Jak przygotować drożdżowe ciasto?

jak przygotować drożdżowe ciasto

Wśród wszystkich rodzajów ciasta najbardziej trudnym w przygotowaniu zgłasza się drożdżowe. Przyczyny tego są oczywiste: po pierwsze, takie ciasto wychodzi daleko nie u wszystkich i daleko nie z pierwszego razu przez to, że należy umieć poprawnie wybrać temperaturę płynu i pomieszczenia dlatego żeby ciasto mogło należeć się i dobrze wymieszać wszystkie składowe razem. Po drugie, podniesienie ciasta zajmuje dosyć dużo czasu, zwłaszcza jeśli uwzględniać, że niektóre odmiany ciasta potrzebują ponownego czasu dlatego, żeby należeć się. Lecz warto nabyć się doświadczenia i zaprzyjaźnić się z drożdżami, jak potraficie bez przeszkód przygotowywać sumiaste bułeczki, podstawę dla pizzy, pączki i jeszcze dziesiątki rozmaitych rodzajów pieczywa z całego świata. Brzmi atrakcyjnie? Wtedy wiedzmy jak przygotować drożdżowe ciasto razem.

Jak przygotować drożdżowe ciasto dla pierożków?

Placek ciasto na drożdżach ma od razu kilka głównych wartości: ono długo zostaje świeżym, a do tego że zdolne utrzymywać praktycznie kogokolwiek, nawet płynne nadzienie.

Składniki:

  • mleko – 145 ml;
  • suche drożdże – 5 g;
  • cukier – 35 g;
  • jajko – 1 szt.;
  • ekstrakt wanilii – 1/2 łyżki;
  • masło – 75 g;
  • mąka – 325 g.

Przygotowanie

Klucz do sumiastego drożdżowego ciasta - prawidłowa temperatura, a tuż przed tym jak przygotować słodkie sumiaste słodkie drożdżowe ciasto, rozgrzejcie mleko do temperatury niewielu powyżej za pokojową, żeby przy zanurzeniu palca do płynu wam było komfortowe. Dalej rozpuścicie w mleku cukier, który powołany podkarmiać drożdże i przyśpieszać ich aktywizację. W osłodzone mleko nasypcie drożdże i zostawcie je w ciągu 5 minut. Kiedy drożdże aktywizują się, zbijcie jajka z roztopionym, lecz z lekka oziębionym olejem i wlejcie ich do drożdżowego rozczynu. Dodajcie ekstrakt wanilii i powtórnie wszystko mieszajcie. Wlejcie płyn do mąki, co przesiewamy przed tym i zacznijcie mieszanie. Z reguły na zagniatanie ciasta musi pójść blisko 5-7 minut, tak gluten zdąży rozwinąć się najbardziej optymalnie. Potem trzeba zostawić ciasto na godzinę, a potem rozdzielić na porcje i sformować pierożki. Po ponownym podniesieniu w ciągu pół godziny, odprawcie pierożki do piecyka na 20 minut przy 170 stopniach.

Jak przygotować liściowe drożdżowe ciasto?

Jeśli życzycie zaoszczędzić czas to nie bierzcie się za przygotowywanie liściowego ciasta, zwłaszcza dlatego, że robi się ono na drożdżach. W sklepach sjest dosyć gotowych półfabrykatów, które można wykorzystać w jakości podstawy dla placków, ten że przepis przygotowaliśmy specjalnie dla tych, kto chce popraktykować siebie w piekarskim mistrzostwie.

Składniki:

  • masło – 145 g;
  • mąka – 230 g;
  • cukier – 25 g;
  • drożdże – 5 g;
  • woda – 55 ml;
  • mleko – 30 ml.

Przygotowanie

Podgrzejcie mieszankę wody i mleka, potem osłódźcie ją i wsypcie drożdże. Dodajcie 15 g roztopionego oleju, inną część zostawcie zmięknąć. Zmieszawszy płyny razem, wlejcie je do mąki i dobrze przemieszajcie. Zostawcie gotową pigułę w cieple na półtorej godziny, a potem omińcie. Kiedy ciasto powtórnie wespnie się, w ten raz już w lodówce, znów omińcie jego i zostawcie jeszcze na pół godziny. Po zakończeniu czasu, wałkujcie kawałek do prostokąta i naoliwcie jego cienką warstwą miękkiego oleju (w przybliżeniu jedna trzeć od ogólnej ilości). Nakryjcie ciasto drugą połową i zostawcie w zamrażalniku na pół godziny. Znów wałkujcie, naoliwcie olejem, złóżcie i oziębcie i tak, aż olej nie zakończy się. Dalej można od razujak szybko przygotować drożdżowe ciasto przystępować do wypiekania, a można zamrozić ciasto na zapas.

Jak szybko przygotować drożdżowe ciasto z suchymi drożdżami?

Składniki:

  • woda – 355 ml;
  • po szczypcie cukru i soli;
  • oliwa – 75 ml;
  • mąka – 485 g;
  • drożdże – 2 1/4 łyżki.

Przygotowanie

Zmieszajcie ciepłą wodę z cukrem i solą, dodajcie drożdże i zostawcie je aktywizować się. Wlejcie drożdżowy rozczyn do mąki razem z olejem i wymieszajcie wszystko niemniej 5 minut. Gotowe ciasto pokładziecie, żeby nalało się na pół godziny.

 
Powiązane artykuły:
Ciasto na pierogi – najlepsze przepisy
Przygotować smaczne pierogi – to bardzo odpowiedzialna praca. Dobrać napełnienie dla potrawy nie jest skomplikowane – wszystko zależy tylko od waszych życzeń. A z podstawą wszystko inaczej – jest potrzebne szczególne podejście do sprawy.
Pyszne ciasto na pizzę
Tradycyjnie włoską pizzę przygotowują z cienkiego bezdrożdżowego ciasta.Jednak niektórzy ludzie bardzo lubią, kiedy podstawa jest pyszna i jest jej dużo. Proponujemy bardzo prosty przepis pysznego ciasta na pizzę, który składa się z niewielkiej ilości składników.
Jak zrobić cukier puder w warunkach domowych?
Dziś dosyć trudno znaleźć w sklepie jakościowy puder cukrowy. Przecież dość często do niego dodają krochmal, dzięki któremu produkt nie wilgotnieje. Toż proponujemy zrobić go samodzielnie. Opowiemy kilka sposobów przygotowania pudru.
Jak zamrozić grzyby?
Jeśli w waszej rodzinie bardzo lubią grzyby i umiecie gotować je, warto zaopatrzyć się grzybowym urodzajem na rok naprzód. "Lecz jak to zrobić? - należy zmrozić część waszej grzybowej zdobyczy i rozkoszować rodziną przez cały rok.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty