Jak przygotować smaczne i soczyste krewetki?

jak przygotować krewetki

Krewetki zapewne są smaczne w dowolnym wyglądzie. Jak smacznie przygotować krewetki w domowych warunkach? O tym dowiadujecie się przeczytawszy ten artykuł.

Jak przygotować krewetki do piwa?

Składniki:

  • zamrożone krewetki – 900 g;
  • bobkowy list – 1-2 szt.;
  • sól;
  • goździk (pąki) – 2 szt.;
  • pieprz goździkowy (groszek) – 2-3 szt.

Przygotowanie

Rozmrażamy krewetki i zlewamy płyn, co utworzył się. W rondel wlewamy wodę, kładziemy przyprawy, solimy i po gotowaniu się nakładamy krewetki. Przysłaniamy rondel przykrywką i wyłączamy ogień, a po 3 minutach wodę zlewamy. Po tym potrawa w całości jest przygotowana do przedstawienia.

Jak przygotować smażone krewetki?

Składniki:

  • krewetki zamrożone – 1 kg;
  • czosnek – 3-4 ząbki;
  • olej – 70 g;
  • sól;
  • cytryna – 1 szt.;
  • pieprz;
  • natka kopru – 30 g.

Przygotowanie

W rozmrożone krewetki dodajemy rozdrobniony czosnek, pokrojoną cytrynę, natkę kopru, solimy i pieprzymy. Mieszamy i dajemy postać w ciągu pół godziny, żeby krewetki zamarynowały się. Umieszczamy patelnię na ogień, roztapiamy olej i wykładamy przygotowane krewetki. Nakrywamy przykrywką i przygotowujemy w ciągu 3 minut na niewielkim ogniu. Potem ogień wyłączamy, a krewetkom dajemy należeć się jeszcze 10 minut.

Jak poprawnie przygotować smażone krewetki?

Składniki:

  • oczyszczone zamrożone krewetki – 900 g;
  • cytryna – połówka;
  • sól;
  • pieprz;
  • natka;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • olej oliwny.

Przygotowanie

Krewetki rozmrażamy. Cytrynę kruszymy na malutkie kawałeczki razem ze skórką cytrynową. Na patelni nagrzewamy oliwę i bardzo dobrze ją nagrzewamy. Wsypujemy krewetki, solimy je, pieprzymy, dodajemy rozdrobnioną cytrynę i czosnek. Obsmażamy, stale mieszając blisko 5 minut do rumianej skórki na dużym ogniu. Przed przedstawieniem do stołu posypujemy z góry rozdrobnioną świeżą natką.

Jak przygotować krewetki w jajku?

Składniki:

  • krewetki – 1kg;
  • piwo – 200 ml;
  • krowie mleko – 150 ml;
  • mąka – 130 g;
  • jajka duże – 2 szt.;
  • spulchniacz – 10 g;
  • olej rafinowany roślinny – 700 ml;
  • ostra papryka – szczypta;
  • sól.

Przygotowanie

Krewetki czyścimy od pancerza. Rzetelnie mieszamy mąkę z solą, ostrą papryką i spulchniaczem. Wlewamy piwo, mleko, dodajemy jajka i również rzetelnie mieszamy. W otrzymaną mieszankę opuszczamy krewetki i zostawiamy na pół godziny. W głębokiej patelni dobrze nagrzewamy olej. Po jednej wyjmujemy z wcześniej przygotowanej mieszanki i obsmażamy w rozżarzonym oleju do rumianej skórki z dwóch stron. A potem wykładamy je na serwetki, żeby usunąć zbędny tłuszcz.

Jak przygotować krewetki na grillu?

Składniki:

  • krewetki duże – 15 szt.;
  • lima – 1 szt.;
  • rozmaryn – 3 gałęzi;
  • sól;
  • pieprz czarny mielony;
  • oliwa – 50 ml;
  • mielone chili;
  • czosnek – 3 ząbki.

Przygotowanie

Zamrożone krewetki zawczasu rozmrażamy w lodówce. Potem za pomocą nożyc akuratnie rozkroimy pancerz wzdłuż pleców i ostrożnie wyjmujemy jelito z zawartością. W całości czyścić krewetki nie należy. Mieszamy za pomocą blendera oliwę z sokiem limy, listkami rozmarynu i czosnkiem. Dodajemy sól, przyprawy i rzetelnie rozcieramy do jednorodności. W otrzymaną marynatę opuszczamy krewetki i zostawiamy na kilka godzin. A potem przygotowujemy je na grillu do rumianej skórki. Lecz przesuszać ich nie warto – jak tylko poczerwienieje pancerz z jednej strony od razu przewracamy.

Jak przygotować krewetki w śmietankowym sosie?

Składniki:

  • oczyszczone krewetki – 800 g;
  • jak przygotować krewetki w śmietankowym sosie
  • naturalne masło śmietankowe – 50 g;
  • sól;
  • śmietanka – 170 ml;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • natka.

Przygotowanie

Rozgrzewamy głęboką patelnię i roztapiamy w niej masło. Obsmażamy w nim rozdrobniony czosnek, podlewamy śmietankę i udowadniamy masę do wrzenia. Nakładamy krewetki i gotujemy w ciągu 5 minut na małym ogniu. Praktycznie na końcu posypujemy rozdrobnioną świeżą natką. Smacznego!

 
Powiązane artykuły:
Mastyka z mleka skondensowanego, która wychodzi zawsze
Proponujemy opanować sposoby przygotowania mastyki na podstawie mleka skondensowanego i jeszcze niektórych komponentów. Ona wychodzi smaczną, plastyczną, z nią łatwo pracować i nawet śliczne figurki można lepić.
Jak zrobić jaskrawą i smaczną mastykę z marshmallow?
Świetną alternatywą drogiej, kupionej mastyce stanie się materiał zrobiony własnoręcznie. Pomysłowe gospodynie wymyśliły bardzo budżetowy sposób ozdobienia deserów mastyką, zrobioną ze zwyczajnego marshmallow.
Jak zrobić marshmallow w domowych warunkach?
Dziwne, ale marshmallow całkiem nietrudno zrobić własnymi siłami. Te delikatne smakołyki są absolutnie niewybredne w przygotowaniu, a wynik poza wątpliwością spodoba się wszystkim, zwłaszcza dzieciom.
Jak gotować mleko skondensowane w domowych warunkach?
Przepisy z tego artykułu zdolne są podbić każdego łakomczucha. Dalej opiszemy główne przepisy przygotowania domowego mleka skondensowanego i opowiemy jak domagać się pożądanego wyniku za pomocą różnej kuchennej techniki.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty