Jak przygotować kawę w tygielku po turecku?

Niektórym ludziom wszystko jedno jaką kawę pić, głównie żeby krzepiła, był zwykły smak. Dlatego dość często piją kawę tanią, niedobrej jakości, nieświeżą, źle ugotowaną albo i całkiem rozpuszczalną (przeznaczony dla pochodnych warunków). Organoleptyczny smak jest indywidualistyczny.
Są jednak inne ludzie - oni lubią prawdziwą smaczną ,mocną mieloną kawę, w ogóle dla wielu krajów i ludzi przygotowanie i picie kawy - to tradycyjny kulturalny rytuał.
Obecnie nawet znawcy kawy mogą pić całkiem przyzwoity i smaczny orzeźwiający napój, przygotowany we współczesnych kawie-maszynach, domowych elektroekspresach do kawy, gejzerach i tygielkach do parzenia kawy.
Opowiemy o tym jak można smacznie przygotować kawę w tygielku - ten sposób jest jednym z najdawniejszych i tradycyjnych dla wielu krajów i na pewno najlepszy. Tygielek (inna nazwa - dżezwa czy ibryk) - specjalna pojemność z rączką dla przygotowania kawy (dobrze mieć w gospodarstwie kilka tygielków różnej objętości - na 1-2-3-4 filiżankę).
Kawa dla przygotowywania w tygielkuByłoby dobrze ,żeby kawa dla przygotowania w tygielku była dosyć cienkiego mielenia, chociaż to nie reguła. Głównie - kawa powinna być świeżomielona. Do tego świetnie podchodzą ręczne mielniczki z możliwością wyboru cienkości mielenia. Jak mielicie kawę ręcznie, medytujecie w przeczuciu - dobry początek dnia, ta procedura stwarza roboczy nastrój.
Zresztą, obecnie można po prostu kupować dobrze zmieloną kawę w niewielkich opakowywaniach. W sprzedaży są nawet paczkowania, na których wskazano, że to kawa cienkiego mielenia dla przygotowywania w tygielku. Najlepiej przygotowywać kawę powoli, na metalowej podstawce z piaskiem, który podgrzewa się od spodu. Jednak w domowych warunkach taki sposób jest niezbyt wygodny. Toż po prostu przygotowujemy kawę na minimalnym ogniu.
Jak przygotować kawę w tygielku?
Przygotowanie
Zalewamy w tygielek wodę - blisko 3/4 objętości. Doprowadzamy do wrzenia. Poruszamy tygielek i nakładamy kawę łyżką. Rozliczenie: 1 malutka łyżka "z górką" na standardową malutką kawową filiżankę ,jeszcze 1 łyżkę na ogólną objętość. Jeśli chcecie, można cukrować. Poruszamy tygielek na ogień i czekamy póki zrobi się piana. Wtedy zdejmujemy tygielek z ognia i zbijamy pianę mieszaniem, potem umieszczamy tygielek tyłem do pojemności z zimną wodą - ważne, żeby dno było w chłodzie - różnica temperatur zabezpieczy szybkie i prawidłowe wypadanie osadu. Wnosimy kilka kropli zimnej wody z łyżki w tygielek. Przez 2-3 minuty rozlewamy kawę do filiżanek i rozkoszujemy.
Jak przygotować smaczną kawę w tygielku?
Przygotowanie
Zakładamy potrzebną ilość kawy w tygielek. Zalewamy potrzebną ilość wody (jeśli trzeba cukrujemy). Mieszamy i udowadniamy do wrzenia, potem zabieramy tygielek z ognia i zbijamy pianę mieszaniem łyżką. Jeśli chcecie ,żeby kawa była mocniejsza, po pierwszym ubijaniu piany powtórzycie grzanie (nie trzeba robić to więcej niż 2 razy, bo pogorszy smak kawy).
Dalej działamy tak samo, jak opisano w poprzednim przepisie. Zresztą to nieobowiązkowo, można od razu rozlać kawę do filiżanek.
Teraz jest coraz więcej popularnych przepisów kiedy do kawy ugotowanej według pierwszego czy drugiego wariantu, dodajemy trochę cynamonu (czasami wanilii czy papryki). Więc napój nabywa nowe smakowe tony, poza tym cynamon sprzyja koncentracji uwagi i paleniu tłuszczu. Również do kawy czasami dodają i niektóre drugie przyprawy, a mianowicie: krokus, wanilia, kardamon, imbir - lepie, nie mieszać, chociaż ta sprawa indywidualistycznych smakowych przewag i fantazji.
W niektórych krajach do filiżanki mocnej kawy podają szklankę zimnej wody (można dodać do szklanki z wodą kilka kropli cytrynowego soku). Zapijać kawę zimną wodą - całkiem prawidłowe działanie, zwłaszcza w gorące ,suche dni, ponieważ kawa sprzyja wydzielaniu płynu z organizmu. Nie trzeba gotować kawy z mlekiem w tygielku.Jeśli chcecie dodać do kawy mleka czy śmietanki - dodawajcie do filiżanki.