Jak smażyć grzyby – najlepsze przepisy

jak smażyć grzyby

Subtelności w smażeniu grzybów jest niedużo, lecz one istnieją. Wśród innych, zwłaszcza ważnie najpierw włączyć dość silny ogień i dobrze rozgrzać patelnię, a także nie nagromadzać dużo płodów w jednym naczyniu, ponieważ,wydzielając dużą ilość soku, grzyby będą gasiły się w nim, a nie obsmażały się. O szczegółach tego jak smażyć grzyby poprawnie i z czym je łączyć podczas przygotowywania, opowiemy w poniższych przepisach.

Jak smażyć grzyby z cebulą?

Jeśli poszczęściło ci się zebrać dużo leśnych grzybów, to wśród innych różnorodności potraw zwróć uwagę na proste przekąski, takie jak: przygotowane na włoski styl pieprzniki jadalne z pietruszką i parmezanem.

Składniki:

  • pieprzniki jadalne - 390 g;
  • garść liści pietruszki;
  • gałąź tymianku;
  • masło - 45 g;
  • oliwa z oliwek - 35 ml;
  • ząbek czosnku - 1 szt.;
  • cebula - 115 g;
  • bułka tarta -10 g.

Przygotowanie

Przed tym jak smacznie obsmażyć grzyby na patelni, odłóż około połowy masła, a część co pozostała roztop z oliwą z oliwek. Pieprzniki pozbaw od zabrudzeń za pomocą pędzla, czy wilgotnej szmaty. Na mieszance olejów smaż cebulowe kółka do przejrzystości. Do cebuli połóż pieprzniki, posól je i wyciśnij czosnek. Jak tylko grzyby oddadzą całą wilgoć i ona wyparuje, zostaw grzyby do rumienia się, a potem przenieś ich na talerz.

Na odłożonym maśle podsmaż bułkę tartą z listkami tymianku. Posyp grzyby gotowym okruchem i tartym parmezanem.

Jak poprawnie smażyć suszone grzyby?

Jeśli przygotowałaś grzyby na zapas to ich również prosto smażyć. Przed początkiem przygotowania płody wystarczy umieścić w ciepłej wodzie na kilka godzin, żeby napęczniały, a potem można przystępować do krojenia i smażenia. Płyn, co pozostał po wymaczaniu grzybów potem można wykorzystać w zupach, gulaszu i sosach.

Składniki:

  • grzyby suszone - 1 1/2 szklanki;
  • masło - 35 g;
  • zielony groszek - 95 g;
  • czosnek suszony - 2 łyżki;
  • cebula suszona - 1 łyżeczka;
  • tymianek suszony, bazylik, oregano - po 1 1/4 łyżeczki;
  • papryka mielona - 2 łyżeczki.

Przygotowanie

Zalej grzyby ciepłą wodą i zostaw do spęcznienia. Połącz razem wszystkie przyprawy i dodaj szczyptę soli. Wyciśnij nadmiary wilgoci z grzybów, dowolnie pokrój ich i przesyp kawałeczki do patelni z dobrze rozgrzanym masłem. Dodaj groszek, można prosto zamrożony, potem dodaj zawartość naczynia z zaopatrzoną mieszanką przypraw. Zostaw grzyby,aby chwyciły złoty kolor, a następnie natychmiast podawaj.

Jak smażyć całe grzyby?

Grzyby przygotowane za tym przepisem wychodzą bardzo jaskrawymi, pachnącymi, pełnymi smaku i dlatego idealnie nadają się do dań z ryżu czy drugich zbóż, a także do prostego pszennego placka.

Składniki:

  • ocet winny - 35 ml;
  • curry w proszku - 1 łyżeczka;
  • czosnek suszony, oregano - po 1 łyżeczce;
  • oliwa z oliwek - 35 ml;
  • pieczarki - 175 g.

Przygotowanie

Zacznij z oczyszczenia grzybów, a zanim zdejmujesz skórkę z powierzchni, postaw na ogień patelnię z oliwą z oliwek. Zwiększ ogień i smaż pieczarki blisko 3 minuty, potem zmniejsz ogień i zostaw grzyby jeszcze na 4–6 minut. Zmieszaj ocet z przyprawami i zalej tą mieszanką pieczarki w środku przygotowania.

Jak smażyć zamrożone borowiki szlachetne?

Składniki:

  • zamrożone borowiki - 380 g;
  • zamrożone leśne grzyby (różne) - 240 g;
  • jak smażyć zamrożone grzyby
  • szczypta szałwii, tymianku, rozmarynu i chili;
  • koncentrat pomidorowy - 35 g;
  • czosnkowe ząbki - 3 szt.

Przygotowanie

Umieść grzyby bezpośrednio zamrożone do rozgrzanego oleju i daj im się roztopić, a zbędnej wilgoci wyparować. Podczas gdy płyn jeszcze jest w patelni, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, a jak tylko ona w całości zniknie, wyciśnij ząbki czosnku i zostaw wszystko na ogniu przez pół minuty.

 
Powiązane artykuły:
Jak gotować ryż do sushi - łatwe przypisy na pyszne danie
Nie zważając na duży wybór japońskich restauracji i dostawy japońskiego jedzenia do domu, wiele osób preferuje gotować sushi i rolki samodzielnie. Jak to nie dziwnie - wszystkie składniki są dostępne, a korzyść jest oczywista. Należy tylko znać sekrety przygotowania ryżu do sushi, którymi podzielimy się z wami.
Jak przygotować ziemniaczane piure?
Na pewno każda gospodyni jest zaznajomiona z przygotowaniem ziemniaczanego piure. Toż dalej zaproponujemy bazowy przepis piure i opowiemy jak zrobić bardzo smaczną potrawę dodając do niego proste i niespodziewane składniki.
Jak zagęstnić śmietanowy krem dla tortu?
Wiele osób upodobało sobie śmietanowy krem według jego dostępności i szczególnej prostoty w przygotowaniu. Toż jego konsystencję starają się zrobić gęstą wszystkimi możliwymi sposobami. Wariantów jest kilka - czytamy dalej.
Czym różni się sushi od rolek?
Kuchnia japońska jest dziś jest dosyć popularna i wielu ludziom już przypadły do smaku sushi i rolki. Chociaż ludzie dość często nie widzą w nich inności, a one są bardzo istotne. Przygotować je w domu nie jest skomplikowane.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty