Jak ugotować dobre kakao?

Jeden z tradycyjnych napojów rodem z dzieciństwa - kakao. Aromatyczny i gorący, dotychczas jest on ulubiony nawet przez dorosłych. Oprócz oszałamiającego napoju, na podstawie przetartych kakao-bobów wychodzą i smaczne desery, a także dopełnienia do nich, niby wszystko w czekoladowej glazurze. I jeśli do tego wam nie zdarzało się przygotowywać kakao samodzielnie, to w przepisach dalej opowiemy jak to zrobić.
Jak ugotować kakao z mlekiem?
Zasłużony tytuł najsmaczniejszej wariacji kakao, otrzymało takie z mlekiem. Dla prawdziwych miłośników kakao, do napoju można dodać trochę czekolady, lecz zapewniamy, wyjdzie on oszałamiająco smaczny i bez dopełnień.
Jako podstawę można wykorzystać dowolne mleko, dobre będzie tak tłuste mleko, jak i beztłuszczowa wersja, która stanie się aktualna zwłaszcza dla tych, kto martwi się figurą.
Składniki:
- mleko - 375 ml;
- czarna czekolada - 90 g;
- kakao-proszek - 30 g;
- likier - według smaku.
Przygotowanie
Nalewamy mleko do niewielkiego rondelka czy patelni i stawiamy na średni ogień. Jak tylko mleko podgrzeje się, rzucamy do niego tabliczkę czekolady (jeśli ją wykorzystujecie) i dodajemy kakao-proszek. Intensywnie mieszamy napój, żeby nie utworzyły się grudki. Jak tylko cała czekolada się rozpuści, czekajcie aż powierzchnia napoju pokryje się pianką i dodajcie cukier czy likier. Przelejcie napój do kubka i podawajcie z ubitą śmietaną, kefirem czy samodzielnie.
Jak ugotować kakao na wodzie?
Jeżeli pod ręką nie ma mleka, napój można ugotować i na wodzie. Wyjdzie on nie takim śmietankowym i tłustym, ale smak i aromat się zachowa. Również, jeżeli często gotujecie kakao, lecz mleko pod ręką znajduje się nie zawsze, zmieszajcie kakao z suchym mlekiem (1 część kakao na 2 części mleka) i niewielką ilością cukru pudru, wyjdzie kawowa mieszanka, którą pozostanie tylko zalać wodą i potrzymać na ogniu do ugotowania się.
Weźcie po łyżce do herbaty cukru i proszku kakao, zmieszajcie je w filiżance. Doprowadźcie do wrzenia 200 ml wody i jedną trzecią nalejcie do filiżanki. Mieszajcie zawartość filiżanki, przekonując się o tym, że nie pozostała żadna grudka proszku. Otrzymaną mieszankę rozwiedźcie pozostałą wodą, przelejcie do tyłu rondelka i postawcie na minimalny ogień. Gotujcie kakao mieszając 3 minuty.
Jak ugotować czekoladę z kakao?
W tym jak poprawnie ugotować kakao już się zorientowaliśmy, a teraz weźmiemy się za przepis prawdziwej czekolady. Zaledwie 3 składniki i domowa tabliczka gotowa.
Składniki:
- kokosowy olej - 125 ml;
- proszek kakao - 60 g;
- miód - 15 g.
Przygotowanie
Wszystkie wykorzystywane składniki kładziemy na patelnię i mieszamy razem na minimalnym ogniu do jednolitości. Jak tylko podstawa dla czekolady będzie gotowa, można ją uzupełnić wanilią czy innymi aromatyzatorami, a można rozlać po formach w czystym składzie. Do czasu, póki czekolada nie zastygła, można do niej włożyć rodzynki, kokosowe wiórki czy orzechy.
Jak gotować glazurę z kakao?
Proszek kakao można wykorzystać jako dopełnienia do deserów nie tylko posypując go z góry. Słodka i połyskująca czekoladowa glazura stanie się przepięknym dopełnieniem odświętnego tortu, domowych pączków czy herbatnika.
Składniki:
- masło - 55 g;
- kakao-proszek - 30 g;
- mleko - 30 ml;
- cukier puder - 60 g.
Przygotowanie
Masło roztapiamy na minimalnym ogniu, zabieramy z ognia i łączymy z kakao, cukrem pudrem i mlekiem. Intensywnie mieszamy masę mikserem, śledząc za tym, żeby w glazurze nie utworzyły się grudki cukru czy kakao. Dodatkowo można zawczasu przesiewać suche składniki. Jak tylko glazura stanie się gładką i jednolita - jest ona gotowa do spożycia.