Jak przygotować soczystą indyczkę w multicookierze?

Za pomocą multicookiera niewątpliwie wygodnie przygotowywać potrawy wymagające trwałego męczenia się przy niezbyt wysokich temperaturach, lecz za pomocą różnorodności swoich reżimów tenże gadżet może łatwo sprawić się z przygotowaniem filetu na parze, czy kotletów. Dokładniej o wszystkich detalach tego, jak przygotować indyczkę w multicookierze różnymi sposobami, porozmawiamy niżej.
Filet indyczki – przepis w multicookierze
Rozstrzygnęliśmy zachować recepturę maksymalnie prostej i uzupełnić smak indyczki tylko skromnym zestawem traw i oliwą.
Składniki:
- filet indyczki – 1,1 kg;
- oliwa – 45 ml;
- suszony rozmaryn, tymianek, szałwia – po 1 st. łyżce.
Przygotowanie
Przygotujcie mieszankę z oliwy, suszonych traw, dobrej garści soli i pieprzu. Za pomocą specjalnego pędzla, czy po prostu rękami rozprowadźcie aromatyczny olej po dzwonku filetu i omotajcie go kulinarną nicią, żeby podczas wypiekania indyczka nie utraciła swojej formy. Rozgrzejcie czarę w reżimie "Pieczywo" i ulokujecie filet do czary na dwie godziny. Gotową potrawę z indyczki w multicookierze wyciągnijcie z czary, po 10 minutach zetnijcie wszystkie nicie i rozdzielcie filet na kawałeczki mniejszego rozmiaru.
Duszona indyczka w multicookierze ze śmietaną
Składniki:
- masło – 45 g;
- śmietana – 230 ml;
- ketchup – 75 ml;
- czosnek (pokrajany) – 1 st. łyżka;
- sos wuster – 35 ml;
- ostry sos – według smaku;
- cytrynowy sok – 15 ml;
- cukier – 10 g;
- kurzy bulion – 410 ml;
- mąka – 35 g;
- filet indyczki – 560 g;
- cebula – 85 g;
- pomidory – 320 g.
Przygotowanie
Pokroiwszy cebulę i filet indyczki obsmażcie je razem na "Pieczywie", dodawszy do multicookiera trochę oleju. Kiedy dzwonka mięsa złapią się, pokładźcie czosnek, chluśnijcie sok cytryny i posypcie wszystko mąką. Potem jeszcze minutę i dodajcie pomidory z czosnkiem. Szybko zmieszajcie komponenty, co pozostały, do utworzenia jednorodnego sosu. Zalejcie mięso otrzymanym sosem i przestawcie się na "Gaszenie". Po godzinie indyczka będzie gotowa.

Kotlety z indyczki w multicookierze
Składniki:
- filet indyczki – 365 g;
- cebula – 115 g;
- twardy ser – 55 g;
- gorczyca – 10 g;
- jabłko (drobne) – 1/2 szt.
Przygotowanie
Przygotujcie farsz z filetu indyczki, dobrze doprawcie go, zmieszajcie z pokrojoną cebulą i tartym serem. Śladem pokładziecie gorczycę i jedno niewielkie tarte jabłko. Z otrzymanej masy oblepiacie kotlety. Jeśli chcecie przygotować indyczkę na parze w multicookierzu, to możecie wyłożyć kotlety na kraty parowaru i przygotować w odpowiednim reżimie. Owak prosto obsmażcie je na "Pieczywie".