Jak przechowywać kukurydzę?

Kukurydza - cenna i smaczna zbożowa kultura. Hodowali ją jeszcze 7 tysięcy lat wstecz. Zbierają kukurydzę z pól, kiedy staje się ona dojrzała. Jeśli nie pośpieszą się ze zbieraniem, ziarna kukurydzy mogą spleśnieć, zachorować, czy po prostu mogą ją zjeść ptaki. Jest masa sposobów, jak przechować tę kulturę jak najdłużej i właśnie o nich teraz opowiemy.
Jak przechowywać kukurydzę?
Składniki:
- kukurydza w kolbach;
- woda;
- lód;
- cytrynowy sok;
- sól.
Przygotowanie
Po to, żeby kukurydza przechowywała się jak najdłużej w lodówce, z kukurydzianych kolb zdejmujemy łupinę i usuwamy pędzelek. Do dużego głębokiego pojemnika nalewamy wodę, kostki lodu i po jednej łyżce do herbaty soli i cytrynowego soku na każdy litr wody. Wkładamy kukurydzę do naszej wody i zostawiamy na 20 minut. Dalej z kolb usuwamy ziarna, zlewamy wodę przez durszlak. Kukurydziane ziarna przechowujemy w hermetycznym opakowywaniu. Takie ziarna mogą przechowywać się do trzech tygodni. Tak samo można przechowywać i kaczany, nie oddzielając ziarna.
Jak przechowywać gotowaną kukurydzę
Składniki:
- gotowana kukurydza;
- wrząca woda - 1 l;
- cukier - 3 h. łyżki;
- sól - 3 h. łyżki;
- przyprawy - według smaku.
Przygotowanie
Gotowaną kukurydzę można przechowywać tak w kolbach, jak i z oddzielonymi ziarenkami. Oziębioną kukurydzę umieszczamy w suchym emaliowanym naczyniu, nakrywamy przykrywką i odstawiamy do lodówki. Taką metodą kukurydzę można przechowywać w ciągu 2 - 3 dni, a jeśli chcesz przechować ją dłużej, wtedy lepiej skorzystać z metody konserwacji. Przygotujemy solankę, żeby zakonserwować gotowaną kukurydzę, dlatego do wrzącej wody dodajemy cukier i sól, gotujemy jeszcze 5 minut. Zawczasu sterylizujemy słoiki, układamy w nich kolby czy oddzielne ziarna kukurydzy i zalewamy solanką. Dodajemy przyprawy według swojego smaku. Słoiki zamykamy. Zakonserwowaną kukurydzę można przechowywać bardzo długo.
Jak przechowywać kukurydzę na zimę?
Składniki:
- kukurydza;
- pakiety dla zamrażania;
- woda;
- garnek;
- zamrażalnik.
Przygotowanie
Po to, żeby przechować ten cenny produkt na zimę, kukurydzę można zamrozić. Przy tym rodzaju przechowywania, ona nie traci witamin i pożytecznych właściwości. Do zamrażania, lepiej wybierać dobry cukrowy gatunek kukurydzy i przygotować ją do zamrażania. Kukurydzę oczyszczamy i całymi kolbami wykładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Póki kukurydza jest w trakcie gotowania, przygotujemy pojemnik z lodem i dodajemy do niego oziębioną wodę. Kiedy kolby są gotowe, wyciągamy je z wrzątku i przekładamy do pojemnika z lodem. Ważnie, żeby kukurydza nie wyszła zepsuta przez długie gotowanie. Należy najszybciej włożyć ją do lodu. Ten proces zapobiegnie marszczeniu kukurydzy i pomoże łatwiej oddzielić ziarna. Oddzielamy je do osobnej miski. Przygotowujemy pakiety do zamrażania, napełniamy je kukurydzą, wyganiamy powietrze z pakietu. Wykładamy nasze pakiety do zamrażalnika. Można zamrozić całe kaczany, do tego czyścimy i myjemy kukurydzę, zamrażamy ją całą w pakietach. Do przygotowywania takiej kukurydzy, należy ją najpierw rozmrozić za pomocą kuchenki mikrofalowej. Potem do rondla nalewamy wodę, stawiamy na ogień, dodajemy kaczany, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 40 minut.
Jak przechowywać kukurydzę na świeżo?
Świeżą kukurydzę można przechowywać różnymi sposobami. Najpierw kukurydzę oglądamy, rozkrywamy, lecz nie oczyszczamy kolby. Łączymy kukurydzę do "kos" i wieszamy w dobrze przewietrzanym, suchym pomieszczeniu. Jeśli kukurydzy jest mało - rozwieszamy kolby na sztuki.