Jak przygotować leniwe pierogi z serem?

Przepis twarogowych leniwych pierogów jest wiadomy dla każdej gospodyni. Taka potrawa stanie się przepięknym wariantem odżywczej i pożytecznej kolacji. Dziś powiemy jak przygotować leniwe pierogi z serem!
Leniwe pierogi z serem
Składniki:
- ser – 400 g;
- jajko – 1 szt.;
- mąka – 3 łyżki;
- cukier – według smaku;
- woda filtrowana;
- śmietana – według smaku;
- sól.
Przygotowanie
Domowy ser porządnie przecieramy przez sito, wsypujemy cukier i wbijamy jajko. Dalej wsypujemy mąkę i starannie mieszamy do jednorodności. Uprawową tablicę posypujemy porządnie mąką i wałkujemy ciasto do cienkiej kiełbaski. Po tym kroimy kawałeczkami i formujemy z nich okrągłe "monety". W środeczku każdego robienia zapasów czynimy niewielkie wgniecenie. Teraz bierzemy rondel napełniony filtrowaną wodą, stawiamy na ogień i udowadniamy do gotowania się. Rzucamy pierogi i gotujemy je ostrożnie mieszając, żeby nie przylepiły się do dna. Po 10 minutach wyjmujemy je i przyprawiamy solą i śmietaną.
Leniwe pierogi z serem i manną
Składniki:
- ser – 400 g;
- manna – 3 łyżki;
- cukier – według smaku;
- sól drobna – szczypta;
- mąka.
Przygotowanie
Ser porządnie rozcieramy, wsypujemy mannę, cukier i wprowadzamy stopniowo mąkę. Mieszamy porządnie ciasto i zostawiamy go postać blisko na 20 minut. Biurko przyprószamy mąką, rozdzielamy otrzymaną masę na jednakowe części i każdą wałkujemy do kiełbaski. Potem kroimy niewielkimi kawałeczkami i rolujemy do akuratnych kulek. Wykładamy robienia zapasów do wrzącej wody i gotujemy potem, jak upłynie 5 minut. Potem wyjmujemy gotowe pierogi i podajemy polewając konfiturą, czy śmietaną. Kosztem użycia manny potrawa wychodzi delikatniejszą i powietrzną.
Leniwe słone pierogi z serem
Składniki:
- tłusty ser – 1 kg;
- jajko – 1 szt.;
- sól – według smaku;
- mąka – 2 st.;
- olej śmietankowy – 50 g.
Przygotowanie
Ser i kurze jajko zbijamy mikserem i rzucamy szczyptę soli. Potem wsypujemy mąkę, wsypując ją porcjami i stale przy tym mieszając. Po tym gotową masę nakrywamy czystym ręcznikiem i odstawiamy na 15 minut. Powierzchnie kuchennego stołu przyprószamy pszenną mąką i wykładamy ciasto. Rozdzielamy go na części, rolujemy każdą kiełbaską i kroimy malutkimi kawałeczkami. W centrum każdego robienia zapasów czynimy dołek i wkładamy do wrzącej wody, dosolimy według smaku. Potem jak wypłyną gotujemy je w ciągu 5 minut, a potem za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy. Jeśli potrawa zdaje się trochę suchą to polewamy roztopionym olejem, czy podajemy ze śmietaną.
Leniwe pierogi z serem dla dzieci
Składniki:
- mąka – 4 łyżki;
- ser tłusty – 400 g;
- jajko – 1 szt.;
- cukier biały – 3 łyżki;
- masło śmietankowe – 30 g;
- mleczna czekolada – 40 g.
Przygotowanie
Z sera, jajek, cukru i mąki mieszamy plastyczne ciasto. Potem wałkujemy go wilgotnymi rękami na stole, formujemy kulki i do centrum każdego wstawiamy czekoladowe cząstki i sprzątamy na 30 minut do zamrażalnika. Dalej gotujemy pierogi i podajemy polawszy roztopionym masłem.
Jak przygotować twarogowe leniwe pierogi z ziemniakiem?
Składniki:
- mąka – 2 łyżki;
- ser – 300 g;
- ziemniak – 3 szt.;
- jajko – 2 szt.;
- krochmal ziemniaczany – 1 łyżka;
- sól;
- masło śmietankowe – 30 g.

Przygotowanie
Ziemniak oczyszczamy, gotujemy i łączymy z serem. Wszystko rzetelnie rozcieramy, wprowadzamy jajka, wsypujemy mąkę i krochmal. Wałkujemy ciasto do cienkiej kiełbaski i rozkroimy na kawałeczki. Formujemy jednakowe równe kulki i opuszczamy je do solonej gorącej wody, mieszając. Gotowe pierogi podajemy polawszy roztopionym masłem.