Jak suszyć pomarańcze do dekoracji?

Boże Narodzenie i Nowy Rok wszystkim się kojarzy z aromatem mandarynek, pomarańczy i cynamonu. Oprócz tego, że podczas świat spożywamy ogromną ilość owoców cytrusowych, również można je używać do dekoracji świątecznych. Takiego typu dekoracja noworoczna nie tylko będzie wyglądać wspaniale i stylowo, ale również będzie bardzo aromatyczna.
Plastry pomarańczy do dekoracji
Aby użyć pomarańczy do bożonarodzeniowych i noworocznych dekoracji, należy go zawczasu zasuszyć, a w jaki sposób to zrobić opowiemy w niniejszym artykule. Między innymi, oprócz pomarańczy, również można suszyć cytryny, mandarynki, nieduże grejpfruty. Połączenie różnych co do odcieni i rozmiarów plasterków będzie wspaniale wyglądać.
"Jak szybko i prosto suszyć pomarańcze?" – zapytasz, odpowiedź: ”W piekarniku!”. Chociaż w zasadzie można to robić w suszarce elektrycznej. W każdym bądź wypadku, owoce cytrusowe należy pokroić w plasterki, każdy przesiąknąć serwetką, aby usunąć nadmiar soku. Grubość każdego plasterka powinna wynosić około 2-3 mm, wtedy będą przeźroczyste, zachowają kolor i będą się suszyć równomiernie.
Następnie rozkładamy wszystkie plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je przy temperaturze 160 stopni. Czekamy zanim całkowicie wyschną. Proces jest dosyć długi, aby go przyśpieszyć możemy nieco uchylić drzwiczki piekarnika, aby wilgoć wyparowała jak najszybciej. Kilka razy podczas procesu suszenia blaszkę należy wyjąć z piekarnika i owoce wystudzić, następnie kontynuujemy pieczenie.
Drugi wariant – pozostawić pomarańcze w piekarniku na całą noc, jednak temperatura powinna być o wiele niższa – około 60 stopni.
Jeśli masz suszarkę, wszystko jest o wiele prościej i owoce się nie spalą.Natomiast jeśli chodzi o piekarnik, to należy przez cały czas na to uważać. Gotowe plasterki pomarańczy można używać do różnorodnych dekoracji.

Pomarańcze z cynamonem do dekoracji – suszymy na kaloryferze
Jeszcze jeden niezły wariant – suszyć owoce cytrusowe na kaloryferze. Natomiast, aby się nie obawiać, że wszystko nasze owoce okażą się za kaloryferem, należy zrobić specjalną suszarkę.
W tym celu będziesz potrzebowała dwóch kartonów o rozmiarach 10x30 cm, dwóch kawałków kartonu gofrowanego o rozmiarach 10x2 cm, szydła i dwóch żabek. Za pomocą szydła robimy otwory, następnie przyklejamy po dwóch stronach karton gofrowany.
![]() |
![]() |
Między kartonami kładziemy plasterki pomarańczy, składamy je w pewnej odległości jeden od drugiego, aby się nie przyklejały. Dodajemy nieco cynamonu, aby otrzymać wspaniały aromat. Mocujemy konstrukcję za pomocą żabek. Wszystko jest gotowe, suszarkę z owocami możemy umieszczać na kaloryferze.
![]() |
![]() |
Dzięki owemu sposobowi na kaloryferze można umieścić dużą ilość owoców do suszenia, oprócz tego plasterki po takim suszeniu są równiutkie, a nie wygięte w różne strony, dzięki czemu łatwiej je używać do dekoracji.
Jeśli umieścić suszarkę nie na kaloryferze, a między żeberkami, to plasterki nie musisz cały czas przewracać, wszystko suszy się równomiernie. Suszyć pomarańcze między żeberkami należy około 3 dni. Jeśli plasterki były zbyt cienkie mogą się przykleić do kartonu. W takim wypadku należy je odczepić za pomocą noża. Przy tym musisz pamiętać, że suszone plasterki łatwo się łamią, więc należy działać delikatnie.
Z suszonych plasterków pomarańczy można tworzyć wspaniałe kompozycje łącząc je z cynamonem, ostrą papryką, wstążkami, koralikami, guzikami. Można nimi zdobić świece, a można zrobić ładną torebkę na prezenty.
Istnieje ogromna ilość wariantów dekoracji noworocznych z suszonych pomarańczy. Oferujemy do twojej dyspozycji ciekawe kompozycje, które można zrobić własnoręcznie.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |