Jak robić piankę dla cappuccino?

jak robić piankę dla cappuccino

Przyjemnie budzić się rano, rozkoszując się domową, aromatyczną kawą. W ulubionym ekspresie do kawy nie złoży trudności zrobić espresso, czy amerykano. Lecz co robić kiedy chcecie rozkoszować się kawą z mlekiem i powietrzną pianką, niby latte, czy cappuccino? Kupować ekspres do kawy z tego powodu? Byłoby idealnie, lecz nie wszystkie mają taką możliwość, właśnie dlatego w poradach niżej opowiemy jak można zrobić idealną piankę dla cappuccino za pomocą specjalnego sprzętu i maksymalnie zaufany do niej analog za pomocą podręcznych środków.

Jak przygotować piankę dla cappuccino w ekspresie do kawy?

Gdzie lżej żyje tym, czyj ekspres do kawy jest wyposażony specjalnym parowym zbijaczem dla mleka. Z jego pomocą zbić idealną piankę nie złoży kłopotu, głównie – "nabić" w tej sprawie rękę.

Więc napełniwszy mleczarz świeżym mlekiem pogrążamy do niego nosek parowego zbijacza i wracamy jego rączkę. Usłyszycie głęboki dźwięk, co klekocze – mleko zaczyna podgrzewać się parą od spodu. Cały ten czas przytrzymujcie małym palcem dno mleczarza, odczuwając temperaturę mleka – ono nie musi opalać. Z lekka nagrzawszy mleko u dna zaczynajcie płynnie opuszczać mleczarz, dochodząc do górnego skraju mleka, lecz nie zachodząc powyżej. Kiedy piana stanie się mocną i w niej nie będzie widoczne dużych pęcherzy ostrożnie przelejcie zawartość mleczarza do filiżanki z espresso, zawczasu parę razy nagle grzmotnąwszy dnem mleczarza o stół – to pomoże pozbyć się od dużych pęcherzy wewnątrz.

Jak zrobić piankę dla cappuccino za pomocą miksera, czy wiórki?

Zrobić piankę można i ręcznie skorzystawszy się dostępną i rozpowszechnioną w każdym domu wiórce, czy prostym mikserem. Najpierw podgrzejcie mleko, lecz nie udowadniajcie jego do wrzenia, a dalej wszystko jest elementarne: przelejcie mleko do wysokiej pojemność i zaczynajcie zbijać za pomocą wiórki, czy miksera w nurcie 3-4 minut, aż pianka dla cappuccino nie stanie się mocną i nie implikuje dużych pęcherzy.

Jak zbić piankę dla cappuccino za pomocą bańki?

pianka dla cappuccino

Jeśli w waszym domu nie znalazło się nawet wiórki, czy miksera nie warto stawiać krzyż na filiżance pianowej kawy. Przecież zbić mleko można za pomocą prostej bańki z przykrywką, co szczelnie dokręca się.

Nalejcie mleko do bańki wypełniwszy jej na ćwierć, szczelnie zbałamućcie przykrywką i zaczynajcie starannie trząść bańkę. Będzie trzeba setki strząsań po to, żeby zbić pianę. Ulżyć zadanie pomoże para łyżek śmietanki dla zbijania, dodanej do mleka. Zbite mleko rozgrzewamy w kuchence mikrofalowej w ciągu półtora minuty i rozlewamy nad sparzoną kawą.

 
Powiązane artykuły:
Kawowo-bananowy shake – doskonały mleczny napój dla śniadania
Kawowo-bananowy shake - to świetny mleczny napój, który koniecznie przypadnie do duszy. Do tego on jest dosyć kalorycznym i może stać się przepięknym wariantem dla śniadania. Zapoznajmy się z kilkoma pożytecznymi przepisami.
Kakao z mlekiem – smaczny, aromatyczny przepis
Co może być lepszego od filiżanki kakao z mlekiem, żeby przeprowadzić wieczór w kręgu rodziny? O tym napoju dziś i porozmawiamy dokładniej. Zebraliśmy kilka ciekawych i uniwersalnych przepisów na wszystkie wypadki życia.
Latte z lodami – prosty przepis
Tradycyjny sposób ozdobić smak kawy – uzupełnić ją ulubionym syropem, czy likierem. Lecz pójdziemy inną drogą i zrobimy napój naprawdę letnim, uzupełniwszy jego bazowy skład lodami. Wasze latte wyjdzie szalenie smacznym.
Jak ugotować kakao z proszku na mleku?
Ulubiony napój dla dzieci – kakao, od którego nawet wiele dorosłych wątpliwe czy potrafią zrezygnować. Jego często podają na gorąco, ale i chłodnym ono jest dosyć dobre. Dalej opiszemy, jak ugotować niezrównane kakao.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty