Jak suszyć liście porzeczki do herbaty?

Wszystkim są znane pożyteczne właściwości jagód czarnej porzeczki, lecz niewielu wie o tym, że niemałe znaczenie mają i liście krzaków. Również jak i w jagodach, w nich mieści się duża część witaminy C, a także kupa innych witamin i elementów. Herbata przygotowana z liści czarnej porzeczki ma moczopędne i przeciwzapalne właściwości i pięknie wyprowadza z organizmu kwas moczowy. Zwłaszcza pożytecznie pić taki napój ludziom z chorobami cynaderek i żółciowej bańki, osłabionym immunitetem, a także przy anemii, czy po prostu dla podniesienia życiowej aktywności. Poza tym przepiękny aromat liści porzeczki pozwala przygotować z nich oszałamiający aromatyczny napój, którym można rozkoszować się czarującymi jesiennymi, czy zimowymi wieczorami.
Jak prawidłowo przygotować liście porzeczki do herbaty i poprawnie je wysuszyć, żeby zachować wszystkie pożyteczne i smakowe jakości produktu? O tym jak poprawnie przygotować herbatę z suszonych liści, opowiemy niżej w naszym materiale.
Liście porzeczki do herbaty
Liście porzeczki do herbaty należy zbierać w sierpniu i początku września, kiedy jest ciepło i sucho, urodzaj jagód jest zebrany, a okres opadania jeszcze nie przyszedł. Do tego celu pięknie pasują świeże, zielone egzemplarze bez pożółkłych działek, czy różnego rodzaju obrażeń. Nie trzeba zbierać liście koło podstawy, czy u samego wierzchołka gałęzi, żeby nie zaszkodzić późniejszemu urodzajowi porzeczkowych jagód. Uprzejmość trzeba okazać tym listkom, które są rozmieszczone w centrum badyli. Nie rekomenduje się również zrywać surowiec razem ze szypułkami, lepiej skorzystać się nożycami i ścinać liście bez nich.
Jak poprawnie suszyć liście porzeczki do herbaty?
Zebrane liście porzeczki należy rozesłać na czystej tkaninie, czy papierze w suchym przewietrzanym pomieszczeniu. Idealnym wariantem w prywatnej budowie będzie strych. Można również rozmieścić robienie zapasów pod daszkiem w cieniu, czy na balkonie, lecz w takim wypadku trzeba przesłonić je merlą, żeby obronić od much i innych robactw.
Zależnie od temperatury na suszenie pójdzie od trzech do dziesięciu dni. Od czasu do czasu trzeba mieszać listki, oglądać robienie zapasów i pozbyć się zepsutych egzemplarzy. Jeśli temperatura, czy inne czynniki nie pozwalają wysuszyć liście porzeczki starym dobrym sposobem, to można do tego celu skorzystać się suszarką dla owoców i warzyw, czy po prostu piecykiem. Temperaturę należy podtrzymywać na poziomie osiemdziesięciu stopni, a surowiec czasami mieszać.
Po suszeniu liście porzeczki trzeba rozdrobnić dowolnym dostępnym sposobem i układamy do woreczka z tkaniny, czy do pakietów z papieru. Dla przygotowania herbaty można wykorzystać suszone liście z czarnej porzeczki w czystym wyglądzie albo jednoczyć je z suszoną miętą, lipiną, kwiatuszkami jaśminu, czy innymi kompozycjami z owocowych i jagodowych liści. Poza tym takim robieniem zapasów można po prostu ozdobić klasyczną czarną, czy zieloną herbatę, napełniając ją cennymi witaminami, czy przygotować napój z dodaniem jagód, jak suszonych tak i świeżych, czy zamrożonych.
Dalej proponujemy bazowy przepis przygotowania herbaty z liści czarnej porzeczki, który można zmieniać według własnego smaku, dodając inne ingredienty.
Owocowa herbata z porzeczki
Składniki:
- liście porzeczki – 2 st. łyżki;
- woda filtrowana – 520 ml;
- miód czy cukier – według smaku.
Przygotowanie
Suszone liście umieszczamy do nagrzanego czajnika i zalewamy podgrzaną do wrzenia wodą. Przysłaniamy naczynie przykrywką i z góry ręcznikiem i dajemy zawartości należeć się w ciągu dwudziestu-trzydziestu minut. Po zakończeniu czasu otrzymana herbata jest wykorzystywana jak zaparzanie, nalawszy do filiżanki i rozcieńczywszy wrzątkiem. Uzupełniamy smak napoju za smakiem miodem, czy cukrem i rozkoszujemy się.