Jak przygotować sos tartar?

Tartar to jeden z najbardziej rozpowszechnionych i bazowych sosów. Przygotowuje się on na podstawie majonezu, z dodaniem ugotowanych żółtek. Główną właściwością jest to, że ingredienty, z których składa się sos nie przecierają się i nie rozdrabniają się do pasty, a drobno kroją się. Toż to działanie jest głównym w przygotowaniu sosu tartar. On idealnie pasuje do ryby, ale i do mięsa też będzie bardzo dobry. W restauracjach są swoje sekrety przygotowania, a dziś podpowiemy przepisy jak przygotować sos tartar w domowych warunkach.
Klasyczny przepis sosu tartar ze słonymi ogórkami
Ten oryginalny przepis pozwala przygotować dosyć pikantny sos z jaskrawym i nasyconym smakiem. A ponieważ tartar robi się na podstawie majonezu, to w klasycznym wariancie podstawa z majonezu przygotowuje się samodzielnie.
Składniki:
- olej rafinowany – 180 ml;
- cytryna – ½;
- jajko – 2 szt.;
- gorczyca – 10 g;
- żółtko ugotowane – 3 szt.;
- kapary – 60 g;
- korniszony – 80 g;
- zielony tabasco – według sm
- pietruszka – ½ pęczka
- solanka;
- czosnek – 1 ząbek;
- cukier puder – szczypta.
Przygotowanie
Od jajek oddzielamy żółtka i przecieramy je z gorczycą i ugotowanymi żółtkami. Zaczynamy zbijać za pomocą blendera i stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy olej. Przy czym nie stopujemy procesu zbijania. W końcu dodajemy sok połówki cytryny i jeszcze raz mieszamy. Musi wyjść dosyć gęsty i smaczny majonez.
Korniszony kroimy drobnymi kostkami, żeby one równomiernie rozdzielały się w sosie, ale i niezbyt drobno one muszą "popadać się na ząb". Z kaparami postępujemy również, czosnek można rozdrobnić przez prasę. Natkę szatkujemy też drobno. Tabasco dodajemy, on odpowiada za ostrość, ponieważ samodzielnie jest bardzo ostry, jego należy dodać w ilości kilku kropli. Ponieważ domowy majonez jest dosyć gęsty, to gotowy sos rozcieńczamy solanką z ogórków do potrzebnej konsystencji. Dodamy szczyptę cukrowego pudru, żeby zbilansować smak, przecież wszystkie ingredienty są kwaśno-słone.
Jak zrobić sos tartar do ryby w domu?
Głównym napełnianiem smaku do tego sosu są pikantne marynowane ogóreczki, zwyczajnie, idealnie podejdą korniszony, ponieważ w nich nie ma nasienia i miąższ jest szczelny, lecz można wziąć i zwyczajne ogóreczki. Tylko należy sprawdzić na ile szczelną mają skórkę i przy konieczności oczyścić ją. Klasyczne kapary w domowym wariancie można zamienić na oliwki, ponieważ kapary kupić można nie w każdym sklepie.
Składniki:
- ogórki marynowane – 50 g;
- skórka cytrynowa – 5 g;
- oliwki – 50 g;
- grzyby marynowane – 50 g;
- koper – 4 gałąź;
- biały pieprz – według smaku;
- majonez – 150 g.

Przygotowanie
Ogórki, oliwki i grzyby rozdrabniamy do okrucha za pomocą noża, koper też szatkujemy drobno. Mieszamy wszystkie ingredienty z gotowym majonezem i rozkoszujemy się pikantnym smakiem.