Jak przygotować wywar z dzikiej róży z suchych płodów?

Dzika róża jest słynna swoimi leczniczymi właściwościami, zwłaszcza dla umocnienia immunitetu, profilaktyki wirusowych infekcji, leczenia zapalczywych chorób i innych problem ze zdrowiem. Nie zawsze można szybko i łatwo kupić świeże jagody dzikiej róży, toż je zazwyczaj suszą i przygotowują na zapas. Jeśli pod ręką jest taki pożyteczny produkt, należy znać kilka pożytecznych metod jak przygotować wywar z dzikiej róży z suchych płodów. Napój nie tylko pomoże naprawić zdrowie, ale i uzupełni zapas witamin w organizmie, doda otuchy, poprawi humor.
Jak szybko zrobić wywar z suchych, rozdrobnionych płodów dzikiej róży?
Bardzo prosty wariant wyrobu napoju – stłuc jagody i zalać je wrzątkiem (1 litr na 100 g płodów). Taki środek można doprowadzić zaledwie 2-5 minut, wycedzić i od razu pić.
Przepis wywaru
Składniki:
- rozdrobnione jagody dzikiej róży – 2 łyżki;
- wrząca woda – 2,5 szklanki.
Przygotowanie i stosowanie
Ingredienty należy porządnie połączyć w termosie, zostawić rozczyn w ciągu 2-3 godziny. Pić środek po 80-90 ml przed jedzeniem.
Jak ugotować nasycony wywar z dzikiej róży ,z całych suchych płodów?
Jeśli jest potrzebny skoncentrowany napój, rekomenduje się go dłużej przetrzymywać.
Przepis nasyconego wywaru
Składniki:
- suche dzikie róże jagody – 1 łyżka;
- woda – 0,4 l.
Przygotowanie i stosowanie
Utłuc płody, zasypać je do pojemności z grubymi ściankami pokrytymi emalią i zalać wrzątkiem. Męczyć 15 minut rozczyn na słabej wodnej łaźni, koniecznie zawczasu nakryć naczynie przykrywką. Należy zostawić środek na całą dobę, przecedzić. Przyjmować gotowy wywar w ciągu następnych 48 godzin przed jedzeniem, do obiadu i wieczorem.
Wywar z suchych płodów dzikiej róży w zamian herbaty
Na początku wiosny, kiedy organizm jest osłabiony deficytem witamin i mikroelementów i słonecznego światła, pożytecznie pić herbatę na podstawie jagód dzikiej róży.
Przepis witaminowego napoju
Składniki:
- wrzątek – 200 ml;
- zamrożona malina – 1 łyżka;
- dzikie różane płody – 1,5 łyżki.
Przygotowanie i stosowanie
Zalać wrzącą wodą roślinne ingredienty, dać postać w ciągu 5-8 minut. Osłodzić za pragnieniem. Taką herbatę rekomenduje się pić 3-5 razy na dzień.