Jak przygotować syrop cukrowy?
Syrop cukrowy jest prostą i w owym że czasie unikalną substancją, bez której nie odbywa się przygotowanie i załatwienie wielu deserów, a także cocktaili i domowych robień zapasów, takich jak kompot czy konfitura. Potrzebna konsystencja cukrowego syropu dla tego czy innego celu osiąga się kosztem dotrzymania określonych receptur proporcji cukru i wody, a także czasu jego przygotowania.
Niżej rozpatrzymy różne warianty przygotowania syropu cukrowego i sekrety dla otrzymania udanego wyniku.
Jak zrobić syrop cukrowy dla nasączenia biszkoptu w domowych warunkach - przepis
Składniki:
- cukier - 150 g;
- woda oczyszczona - 140 ml;
- koniak, rum czy likier - 20-40 ml
Przygotowanie
Dla przygotowania syropu do nasączenia biszkoptu, mieszamy oczyszczoną wodę z cukrem i nagrzewamy mieszankę do pełnego rozpuszczenia cukrowych kryształów, przy konieczności zdejmując pianę, lecz nie przegotowujemy. Dajemy gotowemu syropowi ochłonąć do temperatury w przybliżeniu trzydzieści siedem-czterdzieści stopni, a tylko wtedy dodajemy koniak, rum czy likier i mieszamy. Jeśli wlać spirytus do gorącego syropu, to on utraci swoje aromatyczne właściwości, dla których właśnie dodajemy go.
Nasączać lepiej zimne placki w całości wystygłym syropem, żeby uniknąć nadmiernego ich rozmakania.
Przygotowywanie syropu cukrowego dla bułeczek
Składniki:
- cukier - 120 g;
- herbata czarna - 1 łyżka;
- woda oczyszczona - 120 ml.
Przygotowanie
Bułeczki lepiej naoliwić cukrowym syropem, przygotowanym na podstawie herbacianego zaparzania. Dlatego łyżkę herbaty zalewamy stromym wrzątkiem i dajemy należeć się pięć minut. Potem zaparzanie przecedzamy, dodajemy cukier, nagrzewamy do pełnego rozpuszczania słodkich kryształów i dajemy trochę ochłonąć. Zamazujemy takim syropem już gotowe bułeczki, czy słodkie pierożki i zostawiamy w piecyku jeszcze na parę minut.
Żeby przygotować słodką pomadę dla bułeczek należy wziąć cukier półtora razy więcej od wody, ugotować syrop, mieszając do otrzymania takiej konsystencji, żeby można było z kropli syropu, opuszczonej do zimnej wody, zrolować miękką lepką globulkę. Kiedy potrzebna gęstość syropu jest dosięgnięta, dodamy do jego cytrynowy sok z rozliczenia dziesięć kropli na sto pięćdziesiąt ml płynu, który był wzięty najpierw dla przygotowania pomady.
Jak przygotować syrop cukrowy dla konfitury?
Składniki:
- cukier;
- woda oczyszczona.
Przygotowanie
Konsystencja syropu cukrowego dla konfitury zależy od kwasoty owoców,które wykorzystujecie i może wahać się od trzystu do pięćset gram cukru na jeden litr oczyszczonej wody.
Czas gotowania wyznacza się zależnie od otrzymania pożądanej próby syropu na gęstość. Jeśli przy ściskaniu palcami wystygłej kropli syropu on stwarza cienką nić,która rwie się to taki syrop wykorzystują dla przygotowania konfitury z szczelnych i twardych płodów, a także dla zalewania kompotów z miękkich owoców. Przy cienkiej, lecz więcej trwałej nici otrzymujemy syrop dla owoców średniej spoistości. Jeśli przy próbie palca wychodzi rozłączyć ledwie i przy czym syrop stwarza grubą nić, to jego można wykorzystać dla przygotowania konfitury z miękkich i delikatnych jagód.
To bardzo prosty naoczny sposób wyznaczenia gęstości syropu. Lecz o wiele upraszcza zadanie obecność specjalnego cukrowego termometru, który z precyzją wyznacza spoistość cukru w syropie na dany moment i daje możliwość zdobyć ściślejszy wynik pożądanej gęstości i czasowi gotowania syropu dla konfitury.