Jak przygotować herbatę z imbirem?

Wszyscy na pewno słyszeli o cudotwórczej herbacie z imbirem w odchudzaniu. Ale ten napój jest wspaniały nie tylko w tym. Olejki eteryczne i inne pożyteczne elementy mieszczące się w korzeniu imbiru wzmacniają metabolizm, polepszają pracę wszystkich systemów naszego organizmu, sprzyjają jego oczyszczeniu i odmładzaniu.
Dziś opowiemy jak przygotować imbirową herbatę w domowych warunkach i możecie wypróbować na sobie jego świetne właściwości. Efekt odczujemy już po tygodniu regularnego spożywania.
Jak zaparzyć herbatę z imbirem?
Po to, żeby zaparzyć herbatę z imbirem ucieramy oczyszczony korzeń na drobnej tarce, odmierzamy łyżkę do herbaty przetartej masy, tłoczymy ją w filiżance z cząstką cytryny i zalewamy wrzątkiem. Można dodać według smaku cukier, ale bardziej pożyteczna będzie taka herbata z miodem.
Jak zaparzyć imbirową herbatę z cytryną, miodem i pieprzem?
Składniki:
- natarty korzeń imbiru - 3 st. łyżki;
- miód - 5 st. łyżek czy według smaku;
- cytrynowy sok - 4 st. łyżki;
- mielony czarny pieprz - szczypta;
- liście mięty - według smaku;
- woda oczyszczona - 1,25 l.
Przygotowanie
Dla przygotowania herbaty imbirowej wg tego przepisu, potrzebny nam jest natarty miąższ korzenia imbiru. Dlatego oczyszczamy go ze skórki i przepuszczamy przez drobną tarkę. Potem podgrzewamy oczyszczoną wodę do wrzenia, rzucamy trzy łyżki stołowe przetartej imbirowej masy, dodajemy miód, mieszamy do jego pełnego rozpuszczenia i gotujemy mieszankę przez siedmiu minut. Przecedzamy herbatę przez bardzo drobne sitko czy kilka warstw merli, przyprawiamy go mielonym czarnym pieprzem, sokiem cytryny i do smaku liśćmi mięty, dajemy herbacie kilka minut zaparzać się i podajemy na gorąco.
Miód można nie dodawać przy gotowaniu herbaty, a podać jego oddzielnie.
Przygotowywanie herbaty imbirowej w domu
Składniki:
- natarty korzeń imbiru - 2-3 łyżki;
- herbata zielona - 1 łyżka;
- kardamon - 2 strączki;
- cynamon mielony (według smaku) - szczypta;
- miód kwiatowy - 3-5 łyżek czy według smaku;
- goździk (według smaku) - 1-2 pąki;
- cytryna - 1/2 szt.

Przygotowanie
Najpierw parzymy zieloną herbatę tradycyjnym sposobem, dajemy zaparzyć się w ciągu pięciu minut i przecedzamy z listków. Płyn zlewamy do rondelka czy czerpaka, dodajemy dwie-trzy łyżki do herbaty przetartego świeżego korzenia imbiru, kardamon, według smaku cynamon i goździk i gotujemy dwadzieścia minut. Potem wyciskamy sok połówki cytryny, rzucamy jej miąższ ze skórką i gotujemy jeszcze pięć minut. Przed użyciem herbatę przecedzamy i zaprawiamy według smaku miodem.