Jak przygotować rybne kotlety?
Wszyscy znają, że rybę jeść należy, lecz czasem dzieci jej nie lubią jeść po prostu smażoną czy duszoną, ktoś nie lubi guzdrać z kostkami, a ktoś po prostu jeszcze jest za mały, żeby wybierać kości. Na pomoc przychodzą rybne kotlety, które nie tylko pomagają uprościć konsumpcję ryby, a jeszcze ratują przy pytaniu, co robić z tą suchą, postną rybą.
Jak przygotować w warunkach domowych smaczne rybne kotlety ze szczupaka?
Składniki:
- filet szczupaka – 1 kg;
- olej oliwny rafinowany – 80 g;
- cebula – 2 szt.;
- baton biały – 8 kawałków;
- jajko – 2 szt.;
- czosnek – 2 ząbki;
- mleko – 210 g;
- mąka – 55 g;
- olej roślinny – 40 g;
- sól.
Przygotowanie
Najpierw zmoczycie w mleku biały chleb, tylko nie zapomnijcie zawczasu obcinać zapiekłą się motykę, ponieważ ona bardzo źle mięknie, zwłaszcza dolna część chleba. Na ogół będzie potrzeba blisko 300 gram zmoczonego, lecz już wyciśniętego od mleka chleba. Ta idealna współzależność dla rybnych kotletów. Filet pokrójcie na wygodne dla rozdrobnienia w maszynce do mięsa kawałki, cebulę oczyścicie i też grubo pokrójcie, a czosnek, jeśli jednak jego będziecie kładły do farszu, można i nie rozdrabniać. Zmoczony chleb dobrze, lecz nie do sucha wyciśnijcie i tłumaczcie do ryby. Wszystkie te produkty rozdrobnicie za pomocą kuchennej techniki. Do farszu, co wyszedł, dodajcie sól i dwa jajka. Również należy zwiększyć zawartość tłuszczu produktu, dodawszy do niego oliwę, dla siebie można dodawać i dobry świński tłuszcz, lecz dla dzieci, lepiej tylko oliwa. Potem należy dobrze wymieszać i nawet trochę pobić farsz o ścianki naczynia, w którym jego formujecie. Teraz nakryjcie i zostawcie w lodówce na kilka godzin. Takie oziębienie minimalizuje wiarygodność tego, że kotlety będą rozpływały się po patelni, farsz stanie się mocny i lepki. W innym wszystko, jak i z bądź jakimi kotletami, formujcie lepiej wszystko od razu, żeby zrobić ich jednakowego rozmiaru, a potem kolejno panierując w mące, przygotowujcie na patelni z nagrzanym olejem roślinnym.
Jak przygotować rybne kotlety z mintaja w piecyku?
Składniki:
- filet mintaja – 0,7 kg;
- filet łososia – 100 g;
- owsiane płatki – 5 łyżek;
- marchewka – 1 szt.;
- cebula – 1 cebula;
- sól;
- olej oliwny rafinowany – 35 g.
Przygotowanie
Mintaj niedrobno pokrójcie, po prostu dla wygody przy rozdrobnieniu. Łosoś również przygotujcie pokroiwszy, w ogóle ta ryba jest potrzebna po prostu dla zwiększenia zawartości tłuszczu kotletów, można wykorzystać dowolną inną tłustą rybę, lecz czerwona nadaje jeszcze swojego niepowtarzalnego smaku. Warzywa też pokrójcie, naturalnie zawczasu pomywszy i oczyściwszy. I teraz za pomocą kuchennej techniki przeróbcie wszystkie przygotowane produkty do farszu. Potem jego osólcie i wsypcie do niego owsiane płatki, one nie tylko zamienią chleb w kotletach, napęczniawszy i nadawszy lekkość, ale i zamienią za pomocą lepkiej właściwości taki obowiązkowy ingredient w rybnych kotletach jak jajko. Zawczasu włączycie piecyk na 180 stopni. Dobrze wymieszajcie farsz i pół godziny dajcie mu odpocząć w lodówce, a owsiane płatki jak długo wciągną wilgoć i nabrzękną. Pozostało tylko wyłożyć sformowane kotlety na naoliwiony olejem list i postawić przygotowywać się na 20 minut.
Jak przygotować rybne kotlety z farszu łososia?
Składniki:
- farsz łososia – 0,5 kg;
- cebula – 1 ½ szt.;
- biały chleb – 4 kawałek;
- olej roślinny – 40 g;
- jajko – 1 szt.;
- mleko – 150 g;
- suchary;
- sól.
Przygotowanie
Obetnijcie skórkę z kawałków białego chleba i zalejcie mlekiem. Aż chleb będzie wchłaniał mleko, oczyścicie i rozdrobnicie blenderem, czy inną techniką cebulę. Przeszkadzajcie rybny farsz z piure, co wyszło z cebuli, dodajcie do nich wyciśnięty od mleka chleb, jajko i nie zapomnijcie osolić. Teraz całe to dobrze i rzetelnie wymieszajcie w ciągu kilku minut. Przy przygotowaniu kotletów z tej ryby podwyższać zawartość tłuszczu nie należy, ponieważ łosoś jest dosyć tłusty w odróżnieniu od szczupaka, czy mintaja. Gotowy farsz dla przygotowania soczystych kotletów postawcie do lodówki niemniej na dwie godziny. Teraz pozostało sformować kotlety, dotrzeć ich w sucharach i posmażyć na patelni z niewielkim dodaniem oleju roślinnego.