Jak ugotować kakao z proszku na mleku?
![jak ugotować kakao z proszku na mleku](/sites/default/files/yulia/jak_ugotowac_kakao_z_proszku_na_mleku.jpg)
Kakao – ulubiony napój dla dzieci, który nie zostawi obojętnym nawet dorosłego. Jego smak zależy od jakości ingredientów i proporcji. Opowiemy kilka sposobów, jak ugotować kakao z proszku na mleku.
Przepis kakao na mleku
Składniki:
- mleko – 985 ml;
- cukier – 45 g;
- proszek kakaowy – 3 st. łyżki.
Przygotowanie
Mleko nalewamy do rondelka, ustalamy naczynie na średni ogień i udowadniamy do gotowania się. Potem rzucamy cukier i mieszamy za pomocą ubijacza. Śladem dodajemy proszek kakaowy i w całości rozcieńczamy go w mleku, żeby nie pozostało grudek. Gotujemy napój w ciągu kilku minut, mieszając, rozlewamy do szklanych kielichów.
Jak ugotować kakao na mleku skondensowanym?
Składniki:
- proszek kakaowy – 25 g;
- mleko skondensowane – 1 puszka;
- woda – 175 ml;
- śmietanka.
Przygotowanie
Mleko skondensowane wykładamy do rondelka, rozwodzimy gotowaną gorącą wodą i nagrzewamy do gotowania się. Potem rzucamy proszek kakaowy, mieszamy i gotujemy napój w ciągu kilku minut. Rozlewamy po filiżankach i ozdabiamy za smakiem bitą śmietaną.
Kakao z mlekiem i cynamonem
Składniki:
- proszek kakaowy – 25 g;
- mleko – 305 ml;
- cukier – na smak;
- wanilina – 1 pakiet;
- proszek cynamonu – 5 g.
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy. Potem wsypujemy proszek kakaowy i rzetelnie mieszamy. Nagrzewamy napój w ciągu kilku minut, a potem rzucamy cukier, wanilinę i cynamon. Z lekka zbijamy kakao ubijaczem i rozlewamy po pięknych filiżankach.
Przepis kakao na mleku z żółtkami
Składniki:
- mleko świeże – 845 ml;
- cukier – 125 g;
- proszek kakaowy – 25 g;
- żółtka – 2 szt.
Przygotowanie
W niewielki rondel wylewamy mleko, z lekka podgrzewamy i wsypujemy kakao. Rzetelnie mieszamy i gotujemy napój w ciągu 3-5 minut przy słabym wrzeniu. Tymczasem rozcieramy w misce żółtka z cukrem i dodajemy otrzymaną mieszankę do kakao. Nagrzewamy napój, lecz nie przegotowujemy, a potem zbijamy mikserem i rozlewamy po szklankach.
Jak przygotować kakao z mlekiem i lodami?
Składniki:
- proszek kakaowy – 10 g;
- mleko – 225 ml;
- cukier – 20 g;
- lody śmietankowe – 55 g.
Przygotowanie
Więc nalewamy trochę świeżego mleka, nagrzewamy go do ciepłego stanu i wsypujemy proszek kakaowy. Dobrze mieszamy ubijaczem, żeby nie utworzyły się kulki. Śladem wylewamy mleko i gotujemy napój w ciągu kilku minut, mieszając. Po tym zdejmujemy naczynie z płyty, wylewamy kakao do szklanki i rzucamy gałkę waniliowych lodów.