Jak się odżywiać przy nadciśnieniu? 8 prostych zasad

Osoby, które cierpią na nadciśnienie, dodatkowo borykają się z nadwagą i otyłością. Aby poprawić swoje zdrowie, należy zdrowo się odżywiać.

Jeśli cierpisz na nadciśnienie i chcesz go obniżyć, musisz prawidłowo dobierać produkty, które jesz. Jeśli będziesz zdrowo się odżywiać i przestrzegać wszystkich zaleceń lekarza, to na pewno uda ci się obniżyć ciśnienie i poprawić zdrowie.

1. Jak najmniej soli.

sól

Nadmiar sodu zawartego w soli powoduje zatrzymywanie się w naszym organizmie wody, a także zwiększenie objętości krwi, na skutek czego zwiększa się ciśnienie. Ze względu na to, że większość produktów zawiera sól, lekarze zalecają nie solić potraw podczas ich przyrządzania.

2. Warzywa korzeniowe.

warzywa

Marchew, burak, kapusta są bogatym źródłem potasu, który korzystnie wpływa na pracę mięśnia sercowego. Zawierają włókna pokarmowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają tworzeniu się blaszki miażdżycowej, co pozytywnie wpływa na wskaźniki ciśnienia tętniczego.

3. Chude mięso.

mięso

Jeśli cierpisz na nadciśnienie, to musisz wyeliminować ze swego jadłospisu wędzoną kiełbasę, wędliny, boczek i wieprzowinę. Powinieneś włączyć do swojej diety mięso drobiowe i cielęcinę. Zrezygnuj również z oleju i pikantnych, tłustych sosów. Wzbogacić smak potraw można za pomocą różnych ziół i soku z cytryny.

4. Produkty pełnoziarniste i suszone owoce.

jedzenie

Morele suszone, rodzynki, daktyle, figi zaliczamy do naturalnych słodyczy, które są bogatym źródłem cennych mikroelementów, które korzystnie wpływają na układ sercowy i układ krążenia. Produkty pełnoziarniste zawierają błonnik, więc koniecznie powinny być włączone do diety osób z nadciśnieniem.

5. Rezygnacja ze spożywania alkoholu, picia kawy i palenia papierosów.

kawa

Mocna czarna herbata, kawa i alkohol mogą spowodować skurcz naczyń krwionośnych i zakłócić pracę układu sercowego. Nikotyna natomiast powoduje zwężenie naczyń krwionośnych, upośledza dopływ krwi do serca, podnosi ciśnienie krwi.

6. Owoce morza.

owoce morza

Ryby i owoce morza są prawdziwą skarbnicą cennych witamin i mikroelementów, które korzystnie wpływają na układ sercowy i układ krążenia. Fosfor, magnez, potas, selen i jod zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, przyspieszają produkcję komórek krwi przez szpik kostny, regulują pracę nerek i serca. Kwasy tłuszczowe omega-3 przyspieszają metabolizm i zmniejszają stężenie cholesterolu. Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny przede wszystkim spożywać chude ryby, takie jak okoń i dorsz.

7. Cebula i czosnek.

cebula czosnek

Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki o działaniu antyseptycznym, które nie tylko wspomagają naszą odporność, ale również w naturalny sposób rozrzedzają krew. Właśnie dlatego powinny się znaleźć w diecie osób, cierpiących na nadwagę, Najlepiej jeść cebulę i czosnek na surowo.

8. Dieta pudełkowa.

obiad

Pacjentom, którzy cierpią na nadciśnienie, lekarze zalecają dietę pudełkową, czyli spożywanie posiłków 5-6 razy dziennie. Również warto pamiętać o codziennym dostarczaniu organizmowi właściwej porcji płynów – każdego dnia należy wypijać około 1,2-1,5 litrów płynów. Może to być woda, herbaty ziołowe i wywary.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty