Jak przygotować dziecku kaszę manną?

Wśród rodziców często powstaje kwestia: kiedy dawać kaszę manną dziecku? Dzieciom można wprowadzać manną kaszę już od 5-6 miesiąca, lecz przy czym konieczne, żeby ona nie była pierwszą przynętą. Zaczynać lepiej od jabłuszka, potem wprowadzać warzywa, a potem i kasze.
Niektórzy rodzice zaczynają dawać kaszę manną jeszcze z butelki. Do tego należy ugotować płynną kaszę, a dla starszych dzieci podejdzie i gęsta konsystencja.
Przepis kaszy manny dla jednorocznego dziecka
Składniki:
- kasza manna - 2 łyżki od herbaty;
- mleko - 100 ml;
- masło, sól i cukier według smaku.
Przygotowanie
Manną kaszę należy porządnie przesiewać i wsypywać cienkim strumieniem do wrzącej wody (połowę szklanki), nie zapominajcie stale mieszać mieszankę, żeby nie utworzyły się grudki. Gotujcie blisko 10 minut, potem wlewajcie jeszcze połowę szklanki gorącego mleka. Pozostało tylko doprowadzić do wrzenia i można zdejmować z ognia.
Jeśli chcecie otrzymać gęstą kaszę, zmieszajcie połowę szklanki wody i połowę szklanki mleka, doprowadźcie do wrzenia, wsypcie łyżkę stołową kaszy i szczyptę soli. Gotujcie jeszcze osiem minut i wlejcie jeszcze trochę mleka. Na zakończenie dodajcie łyżkę cukru i masło.

Czy kasza manna jest pożyteczna dla dzieci?
Teraz jest bardzo rozpowszechniona myśl, że dzieciom nie wolno jeść kaszy manny, dlaczego? Kasza manna to dosyć alergenny produkt o dużej zawartości glutenu. Żeby uniknąć nieprzyjemnych skutków, nie warto podawać kaszy dzieciom częściej niż jeden raz w tygodniu. Kasza manna zawiera jeszcze fityn, a on z kolei zawiera fosfor, który ma właściwość związywać sole wapna. Czyli przy częstym użytku kaszy, wasze dziecko będzie odczuwało deficyt wapna. Toteż nie zachwycajcie się, nie warto karmić dziecko tylko manną kaszą. Lecz jeśli podawać ją raz w tygodniu, nic strasznego się nie stanie.