Jak przechowywać ziemniaki – sprawdzone sposoby i warunki

Troskliwe i oszczędne gospodynie, które śledzą za rodzinnym budżetem, zawsze mają zapasy warzyw i owoców. Jednak najbardziej niezastąpiona rolnicza kultura, tak zwany "drugi chleb", który najczęściej można ujawnić w lochach i zasiekach - to niewątpliwie ziemniak. Istnieją niektóre właściwości, dzięki którym potraficie w pełnej całości zachować swój urodzaj, żeby wasze zapasy długo służyły i cieszyły swoim smakiem.
Jak poprawnie przechowywać ziemniaki?Więc, jeśli was interesuje, jak poprawnie przechowywać ziemniaki, proponujemy dokładnie rozpatrzyć to bardzo ważne pytanie:
- Pomieszczenie. Najbardziej główną rolę grają właściwości pomieszczenia, w którym zamierzacie przechowywać ziemniaki. Ono musi mieć bardzo dobry system wentylacji.
- Temperatury reżim. Jeśli zamierzacie przechowywać ziemniaki w ciągu długiego czasu, to jest ważna i temperatura - w ideale ona nie musi przekraczać i opadać niżej notatki do pięciu stopni Celsjusza. Jeśli macie niewielką ilość ziemniaków, którą należy przechować, podejdzie następny algorytm: pewny czas można przetrzymać bulwy w specjalnym przedziale lodówki, jednak przed przygotowywaniem koniecznie wyciągnąć ziemniak chociażby w ciągu doby i ulokować do warunków pokojowej temperatury.
Jednak nawet jeśli stworzycie idealne warunki należy pamiętać, że ziemniak może przechowywać się do sześciu miesięcy. Potem on zaczyna psuć się, nadgniwać, czy przeciwnie, staje się suchym i zwiędłym.
Jak poprawnie przechowywać ziemniaki w zimie?Dlatego idealnie podejdzie loch. Jeśli jego nie macie, lecz jest działka ziemi, można wykopać jamę głębią blisko 2 metrów i przechowywać ziemniaki w niej. Jego należy przyprószać szczelną warstwą piasku, a już potem – ziemią. Nawiasem mówiąc, właśnie tak zachowywali ziemniaki nasi przodkowie.
Jeśli wciąż stawiacie pytanie, jak poprawnie przechowywać ziemniaki w niewielkiej ilości, pomoże korzeń imbiru. Jeśli jego pokłaść razem z ziemniakiem, on przyczyni się zwiększeniu terminu przechowywania. A żeby zapobiec przerastaniu bulw, pomoże połówka jabłka – ona będzie wchłaniała zbędną wilgoć.
Jeśli ziemniak przy przechowywaniu pozieleniał, czy pofałdował się – w żadnym wypadku nie zużywajcie go, ponieważ on staje się toksycznym. Dotrzymując się wszystkich warunków przechowywania będziecie zabezpieczone jakościowym ziemniakiem w ciągu trwałego terminu.