Jak ugotować kisiel z jagód i krochmalu?

jak ugotować kisiel z jagód i krochmalu

Wspomnijcie czas przeszły z dzieciństwa, kiedy w przedszkole, czy w szkole dawały smaczny gęsty napój pod nazwą kisiel. A jeszcze smaczniej on był przygotowany przez mamę, czy ulubioną babcie. Lecz na żal, z czasem ten dziwny deser stanął zapominać się. Wiele dzieci nawet nie wiedzą o istnieniu kisielu, ponieważ nie każda mama cieszy swojego bobasa takimi świetnymi smakołykami. Proponujemy skorygować sytuację i natychmiast przygotować dla swoich krewnych bardzo smaczny kisiel z jagód z dodaniem krochmalu i podpowiemy, jak go poprawnie ugotować.

Przepis kisielu ze świeżych jagód i krochmalu

Składniki:

  • jagody żurawiny – 250 g;
  • jagody czarnej porzeczki – 250 g;
  • cukier – 320 g;
  • ziemniaczany krochmal – 1/2 st.;
  • woda - 2 l.

Przygotowanie

Od zbędnych gałęzi i ogonów zwalniamy już umyte jagody. Żeby nasz kisiel wyszedł naprawdę smacznym, nasyconym i pożytecznym bierzemy łyżkę i trochę przyduszamy nią jagody, żeby pękła ich ochronna błona i one puściły sok. Przemieszczamy to wszystko do rondla, zalewamy czystą, pitną wodą i stawiamy na włączoną fajerkę płyty. Kiedy woda z jagodami dosięgną fazy gotowania się, dajemy im gotować się w ciągu pięciu minut. Potem przez sito przecedzamy ugotowany jagodowy kompot, wylewamy jego do tegoż (już pomytego) rondla i znów odprawiamy na płytę. Po to, żeby zrozumieć jak zrobić tak, by wasz kisiel z jagód był dobry i smaczny, należy poprawnie wprowadzić krochmal. Toż zalewamy go szklanką cieplusieńkiej wody i mieszając rozcieńczamy krochmal w niej.

W jagodową wodę wsypujemy cukier, mieszamy i zaczynamy cichaczem wlewać rozwiedziony ziemniaczany krochmal. Po dwóch minutach wrzenia zdejmujemy z ognia.

Przepis kisielu z krochmalem z zamrożonych jagód

Składniki:

  • jagody zamrożonej jeżyny – 300 g;
  • jagody zamrożonej maliny – 300 g;
  • drobny cukier – 220 g;
  • woda – 2,5 l;
  • krochmal (ziemniaczany) – 4 st. łyżki.

Przygotowanie

Jagody jeżyny i maliny przy pokojowej temperaturze lepiej nie rozmrażać, ponieważ one nie mają szczelnej ochronnej błony, a lepiej zrobić to w kuchence mikrofalowej. Potem wykładamy je do rondla, zawczasu zlewamy wodę co rozmroziła się i zalewamy zimną, pitną wodą. Stawiamy wszystko na płytę i gotujemy jagody jak na zwyczajny kompot. Zaścielamy durszlak merlą złożonej do dwóch warstw i wylewamy do jego gotowy jagodowy kompot. Kraje merli podejmujemy do góry, zbieramy ich woreczkiem i wyciskamy płyn z ugotowanej jeżyny i maliny do ogólnej wycedzonej objętości. Otrzymany kompot nasyconego, jaskrawego koloru stawiamy na płonącą fajerkę. Od objętości płynu, co zaczyna się gotować, odlewamy 2/3 szklanki i rozcieńczamy cały krochmal. Przy gotowaniu się wprowadzamy cukier i dobrze go mieszamy do rozpuszczenia. Śladem, nieustająco mieszając kompot, nieśpiesznie wlewamy rozpuszczony krochmal i otrzymujemy kisiel.

Kisiel z jagód i suszu z krochmalem

Skłądniki:

  • ziemniaczany krochmal – 4,5 st. łyżki;
  • świeże jagody (wiśnia) – 350 g;
  • susze (suszona morela, suszone śliwki) – każdego po 100 g;
  • cukier – 200 g;
  • woda – 2,8 l.

Przygotowanie

Suszoną morelę i suszone śliwki zalewamy stromym wrzątkiem i dajemy im postać blisko 20 minut. Potem zlewamy z nich płyn i tłumaczymy susze do rondla razem ze świeżymi jagodami wiśni. Zalewamy zawartość rondelka 2,5 litrami pitnej wody i stawiamy na gaz. jak przygotować kisiel z jagód i krochmalu W ilości wody, co pozostało, mieszamy do jednorodności ziemniaczany krochmal. W gotującą wodę z suszami i jagodami wsypujemy potrzebną ilość cukru i już po ponownym zagotowaniu się zaczynamy wprowadzać w płynnym stanie ziemniaczany krochmal, przy czym rytmicznie mieszamy go łyżką w ogólnej objętości płynu. Po 2-3 minutach kisiel można uważać za gotowy, toż śmiało sprzątamy go z ognia.

Rozlewając taki rodzaj kisielu, nakładamy na dno szklaneczki jagody i susze, a resztę obszaru wypełniamy gęstą masą.

 
Powiązane artykuły:
Przepis kiśla z krochmalem z zamrożonych jagód
Jagodowy kisiel – najsmaczniejszy i bardzo pożyteczny napój, który absolutnie nieskomplikowanie zrobić w domu, na swojej kuchni. W wyniku kisiel wyjdzie nieprawdopodobnie jaskrawym, nasyconym i koniecznie smacznym.
Napój ze skórek mandarynkowych – pomarańczowy smak święta
Smaczny i aromatyczny napój u was wyjdzie, jeśli skorzystacie się przepisami, które są opisane w artykule. Opowiemy, jak bez trudności ucieszyć siebie bardzo smacznym, tonizującym i zwyczajnie pożytecznym mandarynkowym napojem.
Mandarynkowy sok – pomarańczowy nastrój w szklance
W markecie dosyć rzadko można zobaczyć mandarynkowy sok i to nie nieszczęście, przecież jego można bez trudności zrobić samodzielnie! Główne, że produkt przygotowany w domu wyjdzie bardzo pożytecznym.
Jak ugotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód?
Ucieszcie siebie i krewnych bardzo smacznym gęstym napojem – ugotujecie aromatyczny kisiel według zaproponowanych dalej prostych przepisów. Opowiemy jak z dostępnych komponentów stworzyć kisiel na podstawie zamrożonych jagód.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty