Jak przechowywać olej z oliwek?
Oliwa zawsze ceniła się za swoje smakowe i kosmetyczne właściwości. Kupić oliwę dziś można we wszystkich supermarketach, lecz oto poprawnie wybrać i zachowywać jej mogą daleko nie wszyscy.
Jak przedłużyć termin przechowywania oleju z oliwek?
Bardzo ważne poprawnie zachowywać taki drogi we wszystkich znaczeniach tego słowa produkt. Lecz nawet najbardziej doświadczone gospodynie nie potrafią pomóc radą, jeśli wybraliście "nieprawidłowy" olej. Kupić dobry i świeży olej pomoże kilka porad:
- Zawsze uważnie studiujcie butelkę i etykietkę. Produkcja i rozlew oleju muszą spełniać się tylko w jednym kraju. Przy czym wskazane powinni być i producent i firma, która zajmowała się rozlewem.
- Oliwa - to nie wino i z latami ono staje tylko gorsze. Należy kupować olej, który rozlewał się nie więcej niż pół roku temu.
- Gdzie trzeba przechowywać oliwę? Najczęściej gospodynie zachowują olej z oliwek w oryginalnej tarze. Przy kupnie uważnie przestudiujcie ją: butelka powinna być hermetycznie zamknięta, nie musi przepuszczać słonecznego światła. Idealny wariant - ściemniona butelka.
- Nigdy nie potraficie wyznaczyć w kolorze jakość i smak oleju. Kolor zależy tylko od koloru wykorzystywanego surowca. Najczęściej olej jest kupażem z ciemnych i światłych oliwek. Termin przechowywania od tego absolutnie nie zależy.
- Nigdy nie kupujcie oleju "na zapas". Z czasem on traci swoje smakowe jakości i pożyteczne właściwości.
Jak poprawnie przechowywać oliwę?
Oliwa nie stosuje się do produktów długiego przechowywania, tak należy kupować tylko świeży olej. Chociaż producent i stawia termin przechowywania blisko 24 miesięcy, swoje właściwości ono zaczyna tracić już po 9 miesiącach.
Główne momenty, na które należy zwrócić uwagę:
- Decydując jak zachowywać oliwę, pamiętacie o dwóch najbardziej złych jego "wrogach": światło i powietrze. Słoneczne promienie i powietrze doprowadzają do szybkiego utlenienia i pojawienia gorzkiego smaku w oleju.
- Temperatura dla oliwy powinna być chłodna, a miejsce przechowywania – ściemnione. Lepiej zachowywać oliwę w tym miejscu, gdzie stale jest ciemno i sucho.
- Wiele osób myślą, że zachowywać oliwę poprawnie w lodówce, ponieważ to najzimniejsze miejsce. To błędna myśl. Naprawdę przy niskiej temperaturze zobaczycie utworzenie osadu. Te białe płatki - nieco inne, jak twarde tłuszcze, co zgęstniało. Jeśli wyciągnąć olej i potrzymać jego przy pokojowej temperaturze, osad zniknie. To dobry sposób sprawdzić, czy jest to prawdziwy olej. Lecz zachowywać jego w lodówce nie warto.
- Bardzo niebezpieczne dla oliwy jest zamrażanie. Po rozmrażaniu olej traci swój specyficzny smak i zapach, a pożyteczne właściwości praktycznie znikają.
Jakie naczynie należy wybrać, żeby jak najdłużej przechowywać oliwę?
Nie ma nic lepszego, aniżeli butelka z ściemnionego szkła. Można zastosować niewielką butelkę ze "stali" nierdzewnej. Lepiej wybierać niewielką tarę, tak mniej powietrza będzie kontaktowało z olejem. Wykorzystać olej z otwartej butelki trzeba w ciągu jednego miesiąca. Jeśli zachowywać jego dłużej, olej traci swoje jakości i smak.
Nawet jeśli jesteście bardzo oszczędne gospodynie, nigdy nie wykorzystujcie oleju powtórnie po dopalaniu się. Po termicznej obróbce w takim oleju nie zostaje nic pożytecznego. Poza tym, w trakcie dopalania stwarzają się szkodliwe dla zdrowia substancje, które trafią do organizmu. Nie warto bać się, że nie zdążycie wykorzystać oliwy w ciągu miesiąca i zdarzy się ją wyrzucić. Dzięki jego niepowtarzalnemu i specyficznemu smakowi z radością zamienicie nim roślinny, czy inny olej.