Jak przygotować smaczne i soczyste krewetki?
Krewetki zapewne są smaczne w dowolnym wyglądzie. Jak smacznie przygotować krewetki w domowych warunkach? O tym dowiadujecie się przeczytawszy ten artykuł.
Jak przygotować krewetki do piwa?
Składniki:
- zamrożone krewetki – 900 g;
- bobkowy list – 1-2 szt.;
- sól;
- goździk (pąki) – 2 szt.;
- pieprz goździkowy (groszek) – 2-3 szt.
Przygotowanie
Rozmrażamy krewetki i zlewamy płyn, co utworzył się. W rondel wlewamy wodę, kładziemy przyprawy, solimy i po gotowaniu się nakładamy krewetki. Przysłaniamy rondel przykrywką i wyłączamy ogień, a po 3 minutach wodę zlewamy. Po tym potrawa w całości jest przygotowana do przedstawienia.
Jak przygotować smażone krewetki?
Składniki:
- krewetki zamrożone – 1 kg;
- czosnek – 3-4 ząbki;
- olej – 70 g;
- sól;
- cytryna – 1 szt.;
- pieprz;
- natka kopru – 30 g.
Przygotowanie
W rozmrożone krewetki dodajemy rozdrobniony czosnek, pokrojoną cytrynę, natkę kopru, solimy i pieprzymy. Mieszamy i dajemy postać w ciągu pół godziny, żeby krewetki zamarynowały się. Umieszczamy patelnię na ogień, roztapiamy olej i wykładamy przygotowane krewetki. Nakrywamy przykrywką i przygotowujemy w ciągu 3 minut na niewielkim ogniu. Potem ogień wyłączamy, a krewetkom dajemy należeć się jeszcze 10 minut.
Jak poprawnie przygotować smażone krewetki?
Składniki:
- oczyszczone zamrożone krewetki – 900 g;
- cytryna – połówka;
- sól;
- pieprz;
- natka;
- czosnek – 1 ząbek;
- olej oliwny.
Przygotowanie
Krewetki rozmrażamy. Cytrynę kruszymy na malutkie kawałeczki razem ze skórką cytrynową. Na patelni nagrzewamy oliwę i bardzo dobrze ją nagrzewamy. Wsypujemy krewetki, solimy je, pieprzymy, dodajemy rozdrobnioną cytrynę i czosnek. Obsmażamy, stale mieszając blisko 5 minut do rumianej skórki na dużym ogniu. Przed przedstawieniem do stołu posypujemy z góry rozdrobnioną świeżą natką.
Jak przygotować krewetki w jajku?
Składniki:
- krewetki – 1kg;
- piwo – 200 ml;
- krowie mleko – 150 ml;
- mąka – 130 g;
- jajka duże – 2 szt.;
- spulchniacz – 10 g;
- olej rafinowany roślinny – 700 ml;
- ostra papryka – szczypta;
- sól.
Przygotowanie
Krewetki czyścimy od pancerza. Rzetelnie mieszamy mąkę z solą, ostrą papryką i spulchniaczem. Wlewamy piwo, mleko, dodajemy jajka i również rzetelnie mieszamy. W otrzymaną mieszankę opuszczamy krewetki i zostawiamy na pół godziny. W głębokiej patelni dobrze nagrzewamy olej. Po jednej wyjmujemy z wcześniej przygotowanej mieszanki i obsmażamy w rozżarzonym oleju do rumianej skórki z dwóch stron. A potem wykładamy je na serwetki, żeby usunąć zbędny tłuszcz.
Jak przygotować krewetki na grillu?
Składniki:
- krewetki duże – 15 szt.;
- lima – 1 szt.;
- rozmaryn – 3 gałęzi;
- sól;
- pieprz czarny mielony;
- oliwa – 50 ml;
- mielone chili;
- czosnek – 3 ząbki.
Przygotowanie
Zamrożone krewetki zawczasu rozmrażamy w lodówce. Potem za pomocą nożyc akuratnie rozkroimy pancerz wzdłuż pleców i ostrożnie wyjmujemy jelito z zawartością. W całości czyścić krewetki nie należy. Mieszamy za pomocą blendera oliwę z sokiem limy, listkami rozmarynu i czosnkiem. Dodajemy sól, przyprawy i rzetelnie rozcieramy do jednorodności. W otrzymaną marynatę opuszczamy krewetki i zostawiamy na kilka godzin. A potem przygotowujemy je na grillu do rumianej skórki. Lecz przesuszać ich nie warto – jak tylko poczerwienieje pancerz z jednej strony od razu przewracamy.
Jak przygotować krewetki w śmietankowym sosie?
Składniki:
- oczyszczone krewetki – 800 g;
- naturalne masło śmietankowe – 50 g;
- sól;
- śmietanka – 170 ml;
- czosnek – 2 ząbki;
- natka.
Przygotowanie
Rozgrzewamy głęboką patelnię i roztapiamy w niej masło. Obsmażamy w nim rozdrobniony czosnek, podlewamy śmietankę i udowadniamy masę do wrzenia. Nakładamy krewetki i gotujemy w ciągu 5 minut na małym ogniu. Praktycznie na końcu posypujemy rozdrobnioną świeżą natką. Smacznego!