Jak przygotować wywar z dzikiej róży z suchych płodów?

jak przygotować wywar z dzikiej róży z suchych płodów

Dzika róża jest słynna swoimi leczniczymi właściwościami, zwłaszcza dla umocnienia immunitetu, profilaktyki wirusowych infekcji, leczenia zapalczywych chorób i innych problem ze zdrowiem. Nie zawsze można szybko i łatwo kupić świeże jagody dzikiej róży, toż je zazwyczaj suszą i przygotowują na zapas. Jeśli pod ręką jest taki pożyteczny produkt, należy znać kilka pożytecznych metod jak przygotować wywar z dzikiej róży z suchych płodów. Napój nie tylko pomoże naprawić zdrowie, ale i uzupełni zapas witamin w organizmie, doda otuchy, poprawi humor.

Jak szybko zrobić wywar z suchych, rozdrobnionych płodów dzikiej róży?

Bardzo prosty wariant wyrobu napoju – stłuc jagody i zalać je wrzątkiem (1 litr na 100 g płodów). Taki środek można doprowadzić zaledwie 2-5 minut, wycedzić i od razu pić.

Przepis wywaru

Składniki:

  • rozdrobnione jagody dzikiej róży – 2 łyżki;
  • wrząca woda – 2,5 szklanki.

Przygotowanie i stosowanie

Ingredienty należy porządnie połączyć w termosie, zostawić rozczyn w ciągu 2-3 godziny. Pić środek po 80-90 ml przed jedzeniem.

Jak ugotować nasycony wywar z dzikiej róży ,z całych suchych płodów?

Jeśli jest potrzebny skoncentrowany napój, rekomenduje się go dłużej przetrzymywać.

Przepis nasyconego wywaru

Składniki:

  • suche dzikie róże jagody – 1 łyżka;
  • woda – 0,4 l.

Przygotowanie i stosowanie

Utłuc płody, zasypać je do pojemności z grubymi ściankami pokrytymi emalią i zalać wrzątkiem. Męczyć 15 minut rozczyn na słabej wodnej łaźni, koniecznie zawczasu nakryć naczynie przykrywką. Należy zostawić środek na całą dobę, przecedzić. Przyjmować gotowy wywar w ciągu następnych 48 godzin przed jedzeniem, do obiadu i wieczorem.

Wywar z suchych płodów dzikiej róży w zamian herbaty

Na początku wiosny, kiedy organizm jest osłabiony deficytem witamin i mikroelementów i słonecznego światła, pożytecznie pić herbatę na wywar z dzikiej róży z suchych płodówpodstawie jagód dzikiej róży.

Przepis witaminowego napoju

Składniki:

  • wrzątek – 200 ml;
  • zamrożona malina – 1 łyżka;
  • dzikie różane płody – 1,5 łyżki.

Przygotowanie i stosowanie

Zalać wrzącą wodą roślinne ingredienty, dać postać w ciągu 5-8 minut. Osłodzić za pragnieniem. Taką herbatę rekomenduje się pić 3-5 razy na dzień.

 
Powiązane artykuły:
Jak przygotować ryżowy wywar?
Ryżowy wywar – ludowy środek od różnego rodzaju problemów z trawieniem. Przy czym poprawnie go przygotować umieją tylko jednostki. Podpowiemy jak należy gotować to lecznicze zioło, żeby ono było efektywne.
Nalewka z rokitnika na wódce – najbogatsze źródło witamin
Rokitnik – pożyteczna roślina. Korę, liście, jagody rokitnika można wykorzystać dla leczenia wielu chorób. Nalewkę z rokitnika stosuje się w ludowej medycynie. Ten środek różni się efektywnością i prostotą przygotowania.
Nalewka z dziurawca
Dziurawiec – lecznicza roślina. Jest bardzo pożyteczna nalewka dziurawca. To wygodna forma lekarstw, którą można stosować i do środka, i zewnętrznie. Dokładniej o ludowych lekarstwach czytajcie w artykule.
Nalewka z kaliny pomaga sprawić się z wieloma chorobami
Smaczne i pożyteczne lekarstwa – nalewka z kaliny – zasłużenie zajmuje widoczne miejsce w ludowym leczeniu. O różnych metodach przygotowania i o użyciu kaliny jako nalewki potraficie poznać przeczytawszy nasz artykuł.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty