Jak przygotować smaczne i pożyteczne brokuły dziecku?
Dla dzieci wprowadzać kwiatostany brokuł można rozpoczynać od 6,5-7 miesięcy, po tym jak dziecko nawykło do kabaczka i kalafiora. W tym rodzaju kapusty ogromna ilość pożytecznych elementów, a po pożywności ona w niczym nie ustępuje wołowinie i białkom jajek. Tylko przy wprowadzeniu pokarmu nie zapominajcie uwzględniać, że jak i na dowolny inny produkt u dziecka może pojawić się alergia na brokuły, chociaż one uważa się za produkt, co nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych. A diabetolodzy doradzają włączyć brokuły do jadłospisu nie tylko dzieci, ale i dorosłych, ponieważ wchodzące do jej składu witaminy pozwalają zostawać zdrową jak najdłużej.
Potrawy z brokuła dla dzieci
Zupa-piure z brokuła dla dzieci
Jeśli rozstrzygnęliście nakarmić swoje dziecko pożyteczną i piękną zupką, niżej przedstawiamy prosty i szybki przepis.
Składniki:
- brokuły – 300 g;
- ziemniak – 300 g;
- marchew – 1 szt.;
- woda – 1 litr;
- śmietanka – 1 łyżka.
Przygotowanie
Jeśli bierzecie świeżą kapustę, to ją należy rozebrać na kwiatostany i porządnie przemyć. Wszystkie warzywa pokroić i ulokować do wrzącej wody. Gotować w ciągu 15-20 minut. Jeśli wykorzystujecie zamrożoną kapustę, to dodawajcie ją do innych warzyw na 5 minut później, ona gotuje się szybciej. Sól według smaku.
Kiedy warzywa ugotują się należy je wyjąć z bulionu i przemielić w blenderze. Piure tłumaczycie do bulionu i dajecie jemu zakipieć. Przed przedstawieniem na stół dodajcie śmietanę. To doda kolorów waszej zupie i dziecku będzie ciekawie jeść.
Dziecięce piure z brokuła
Jeśli wam nie podoba się sklepowe piure dla dzieci, to możecie śmiało przygotować go u siebie na kuchni.
Składniki:
- brokuły – 100 g;
- niewielki ziemniak – 1 szt.;
- masło - ½ łyżki.
Przygotowanie
W oddzielnym naczyniu ugotować brokuły i ziemniak. Ile gotować brokuły dziecku? Sprawdźcie nożem czy widełkami, jeśli nóżka kapusty jest miękka, a więc ugotowała się, zazwyczaj to zajmuje blisko 15 minut. Gotowe warzywa rozdrobnijcie w blenderze, wyłóżcie do rondelka, osólcie i gotujcie jeszcze w ciągu 2-3 minut. Piure zaprawcie olejem i mieszajcie.
Zapiekanka z brokuła dla dziecka
- zamrożone brokuły – 1 opakowywanie;
- śmietana – 300 g;
- jajka – 4 szt.;
- ser – 200 g;
- suchary.
Przygotowanie
Gotować brokuły należy w solonej wodzie w ciągu 10 minut, potem odrzucić na durszlak i rozdzielić na drobne kwiatostany. Zbić jajka, dodać do nich śmietanę i drobno natarty ser, sól według smaku.
Formę dla wypiekania naoliwić olejem i posypać sucharami. Wyłożyć tam brokuł, a z góry zalać sosem. Zapiekać wszystko w ciągu 20 minut w rozgrzanym do 200°C piecyku, do utworzenia rumianej motyki.