Jak ugotować kisiel z jagód i krochmalu?

Wspomnijcie czas przeszły z dzieciństwa, kiedy w przedszkole, czy w szkole dawały smaczny gęsty napój pod nazwą kisiel. A jeszcze smaczniej on był przygotowany przez mamę, czy ulubioną babcie. Lecz na żal, z czasem ten dziwny deser stanął zapominać się. Wiele dzieci nawet nie wiedzą o istnieniu kisielu, ponieważ nie każda mama cieszy swojego bobasa takimi świetnymi smakołykami. Proponujemy skorygować sytuację i natychmiast przygotować dla swoich krewnych bardzo smaczny kisiel z jagód z dodaniem krochmalu i podpowiemy, jak go poprawnie ugotować.
Przepis kisielu ze świeżych jagód i krochmalu
Składniki:
- jagody żurawiny – 250 g;
- jagody czarnej porzeczki – 250 g;
- cukier – 320 g;
- ziemniaczany krochmal – 1/2 st.;
- woda - 2 l.
Przygotowanie
Od zbędnych gałęzi i ogonów zwalniamy już umyte jagody. Żeby nasz kisiel wyszedł naprawdę smacznym, nasyconym i pożytecznym bierzemy łyżkę i trochę przyduszamy nią jagody, żeby pękła ich ochronna błona i one puściły sok. Przemieszczamy to wszystko do rondla, zalewamy czystą, pitną wodą i stawiamy na włączoną fajerkę płyty. Kiedy woda z jagodami dosięgną fazy gotowania się, dajemy im gotować się w ciągu pięciu minut. Potem przez sito przecedzamy ugotowany jagodowy kompot, wylewamy jego do tegoż (już pomytego) rondla i znów odprawiamy na płytę. Po to, żeby zrozumieć jak zrobić tak, by wasz kisiel z jagód był dobry i smaczny, należy poprawnie wprowadzić krochmal. Toż zalewamy go szklanką cieplusieńkiej wody i mieszając rozcieńczamy krochmal w niej.
W jagodową wodę wsypujemy cukier, mieszamy i zaczynamy cichaczem wlewać rozwiedziony ziemniaczany krochmal. Po dwóch minutach wrzenia zdejmujemy z ognia.
Przepis kisielu z krochmalem z zamrożonych jagód
Składniki:
- jagody zamrożonej jeżyny – 300 g;
- jagody zamrożonej maliny – 300 g;
- drobny cukier – 220 g;
- woda – 2,5 l;
- krochmal (ziemniaczany) – 4 st. łyżki.
Przygotowanie
Jagody jeżyny i maliny przy pokojowej temperaturze lepiej nie rozmrażać, ponieważ one nie mają szczelnej ochronnej błony, a lepiej zrobić to w kuchence mikrofalowej. Potem wykładamy je do rondla, zawczasu zlewamy wodę co rozmroziła się i zalewamy zimną, pitną wodą. Stawiamy wszystko na płytę i gotujemy jagody jak na zwyczajny kompot. Zaścielamy durszlak merlą złożonej do dwóch warstw i wylewamy do jego gotowy jagodowy kompot. Kraje merli podejmujemy do góry, zbieramy ich woreczkiem i wyciskamy płyn z ugotowanej jeżyny i maliny do ogólnej wycedzonej objętości. Otrzymany kompot nasyconego, jaskrawego koloru stawiamy na płonącą fajerkę. Od objętości płynu, co zaczyna się gotować, odlewamy 2/3 szklanki i rozcieńczamy cały krochmal. Przy gotowaniu się wprowadzamy cukier i dobrze go mieszamy do rozpuszczenia. Śladem, nieustająco mieszając kompot, nieśpiesznie wlewamy rozpuszczony krochmal i otrzymujemy kisiel.
Kisiel z jagód i suszu z krochmalem
Skłądniki:
- ziemniaczany krochmal – 4,5 st. łyżki;
- świeże jagody (wiśnia) – 350 g;
- susze (suszona morela, suszone śliwki) – każdego po 100 g;
- cukier – 200 g;
- woda – 2,8 l.
Przygotowanie
Suszoną morelę i suszone śliwki zalewamy stromym wrzątkiem i dajemy im postać blisko 20 minut. Potem zlewamy z nich płyn i tłumaczymy susze do rondla razem ze świeżymi jagodami wiśni. Zalewamy zawartość rondelka 2,5 litrami pitnej wody i stawiamy na gaz. W ilości wody, co pozostało, mieszamy do jednorodności ziemniaczany krochmal. W gotującą wodę z suszami i jagodami wsypujemy potrzebną ilość cukru i już po ponownym zagotowaniu się zaczynamy wprowadzać w płynnym stanie ziemniaczany krochmal, przy czym rytmicznie mieszamy go łyżką w ogólnej objętości płynu. Po 2-3 minutach kisiel można uważać za gotowy, toż śmiało sprzątamy go z ognia.
Rozlewając taki rodzaj kisielu, nakładamy na dno szklaneczki jagody i susze, a resztę obszaru wypełniamy gęstą masą.