Jak ugotować nasycony owocowy czy lekki mleczny kisiel?

jak ugotować kisiel

Wszyscy na pewno próbowali gęsty owocowy czy mleczny deser pod nazwą kisiel. Swego czasu to było jedno z najbardziej rozpowszechnionych trzecich potraw, a dziś ono jest trochę zapomniane. Przecież korzyść kisielu jest duża. Oprócz witaminowego kompleksu on posiada swoje miejsce obok innych pożytecznych napojów i koniecznie powinien być obecny w naszej racji.

Jak poprawnie ugotować płynny czy gęsty kisiel z krochmalu z różnymi owocowymi podstawami, a także z mlekiem – czytajcie niżej w naszych przepisach.

Jak ugotować kisiel z zamrożonych jagód?

Składniki:

  • dowolne zamrożone jagody – 320 g;
  • filtrowana woda – 2 l;
  • cukier – 190 g czy według smaku;
  • ziemniaczany krochmal – 120-240 g.

Przygotowanie

Zapewne, najbardziej nasyconym według smaku kisiel wychodzi ze świeżych czy zamrożonych jagód. Lecz ze względu na to, że świeże jagody są dostępne tylko latem, a zamrożone okrągły rok, z nich i rozpatrzymy przepis przygotowania tego oszałamiającego deseru.

Zamierzając przygotować kisiel, obowiązkowo rozmrażamy jagody, roztłukujemy ich w blenderze i przecieramy przez sito, oddzieliwszy sok od szorstkiej podstawy. Ostatnią zalewamy stromym wrzątkiem, rozlokowujemy pojemność na ogniu, dajemy zakipieć i zmniejszywszy ogień do minimalnego gotujemy mieszankę w ciągu dziesięciu minut. Otrzymany wywar przecedzamy, szorstką część wyrzucamy, a płyn znów stawiamy na płytę, rozcieńczamy w niej cukier i jak długo on się gotuje, rozpuszczamy w jagodowym soku ziemniaczany krochmal. Jego ilość wyznaczamy zależnie od pożądanej gęstości kisielu. Dla płynnego wyniku wystarczy 120 g, a dla najbardziej gęstego – należy pokłaść krochmalu dwa razy więcej.

Jak tylko słodki wywar znów zakipi, wlewamy do niego cieniutkim strumieniem mieszankę jagodowego soku z krochmalem, jednocześnie intensywnie mieszając zawartość rondla. To pozwoli otrzymać jednorodną teksturę gotowego kisielu bez domieszki grudek. Trochę nagrzewamy masę, lecz nie dajemy zakipieć i zdejmujemy gotowy kisiel z ognia.

Jak ugotować kisiel z konfitury?

Składniki:

  • konfitura – według smaku;
  • filtrowana woda – 3 l;
  • ziemniaczany krochmal – 180-300 g.

Przygotowanie

Mając w swojej piwnicy przekonywujący arsenał robień zapasów pod postacią konfitury, można wykorzystać jego w jakości podstawy dla przygotowania kisielu. Dlatego w ciepłej wodzie (2,5 l) rozcieńczamy konfiturę, dodawszy jej w takiej ilości, żeby wyszedł sok wyciśnięty z jagód, co odpowiada waszemu smakowi. Teraz przecedzamy mieszankę, oddzielając szorstką podstawę, a płynną umieszczamy do rondla i stawiamy na ogień. W reszcie 500 ml wody rozcieńczamy krochmal w ilości, co odpowiada pożądanej gęstości kisielu i wlewamy cieniutkim strumieniem do wrzącej mieszanki z konfitury, przy czym bez ustanku intensywnie mieszając. Wytrzymujemy masę w przybliżeniu w ciągu pięciu minut na bardzo minimalnej temperaturze, nie dając zakipieć, a potem zdejmujemy z płyty i dajemy ochłonąć.

Analogicznym sposobem można ugotować kisiel z kompotu i krochmalu. W takim wypadku w zamian wody i konfitury podstawą deseru będzie kompot, a inne działania są identyczne opisanym powyżej.

Jak ugotować kisiel mleczny?

Składniki:

  • mleko – 1 l;
  • waniliowy cukier – 5 g;
  • owocowy syrop (za pragnieniem) – 75 ml;
  • cukier – 75 g czy według smaku;
  • ziemniaczany krochmal – 60-120 g.

Przygotowanie

jak ugotować mleczny kisiel

Dwie trzecie od ogólnej ilości mleka nagrzewamy w rondelku do wrzenia. W mleczku, co pozostało, rozpuszczamy krochmal, wziąwszy jego w ilości co odpowiada pożądanej gęstości. Dolna norma jest wskazana dla płynnej tekstury kisielu, a górna – przeciwnie, dla bardzo gęstej. W trakcie gotowania rozcieńczamy w mleku również cukier i waniliowy cukier. Dalej wlewamy rozczyn krochmalu do słodkiej i aromatycznej wrzącej mlecznej mieszanki, nie zapominając, że robić to trzeba po trochę, intensywnie bez ustanku mieszając. Teraz, nie zaprzestając mieszać, wytrzymujemy masę na ogniu trzy chwilki, a potem za pragnieniem dodajemy owocowy syrop i dajemy gotowemu kisielowi ochłonąć.

 
Powiązane artykuły:
Najlepsze porady na temat ile gotować kołduny
Bardzo często u wielu amatorów kołdunów powstaje kwestia o trwałości ich przygotowania. Rozsiać wszystkie wątpliwości możemy zaproponowawszy kilka sposobów gotowania domowych wyrobów i gotowych półfabrykatów.
Kukurydziana kasza – najlepsze i sprawdzone przepisy przygotowania
Z kukurydzianego grysiku naprawdę można przygotować mnóstwo oryginalnych i pożytecznych potraw. Dalej zaproponujemy dwa warianty stosowania tego produktu. Opowiemy jak ugotować zwyczajną kaszę i tradycyjną mamałygę.
Jak przygotować drożdżowe ciasto?
Uważa się, że opanować przyzwyczajenia wypiekania drożdżowych placków zdolne tylko doświadczone gospodyni. Proponujemy rozsiać wasze wątpliwości i dokładnie opowiemy bardzo proste przepisy idealnego sumiastego ciasta.
Ciasto na pierogi – najlepsze przepisy
Przygotować smaczne pierogi – to bardzo odpowiedzialna praca. Dobrać napełnienie dla potrawy nie jest skomplikowane – wszystko zależy tylko od waszych życzeń. A z podstawą wszystko inaczej – jest potrzebne szczególne podejście do sprawy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty