Jak przechowywać natkę w lodówce?

jak przechowywać natkę w lodówce

Przechowywanie natki ma swoje właściwości przez to, że zielone rośliny mają cienkie powłokowe tkanki i rozwinięte liście, toż u nich słaba zdolność do utrzymania wilgoci. Woda z natki szybko ulatnia się, co doprowadza do szybkiego więdnięcia rośliny i straty smakowych jakości.

Pytanie, jak poprawnie przechowywać natkę, dla gospodyń domowych jest bardzo ważnym. Przecież przy przygotowaniu wielu potraw wykorzystują się koper, szczypior, pietruszka, estragon i inne korzenne trawy. Przygotowując zielone rośliny, ich można poddać suszeniu, zasoleniu, lecz najlepiej zachować natkę pozwala lodówka.

Sposoby przechowywania natki w lodówce

Optymalny wariant przechowywania natki w krótkim terminie – dolna półka lodówki. Rzetelnie przebierajcie liście i badyle i posprzątawszy wszystkie pożółkłe i mdłe gałęzie będziesz układała do celofanowego pakietu. Delikatne trawy (na przykład bazylia) lepiej zawczasu ulokować do wilgotnej serwetki.

Jeśli was interesuje, jak przechowywać świeżą natkę w ciągu długotrwałego czasu, to doradzamy ją zamrozić. Zebrane trawy przemywamy i suszymy ręcznikiem. Dalej robienie zapasów szczelnie zawracamy do polietylenu, obwiązujemy nicią, żeby pakiet nie rozwijał się i do środka nie popadało powietrze. Zachowywać w zamrażalce można w ciągu całego roku!

Proponujemy jeszcze jeden wariant przechowywania korzennych traw. Od razu uprzedzimy, że zachowana w ten sposób natka wykorzystuje się tylko przy przygotowywaniu pierwszych potraw. Najpierw rozdrobnicie liście zielonych roślin, a szałwię, rozmaryn i tymianek podzielicie na malutkie gałęzie, złożycie robienie zapasów natki do ośrodków formy dla zamrażania lodu, zalejcie wodą. Ulokujcie formę do zamrażalnika, kiedy woda zmarznie, kostki lodu razem z zamrożonymi wewnątrz trawami, wytrząście z formy i układajcie do celofanowego pakietu. Zapewniamy was, że zupa zaprawiona takimi kostkami będzie niemniej aromatyczna, czym ugotowany ze świeżej natki.

Żeby u warzywnych produktów dłużej zachowywały się apetyczny rodzaj i smakowe jakości, należy kontrolować temperaturę przechowywania płodów i natki.

Natkę spakowaną do celofanu, w ciągu 2 tygodni można zachować świeżą przy temperaturze 0°C. Płodowe kultury zachowują przy temperaturze nie powyżej 6-8°C. Bułgarski pieprz może zachowywać się przed 2 miesiące, ogórki – 2 tygodnie, najmniej zachowują się dojrzałe pomidory. Toż jeśli chcecie długo łakomić świeżymi pomidorami, kupujcie ich niedojrzałymi, w tekturowym pudełku one będą powoli dojrzewały i będziecie rozpieszczały swoich domowników świeżymi pomidorami prawie 2 miesiące.

Najtrwalszy termin przechowywania – u kabaczków i dyni. One mogą zachowywać się całą zimę w dosyć chłodnym miejscu. Dotrzymanie reguł przechowywania zabezpiecza jakość produktów, co jest poręczeniem zdrowego żywienia rodziny.

 
Powiązane artykuły:
Jak przechowywać olej z oliwek?
Oliwa - jeden z bardziej kosztownych olejów roślinnych, poza tym, on jest bardzo pożyteczny. Toż wasze zadanie – nie dać temu produktowi zepsuć się. Zrobić to nie jest tak skomplikowano – dotrzymujcie się kilku prostych reguł.
Jak przechowywać ziemniaki – sprawdzone sposoby i warunki
Ziemniak - jedno z głównych warzyw na naszym stole. Istnieje ogromna ilość potraw z ziemniaka i posilać się nim można okrągły rok! Właśnie dlatego tak ważne nauczyć się poprawnie przechowywać to warzywo.
Jak przygotować szczaw na zimę?
Sposobów robienia zapasów szczawiu istnieje nie tak dużo i niektóre niezwykłe są opisane dalej. Opowiemy jak zakonserwować liście, zaproponujemy dwa warianty zamrażania i opiszemy sposób zasolenia natki, nie naruszając całości liści.
Jak poprawnie przechowywać winogrono?
Często powstają trudności z przechowywaniem owoców. Na przykład z winogrona robią nie tylko dziwne wino czy konfiturę, lecz jeszcze jego zachowują całymi gronami i przy dotrzymaniu wszystkich rekomendacji jagody zostają świeżymi.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty