Jak przygotować ziemniaczane piure?

Prawdopodobnie każdej kobiecie nie raz zdarzało się przygotować ziemniaczane piure i na pewno uznaliście tytuł tego artykułu za absurdalny, lecz zamierzamy zdziwić każdą z was nie tylko rozebrawszy kilka nowych przepisów tej zwykłej potrawy, ale i zorientowawszy się z kilkoma tajemnicami tego jak przygotować idealne ziemniaczane piure.
Jak poprawnie przygotować ziemniaczane piure?
Przed rozbiorem konkretnych przepisów,chcielibyśmy zatrzymać się na kilku krokach na drodze do przygotowania idealnego ziemniaczanego piure. Najpierw trzeba wybrać odpowiedni dla gotowania gatunek ziemniaka. Takie gatunki zazwyczaj mają czerwoną, czy różową skórkę. Idealny gatunek dla gotowania zawiera nie za wiele krochmalu, a toż gotowe piure nie będzie przypominało konsystencją tapetowy klej, a wyjdzie bardzo sumiastym i miękkim.
Wybrawszy ziemniak, oczyśćcie go pokrójcie na kawałeczki równego rozmiaru i postawcie na płytę, zalawszy wodą. Po gotowaniu się dobrze osólcie wodę, zdejmijcie piankę i gotujcie ziemniaki do miękkości. Tu lepiej przetrzymać, aniżeli nie dotrzymać, owak piure może wyjść grudkowatym. Z gotowego ziemniaka zlewajcie nadmiary wody i można piurować go z mlekiem i dużą ilością oleju.
Jeśli nie wiecie jak przygotować powietrzne ziemniaczane piure, wtedy zbijcie jego na maksymalnej szybkości miksera od razu po piurowaniu.
Jak przygotować ziemniaczane piure bez grudek?
Składniki:
- ziemniak - 1 kg;
- jabłko - 1 szt.;
- masło - 45 g;
- tłusta śmietanka - 30 ml;
- mleko - 50 ml.
Przygotowanie
Oczyszczone kawałki ziemniaków opłuczcie i zalejcie świeżą wodą. Postawcie naczynie na ogień i dodajcie grubo pokrojone jabłko. Ostatni krok na pewno podda się wam niezwykłym, lecz ziemniak idealnie jednoczy się z lekką słodyczą jabłek, od tego uporczywie rekomendujemy zakosztować taki przepis. Kiedy ziemniaki staną się miękkimi, zlewajcie nadmiary płynu i dodajcie olej z mlekiem i śmietanką. Wszystkie składniki należy piurować razem, a po to, żeby domagać się idealnej jednorodności, przetrzyjcie piure przez sito.
Jeśli myślicie o tym jak przygotować ziemniaczane piure w szybkowarze to powtórzcie ten przepis przy współudziale kuchennego gadżetu. Ulokujcie ziemniak i jabłka do urządzenia, zalejcie wodą do znaku, osólcie i zostawcie w reżimie "Gaszenie" na pół godziny.
Jak przygotować smaczne ziemniaczane piure z czosnkiem?
Składniki:
- ziemniak - 1 kg;
- główka czosnku;
- mleko - 65 ml;
- masło - 45 g;
- śmietanka - 30 ml.
Przygotowanie
Odwróćcie czosnkową główkę folią i zostawcie w piecyku przy 220 stopniach na 20 minut. Tymczasem postawcie na ogień rondel z kawałeczkami oczyszczonego ziemniaka. Kiedy ziemniak zmięknie, zlewajcie reszty wody, dodajcie mleko, śmietankę, olej i zawartość zapiekłych czosnkowych ząbków. Piurujcie wszystko razem do jednorodności.
Jak przygotować ziemniaczane piure z mlekiem i serem?
Już dawno przyswoiliśmy prostą kulinarną regułę: olejem i serem niemożliwie zepsuć nic, a ziemniaczane piure tym więcej. Przedstawiamy dowody tej niepisanej reguły niżej.
Składniki:
- ziemniak - 1 kg;
- czosnek - 1 ząbek;
- masło - 65 g;
- mleko - 115 ml;
- tarty ser - 45 g.

Przygotowanie
Zostawcie oczyszczone ziemniaki,aby gotowały się w dobrze solonej wodzie do miękkości. Tymczasem dobrze rozetrzyjcie czosnkowy ząbek, przekształciwszy go na pastę. Zlewajcie nadmiary wody z rondla z ziemniakiem, dodajcie dzwonko masła, mleko i pastę z czosnku. Rzetelnie piurujemy wszystko razem. Dodajcie do piure drobno natarty ser, co koniecznie podwędzi się i mieszajcie. Degustujcie od razu po zakończeniu przygotowania.