się będzie reguł jej przechowywania.Wtedy w dowolnym czasie można rozkoszować się tym czarownym napojem, ładując się siłą, radością i zdrowiem!