Jak przechowywać natkę w lodówce?

Przechowywanie natki ma swoje właściwości przez to, że zielone rośliny mają cienkie powłokowe tkanki i rozwinięte liście, toż u nich słaba zdolność do utrzymania wilgoci. Woda z natki szybko ulatnia się, co doprowadza do szybkiego więdnięcia rośliny i straty smakowych jakości.
Pytanie, jak poprawnie przechowywać natkę, dla gospodyń domowych jest bardzo ważnym. Przecież przy przygotowaniu wielu potraw wykorzystują się koper, szczypior, pietruszka, estragon i inne korzenne trawy. Przygotowując zielone rośliny, ich można poddać suszeniu, zasoleniu, lecz najlepiej zachować natkę pozwala lodówka.
Sposoby przechowywania natki w lodówce
Optymalny wariant przechowywania natki w krótkim terminie – dolna półka lodówki. Rzetelnie przebierajcie liście i badyle i posprzątawszy wszystkie pożółkłe i mdłe gałęzie będziesz układała do celofanowego pakietu. Delikatne trawy (na przykład bazylia) lepiej zawczasu ulokować do wilgotnej serwetki.
Jeśli was interesuje, jak przechowywać świeżą natkę w ciągu długotrwałego czasu, to doradzamy ją zamrozić. Zebrane trawy przemywamy i suszymy ręcznikiem. Dalej robienie zapasów szczelnie zawracamy do polietylenu, obwiązujemy nicią, żeby pakiet nie rozwijał się i do środka nie popadało powietrze. Zachowywać w zamrażalce można w ciągu całego roku!
Proponujemy jeszcze jeden wariant przechowywania korzennych traw. Od razu uprzedzimy, że zachowana w ten sposób natka wykorzystuje się tylko przy przygotowywaniu pierwszych potraw. Najpierw rozdrobnicie liście zielonych roślin, a szałwię, rozmaryn i tymianek podzielicie na malutkie gałęzie, złożycie robienie zapasów natki do ośrodków formy dla zamrażania lodu, zalejcie wodą. Ulokujcie formę do zamrażalnika, kiedy woda zmarznie, kostki lodu razem z zamrożonymi wewnątrz trawami, wytrząście z formy i układajcie do celofanowego pakietu. Zapewniamy was, że zupa zaprawiona takimi kostkami będzie niemniej aromatyczna, czym ugotowany ze świeżej natki.
Żeby u warzywnych produktów dłużej zachowywały się apetyczny rodzaj i smakowe jakości, należy kontrolować temperaturę przechowywania płodów i natki.
Natkę spakowaną do celofanu, w ciągu 2 tygodni można zachować świeżą przy temperaturze 0°C. Płodowe kultury zachowują przy temperaturze nie powyżej 6-8°C. Bułgarski pieprz może zachowywać się przed 2 miesiące, ogórki – 2 tygodnie, najmniej zachowują się dojrzałe pomidory. Toż jeśli chcecie długo łakomić świeżymi pomidorami, kupujcie ich niedojrzałymi, w tekturowym pudełku one będą powoli dojrzewały i będziecie rozpieszczały swoich domowników świeżymi pomidorami prawie 2 miesiące.
Najtrwalszy termin przechowywania – u kabaczków i dyni. One mogą zachowywać się całą zimę w dosyć chłodnym miejscu. Dotrzymanie reguł przechowywania zabezpiecza jakość produktów, co jest poręczeniem zdrowego żywienia rodziny.