Jak robić piankę dla cappuccino?

Przyjemnie budzić się rano, rozkoszując się domową, aromatyczną kawą. W ulubionym ekspresie do kawy nie złoży trudności zrobić espresso, czy amerykano. Lecz co robić kiedy chcecie rozkoszować się kawą z mlekiem i powietrzną pianką, niby latte, czy cappuccino? Kupować ekspres do kawy z tego powodu? Byłoby idealnie, lecz nie wszystkie mają taką możliwość, właśnie dlatego w poradach niżej opowiemy jak można zrobić idealną piankę dla cappuccino za pomocą specjalnego sprzętu i maksymalnie zaufany do niej analog za pomocą podręcznych środków.
Jak przygotować piankę dla cappuccino w ekspresie do kawy?
Gdzie lżej żyje tym, czyj ekspres do kawy jest wyposażony specjalnym parowym zbijaczem dla mleka. Z jego pomocą zbić idealną piankę nie złoży kłopotu, głównie – "nabić" w tej sprawie rękę.
Więc napełniwszy mleczarz świeżym mlekiem pogrążamy do niego nosek parowego zbijacza i wracamy jego rączkę. Usłyszycie głęboki dźwięk, co klekocze – mleko zaczyna podgrzewać się parą od spodu. Cały ten czas przytrzymujcie małym palcem dno mleczarza, odczuwając temperaturę mleka – ono nie musi opalać. Z lekka nagrzawszy mleko u dna zaczynajcie płynnie opuszczać mleczarz, dochodząc do górnego skraju mleka, lecz nie zachodząc powyżej. Kiedy piana stanie się mocną i w niej nie będzie widoczne dużych pęcherzy ostrożnie przelejcie zawartość mleczarza do filiżanki z espresso, zawczasu parę razy nagle grzmotnąwszy dnem mleczarza o stół – to pomoże pozbyć się od dużych pęcherzy wewnątrz.
Jak zrobić piankę dla cappuccino za pomocą miksera, czy wiórki?
Zrobić piankę można i ręcznie skorzystawszy się dostępną i rozpowszechnioną w każdym domu wiórce, czy prostym mikserem. Najpierw podgrzejcie mleko, lecz nie udowadniajcie jego do wrzenia, a dalej wszystko jest elementarne: przelejcie mleko do wysokiej pojemność i zaczynajcie zbijać za pomocą wiórki, czy miksera w nurcie 3-4 minut, aż pianka dla cappuccino nie stanie się mocną i nie implikuje dużych pęcherzy.
Jak zbić piankę dla cappuccino za pomocą bańki?

Jeśli w waszym domu nie znalazło się nawet wiórki, czy miksera nie warto stawiać krzyż na filiżance pianowej kawy. Przecież zbić mleko można za pomocą prostej bańki z przykrywką, co szczelnie dokręca się.
Nalejcie mleko do bańki wypełniwszy jej na ćwierć, szczelnie zbałamućcie przykrywką i zaczynajcie starannie trząść bańkę. Będzie trzeba setki strząsań po to, żeby zbić pianę. Ulżyć zadanie pomoże para łyżek śmietanki dla zbijania, dodanej do mleka. Zbite mleko rozgrzewamy w kuchence mikrofalowej w ciągu półtora minuty i rozlewamy nad sparzoną kawą.