Jak przygotować świetny sos śmietanowy?
Sos śmietanowy – potrawa bardzo wielofunkcyjna, podawać jego można w jakości dipu do chipsów, wykorzystać w podstawie sosu do potraw gorących, czy sałatowego tankowania. Właśnie toż naczyniu z takim sosem zawsze trzeba odprowadzać miejsce na półce lodówki. O tym jak przygotować śmietanowy sos według urozmaiconych receptur porozmawiamy dalej.
Śmietanowo-czosnkowy sos
Klasyczny śmietanowo-czosnkowy sos z natką nazywa się sosem rancz. Takie tankowanie nierzadko wykorzystują w przygotowaniu sałat i przystawek. Czosnek dla przepisu można brać jak świeży (wtedy smak wyjdzie jaskrawym), tak i suszony, granulowany.
Składniki:
- majonez – 65 ml;
- czosnkowe ząbki – 2 szt.;
- śmietana – 230 ml;
- natka pietruszki i kopru – po 1 st. łyżce;
- sos wuster – 10 ml;
- sok cytryny – 15 ml.
Przygotowanie
Rozdrobnijcie oba rodzaje natki, a czosnek piurujemy razem ze szczyptą soli. Połączcie śmietanę z majonezem i dodajcie do otrzymanego sosu przygotowane składowe. Wlejcie wuster z cytrusowym sokiem, mieszajcie wszystko razem i dodajcie szczyptę soli, jeśli w tym jest konieczność.
Śmietanowo-pomidorowy sos
Jeśli nie wiecie, jak przygotować śmietanowy sos do mięsa, to weźcie za podstawę pojednanie śmietany i pomidorów z ostrymi sosami i przyprawami. Gotowy sos podaje się na zimno ze stekiem i burgerem z mięsa i ptaka.
Składniki:
- śmietana – 420 g;
- suszony koper i pietruszka – po 1 łyżce;
- suszona cebula i czosnek – po 1 łyżce;
- ostry ketchup – 60 g;
- krem-ser – 45 g.
Przygotowanie
Zbijcie krem-ser ze śmietaną i ostrym ketchupem. Dodajcie suszone trawy, czosnek i cebulę. Gotowy sos zachowujecie hermetycznie zamkniętym.
Śmietanowo-musztardowy sos
Składniki:
- śmietana – 85 ml;
- majonez – 55 ml;
- gorczyca – 55 ml;
- miód – 35 ml;
- suszona cebula – 1/2 st. łyżki.
Przygotowanie
Przygotowanie śmietanowego sosu jest ograniczone tylko prostym zbijaniem wszystkich doprowadzonych powyżej składników razem. Gotowy sos potem można podawać do kurczaka, parówek, krakersów.
Śmietanowy sos z serem
Składniki:
- krem-ser – 130 g;
- śmietana – 410 g;
- ogórkowa solanka – 15 ml;
- ogórek – 75 g;
- natka kopru i szczypioru – według smaku;
- czosnek – 1 ząbek.
Przygotowanie
Zbijcie krem-ser ze śmietaną i solanką, dodajcie piurowany czosnek, rozdrobniony słony ogórek i suszoną natkę. Podawajcie sos oziębionym do chipsów, krakersów, warzyw i przystawek.