Jak ugotować kompot z suszów dla dziecka?
Robieniem zapasów suszów ludzie zajmują się już dawno. Nasi przodkowie znali na ile pożyteczny,jest aromatyczny i niezwykle smaczny napój przygotowany z nich.
Kompot z suszów jest smacznym, słodkim napojem orzeźwiającym, w podstawie którego mieszczą się suszone owoce i jagody ugotowane w słodkim syropie.
Istnieje mnóstwo wariantów prawidłowego przygotowania kompotu z suszów. Dla maksymalnej korzyści robić jego najlepiej z miksu jabłek, grusz, suszonych śliwek i suszonej moreli. Dodanie rozmaitych jagód, na przykład wiśni, dzikiej róży, porzeczki uszlachetni jego smak i koniecznie wzmocni pożyteczne właściwości.
Gospodyń zazwyczaj niepokoi jak ugotować kompot z suszów, żeby zachować smakowe jakości i pożyteczne substancje. Szczególne skomplikowane technologie dla tego nie będą potrzebne.Należy tylko znać czas i tryb termicznej obróbki suszonych owoców i jagód i konieczną ilość cukru dla syropu, o czym dowiadujecie się z naszego artykułu niżej.
Jak ugotować kompot z suszów dla dziecka?
Wszystko zależy od wieku dziecka, dla którego będziecie przygotowywały kompot z suszów. Dla najmniejszych bierzemy tylko suszone jabłka i grusze, jeśli nie ma przeciwwskazań, ponieważ właśnie te owoce rzadko wywołują alergiczne reakcje.
Dla przygotowania kompotu dobrze przemywamy 50 gram suszu, układamy do niewielkiego emaliowanego rondelka, zalewamy 500 mililitrami ciepłej wody, zamykamy szklaną przykrywką i zostawiamy dla nacieku na 6 godzin, a lepiej na noc. Potem stawiamy na płytę i udowadniamy do wrzenia. Śledzimy za procesem przez szklaną przykrywkę.Jak tylko kompot zakipiał, zdejmujemy z ognia i dajemy ochłonąć. Przykrywkę nie odkrywamy do samego oziębienia kompotu, w ten sposób zachowuje się maksimum witamin.
Jeśli dziecko jest już starsze przed gotowaniem kompot można osłodzić cukrem, czy dodać na samym początku również inne susze bez przeciwwskazań za pragnieniem i smakowi, zwiększywszy tym samym przydatność picia. Tak na przykład,płody dzikiej róży pomagają walczyć z awitaminozą, suszone śliwki - ma osłabiający efekt, a suszona borówka przeciwnie - pomaga przy jelitowych rozbratach. Kompot z dodaniem suszonej maliny będzie bardzo pożyteczny przy zaziębieniu.
W zamian cukru można wykorzystać miód, przy nieobecności u dziecka alergii, lecz wprowadzać jego do już wystygłego, do ciepłego stanu kompotu.
Kompot z suszów w szybkowarze
Idealne warunki dla przygotowania kompotu z suszów, żeby zachować maksimum witamin i pożytecznych substancji, tworzą się we współczesnym kulinarnym naczyniu – szybkowarze. Przy zamkniętej przykrywce w nim kompot cierpi, a nie wrze jak zawsze. Doniosłość i korzyść takiego przygotowania jest oczywista.
Składniki:
- dowolne susze na wasz wybór i smak - 500 g;
- cukier - 1 szklanka;
- woda - 3,2 l.
Przygotowanie
Susze przemywamy bieżącą wodą, układamy do czary szybkowaru, zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na trzydzieści minut. Potem dodajemy cukier, mieszamy, zamykamy przykrywkę i przygotowujemy w reżimie "Gaszenie" w ciągu półtora godziny. Po zakończeniu czasu zostawiamy w reżimie "Podgrzawszy" jeszcze na 23 minuty. Smaczny, aromatyczny kompot z suszów jest gotowy.
Ilość cukru przy przygotowaniu kompotu może wahać się zależnie od waszych smakowych przewag. Przy przedstawieniu można na życzenie dodać do szklanki z kompotem cytrynę i kawałeczki lodu.