Jak przygotować soczystą indyczkę w multicookierze?

jak przygotować soczystą indyczkę w multicookierze

Za pomocą multicookiera niewątpliwie wygodnie przygotowywać potrawy wymagające trwałego męczenia się przy niezbyt wysokich temperaturach, lecz za pomocą różnorodności swoich reżimów tenże gadżet może łatwo sprawić się z przygotowaniem filetu na parze, czy kotletów. Dokładniej o wszystkich detalach tego, jak przygotować indyczkę w multicookierze różnymi sposobami, porozmawiamy niżej.

Filet indyczki – przepis w multicookierze

Rozstrzygnęliśmy zachować recepturę maksymalnie prostej i uzupełnić smak indyczki tylko skromnym zestawem traw i oliwą.

Składniki:

  • filet indyczki – 1,1 kg;
  • oliwa – 45 ml;
  • suszony rozmaryn, tymianek, szałwia – po 1 st. łyżce.

Przygotowanie

Przygotujcie mieszankę z oliwy, suszonych traw, dobrej garści soli i pieprzu. Za pomocą specjalnego pędzla, czy po prostu rękami rozprowadźcie aromatyczny olej po dzwonku filetu i omotajcie go kulinarną nicią, żeby podczas wypiekania indyczka nie utraciła swojej formy. Rozgrzejcie czarę w reżimie "Pieczywo" i ulokujecie filet do czary na dwie godziny. Gotową potrawę z indyczki w multicookierze wyciągnijcie z czary, po 10 minutach zetnijcie wszystkie nicie i rozdzielcie filet na kawałeczki mniejszego rozmiaru.

Duszona indyczka w multicookierze ze śmietaną

Składniki:

  • masło – 45 g;
  • śmietana – 230 ml;
  • ketchup – 75 ml;
  • czosnek (pokrajany) – 1 st. łyżka;
  • sos wuster – 35 ml;
  • ostry sos – według smaku;
  • cytrynowy sok – 15 ml;
  • cukier – 10 g;
  • kurzy bulion – 410 ml;
  • mąka – 35 g;
  • filet indyczki – 560 g;
  • cebula – 85 g;
  • pomidory – 320 g.

Przygotowanie

Pokroiwszy cebulę i filet indyczki obsmażcie je razem na "Pieczywie", dodawszy do multicookiera trochę oleju. Kiedy dzwonka mięsa złapią się, pokładźcie czosnek, chluśnijcie sok cytryny i posypcie wszystko mąką. Potem jeszcze minutę i dodajcie pomidory z czosnkiem. Szybko zmieszajcie komponenty, co pozostały, do utworzenia jednorodnego sosu. Zalejcie mięso otrzymanym sosem i przestawcie się na "Gaszenie". Po godzinie indyczka będzie gotowa.

kotlety z indyczki w multicookierze

Kotlety z indyczki w multicookierze

Składniki:

  • filet indyczki – 365 g;
  • cebula – 115 g;
  • twardy ser – 55 g;
  • gorczyca – 10 g;
  • jabłko (drobne) – 1/2 szt.

Przygotowanie

Przygotujcie farsz z filetu indyczki, dobrze doprawcie go, zmieszajcie z pokrojoną cebulą i tartym serem. Śladem pokładziecie gorczycę i jedno niewielkie tarte jabłko. Z otrzymanej masy oblepiacie kotlety. Jeśli chcecie przygotować indyczkę na parze w multicookierzu, to możecie wyłożyć kotlety na kraty parowaru i przygotować w odpowiednim reżimie. Owak prosto obsmażcie je na "Pieczywie".

 
Powiązane artykuły:
Postny sypki pilaw w multicookierze
W postne tygodnie trudno urozmaicać rację nowymi daniami, lecz całkiem realnie. Dalej opiszemy niezrównany przepis doskonałego pilawu bez dodania mięsnych komponentów. Potrawa wychodzi smaczną.
Postny lecz smaczny i aromatyczny chleb w multicookierzu
Nie sekret, że pieczywo w multicookierzu zawsze wychodzi udanym. Nawet chleb można wypiec z jego pomocą. Dalej opiszemy trzy bardzo ciekawe warianty podobnego pieczywa, po przepisach, adaptowanych specjalnie dla dotrzymania postnego jadłospisu.
Kurzy bulion w multikukierzu
Dzięki niektórym opcjom multicookiera, potrawy w nim wychodzą bardzo smacznymi! Na przykład kurzy bulion można przygotować absolutnie bez trosk i otrzymać niezrównaną, przejrzystą i koniecznie aromatyczną potrawę.
Aromatna i soczysta ryba pod marynatą w multicookierzu
Szalenie smaczną potrawę można zbudować w multicookierzu na podstawie absolutnie niedrogiej rybki! Dalej opowiemy jak zrobić dziwną aromatyczną marynatę dla potrawy i zaproponujemy warianty przygotowywania świetnego głównego dania.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty