Jak przygotować szczaw na zimę?
Rozewrzemy główne właściwości robienia zapasów szczawiu z solą i bez jej, a także opowiemy o przechowywaniu liści w zamrażalniku.
Jak przygotować szczaw na zimę w zamrażalniku dla zupy czy placków?
Przy prawidłowym zamrażaniu zachowuje się więcej witamin, aniżeli przy innych metodach przechowywania produktu.
A przygotować na zapas szczaw w taki sposób jest bardzo prosto. Listki rzetelnie przemyjcie i rozłóżcie na suchy ręcznik kuchenny, żeby one dobrze, czyli w całości wyschły. Teraz można kroić szczaw niegrubo, jak zazwyczaj rozdrabniacie go przed dodaniem do potrawy i rozłożycie po pakietach, które będziesz dostawała po potrzebie. Rozmrażać przed przygotowaniem liści nie należy. Po prostu wyciągnijcie pakiet z zamrażalnika, odprawiajcie zawartość po prostu zamrożoną do rondla z potrawą, udowodnijcie danie do wrzenia i ugotujcie w ciągu 2 minut.
Jak przygotować szczaw na zimę bez soli?
Składniki:
- liście szczawiu;
- woda filtrowana.
Przygotowanie
Szczaw rzetelnie przebierajcie, pokrójcie dowolnie, zalejcie lodowatą wodą na kwadrans, żeby odszedł drobny brud, kurz. Bańki i przykrywki należy zawczasu wysterylizować. Porcjami tłumaczcie szczaw do durszlaku, przemyjcie, dajcie ściec wodzie i rozdzielajcie po bańkach, szczelnie ułóżcie do wierzchu. Zalejcie wodą i zamknijcie porządnie przykrywką. Zachowywać szczaw należy w chłodnym i suchym miejscu.
Jak przygotować szczaw na zimę w bańkach?
Składniki:
- szczaw świeży – 565 g;
- woda;
- sól.
Przygotowanie
Liście przemyjcie dobrze od kurzu i brudu, zmoczywszy w dużej objętości wody na godzinę. Potem znów opłuczcie, rozprowadźcie na ręczniku i obsuszcie. Teraz rozdrobnijcie je i wyślijcie do głębokiej miski.
Bańki sterylizujcie razem z przykrywkami. Teraz rozdzielajcie natkę do przygotowanego naczynia, przyprószajcie solą, zalewajcie ugotowaną zimną wodą. Dalej znów wykładajcie liście, sól i wlewajcie wodę. Kiedy bańki będą szczelnie wypełnione, wtaczajcie ich przykrywkami i zachowujecie w ochłodzie. Takie robienie zapasów wykorzystują w zimie dla przygotowania aromatycznych i sytnych kapuśniaków czy barszczu.
Jak przygotować szczaw na zimę z rabarbarem i szpinakiem?
Składniki:
- świeże, młode liście szczawiu;
- badyle rabarbaru;
- liście szpinaku świeżego.
Przygotowanie
Wszystkie ingredienty można brać w równych proporcjach. Pokrójcie porcjami rabarbar, liście szczawiu i szpinaku – można oddzielnie, a można i wszystko razem. Układajcie do pakietu nie zawiązując i odprawcie na minutę do piecyka mikrofalowego na potęgę 600. Objętość zmaleje trzykrotnie. Jeśli kuchenki mikrofalowej nie macie – blanszujcie liście w ciągu kilku minut we wrzątku. Oziębcie i rozprowadźcie po porcjach do niewielkich pakietów. Dajcie zaopatrzonym liściom w całości ochłonąć i śmiało odprawiajcie do zamrażalnika.
W zimie dostawajcie po jednemu i posprzątawszy pakiet, po prostu zamrożoną rzucajcie mieszankę do rondla, w którym już są gotowe warzywa dla kapuśniaków! Dajcie potrawie zakipieć i możecie śmiało częstować dziwną aromatyczną potrawą. Takie pakieciki zajmują mało miejsca, nie odejmują czas przy robieniu zapasów i w trakcie przygotowania.
Jak przygotować całe liście szczawiu na zimę?
Żeby zachować liście w początkowym rodzaju, wykorzystajcie drewnianą baryłeczkę. Szczaw rzetelnie przemyjcie, obsuszcie i przesypując niewielką ilością soli, zawierajcie do pojemności warstwami prawie do wierzchu. Z góry ustalicie ciężki knot. Zasolenie da niewielkie kurczenie się, toż dalej należy będzie dokładać do baryłeczki dziennie w ciągu jednego tygodnia nowe warstwy natki do napełnienia pojemności.
Przed przygotowaniem potrawy liście przemywajcie, krójcie i zakładajcie do potrawy. W taki sposób przeprowadza się zasolenie szczawiu. Jeśli macie szykowny urodzaj świeżej natki to należy mieć specjalną pojemność na zasolenie i odpowiednie miejsce dla przechowywania.