Jak przechowywać susz?

Nie należy odpuszczać sobie od razu po przygotowywaniu zapasów, przecież pozostaje nie mniej ważna część pracy - ich przechowanie. Jak każdy produkt, susz również ma swoje właściwości i niuanse przechowywania o których porozmawiamy w tym artykule. Bez względu na to, czy decydujecie jak przechowywać susze, jabłka albo nawet egzotyczne owocowe zapasy, każda z niżej przedstawionych rekomendacji będzie przydatna.
Jak najlepiej przechowywać suszone owoce w domu?
Pierwszym krokiem do tego, żeby zorientować się jak przechowywać susz w mieszkaniu lub w domu, będzie wyznaczenie miejsce przechowywania zapasów. Ponieważ głównym wrogiem suszu jest wilgoć, dlatego wybrać piwnicy jako miejsca przechowywania nie można. Optymalnym stanie się dowolne suche i niegorące miejsce w mieszkaniu.
Gdzie przechowywać susz w domu zorientowaliśmy się, a w czym - nie. Pojemniki do przechowywania - drugie potwierdzenie tego, czy nadal potraficie rozkoszować się smakiem swoich zapasów. W jakości zbiornika dla suszu, idealnie nadają się słoiki z hermetycznymi przykrywkami, worki i papierowe pakiety, które można dokładnie zamknąć. Przy czym, każdy z rodzajów suszu trzeba przechowywać oddzielnie, jeden od drugiego ma inne właściwości wilgotności. I tak, jeśli zmieszacie wilgotniejsze owoce z suchymi, nieuniknione będzie utworzenie pleśni.
Jeśli suszycie owoce samodzielnie i obawiacie się tego, że mogły wysuszyć się w niedostatecznej mierze, nasypcie do woreczka trochę soli czy suszonej mięty, które uchowają zapasy od pleśni pochłaniając w siebie nadmiary wilgoci. Jeżeli nie udało się uchować suszu od grzybka, należy pozbyć się go i nawet nie próbujcie ich ratować - wyjdzie drożej.
Jeśli coś poszło nie tak
W tym, jak poprawnie przechowywać susz w domu wszystko jest zrozumiale, lecz co robić jeśli zapasy uszkodziły ich główni wrogowie - robactwa. W takim wypadku, można nie śpieszyć się wyrzucać suszonych owoców (czułe osoby, zwyczajnie mogą tak zrobić), a wyłożyć ich na płytę i dodatkowo wysuszyć w rozgrzanym do 80 stopni piecyku przez pół godziny. Analogiczny efekt ma i zamrażanie. Po jednej z tych procedur, zapasy znów trzeba przebierać i rozmieścić w bardziej hermetycznych zbiornikach.
Na końcu uwzględnijcie, że nawet jeśli zaopatrzyliście się w worek suszu, zjeść je należy w okresie roku. Termin przechowywania wysuszonych owoców, czy one są przygotowane samodzielnie, czy kupione w sklepie dorównuje 12 miesiącom.