Jak przygotować warzywne piure dla dziecka do roku?

Wprowadzenie pokarmu – proces prosty i znajomy każdej mamie. Bazowe przepisy warzywnych piure dla dziecka do roku również zazwyczaj nie wywołują żadnych problemów. Główne w trakcie wprowadzenia pokarmu – dotrzymywać się stopniowości jego wprowadzenia, rozmiar porcji i śledzić za jakością wykorzystywanych produktów.
Dla pierwszego warzywnego pokarmu wybierają monokomponentne piure z hipoalergicznych produktów. Bobasom z 5 miesiącami można dawać i polikomponentne piure. O przepisach warzywnego piure dla dziecka różnego wieku porozmawiamy w tym artykule.
Warzywne piure dla dziecka do roku z kalafiora
To monokomponentne piure stanie się doskonałym pierwszym pokarmem, które można dawać dziecku równolegle przedłużając piersiowe wykarmianie.
Składniki:
- kalafior - 500 g;
- mleko - 1/3 st.;
- sól - szczypta.
Przygotowanie
Kapustę przemyć i oczyścić od zielonych liści. Główkę rozebrać na kwiatostany i oblać wrzątkiem. Oparzone kwiatostany zalać gorącą wodą, dosolić i gotować do miękkości. Zlewać wodę i zalać gorącą kapustę mlekiem, przepiurować masę za pomocą blendera. W gotowe piure można dodać trochę oleju roślinnego.
Przygotowanie warzywnego piure dla dziecka do roku z marchwi
Marchwiowe razem z ziemniaczanym piure jest najbardziej rozpowszechnionym warzywnym pokarmem dla bobasów od 1 miesiąca.
Składniki:
- marchew - 2 szt.;
- mleko - 4 st. łyżki;
- masło - ½ łyżki;
- rozczyn soli - ½ łyżki.
Przygotowanie
Marchew rzetelnie myjemy i czyścimy, kroimy i wykładamy do rondla z gorącą wodą. Gotujemy ziemniepłody do miękkości pod zamkniętą przykrywką. Miękką marchew mieszamy z rozczynem soli, mlekiem i olejem, blendujemy masę.
Polikomponentne warzywne piure
Przed tym jak dawać polikomponentne warzywne piure dla dziecka do roku, przekonacie się w tym, że dziecko w całości adaptowało się do przyjęcia monokomponentnych warzywnych piure.
Składniki:
- ziemniak - 1 szt.;
- kapusta - 1 list;
- marchew - 1/3 szt.;
- burak - 1/3 szt.;
- cebula - 1/8 szt.;
- natka (pokrojona) - 1 łyżka;
- mleko - 4 st. łyżki;
- olej roślinny - 2 st. łyżki;
- soli rozczyn - 1/2 łyżki.

Przygotowanie
Warzywa, oprócz ziemniaka rzetelnie myjemy, kroimy i gasimy w niewielkiej ilości gotowanej gorącej wody, nie zapominając dodawać jej w miarę odparowywania. Jak tylko warzywa będą gotowe na połowę, do nich można dodać oczyszczony i pokrojony ziemniak i przedłużać gaszenie do gotowości.
Do miękkich warzyw dodajemy olej, soli rozczyn i mleko, piurujemy i dajemy dziecku w ilości, co odpowiada wiekowej normie.
Również możecie zrobić piure z dyni dla dziecka do roku, stopniowo wnosząc różnorodność do racji dziecka.