Jak ugotować smaczną i aromatyczną kaszę z kukurydzianego grysiku?
Dziś przedstawiamy kolejny smaczny i pożyteczny przepis. Przygotowywać będziemy kaszę z kukurydzianego grysiku. Ten produkt różni się przekonywującym zapasem najbardziej koniecznych elementów i mnóstwa witamin, lecz dlaczego najczęściej gospodynie obchodzą jego stroną. Na pewno takie przykre nieporozumienie odbywa się przez niepoinformowanie i ignorancję algorytmu przygotowania potraw z niego. Bierzemy się naprawić położenie i opowiemy jak poprawnie ugotować kaszę z kukurydzianego grysiku.
Jak przygotować kaszę z kukurydzianego grysiku na wodzie w szybkowarze?
Dobry i jakościowy szybkowar rozumie się w przygotowaniu dowolnych potraw, lecz najbardziej smacznie jemu udają się kasze. Toż jeśli jesteście władcą tego przepięknego kuchennego gadżetu, nie zastanawiając się przygotowujcie kukurydzianą kaszę tylko w nim.
Składniki:
- grysik kukurydziany – 185 g;
- woda oczyszczona – 745 ml;
- roślinne rafinowane masło – 35 g;
- szczypta soli.
Przygotowanie
Przystępując do przygotowywania kaszy z kukurydzianego grysiku, przemywamy jego rzetelnie do przejrzystości wody i umieszczamy do szybkowaru. Zalewamy grysik oczyszczoną wodą, dosoliłyśmy według smaku i dodajemy olej. W stanowisko można wykorzystać rafinowane roślinne masło, a w innym lepiej dodać śmietankowe, tak jednak będzie smaczniej. Wybieramy na wyświetlaczu przyrządu reżim "Kasza" czy "Gryka" zależnie od urządzenia i czekamy na sygnał o zakończeniu programu. Po tym dajemy naszej kaszy dojrzeć w ciągu piętnastu minut w reżimie "Podgrzawszy" i możemy podawać do stołu.
Dyniowa kasza z kukurydzianym grysikiem na mleku
Jest jeszcze bardzo smaczna kukurydziana kasza na mleku z dynią. Spróbujcie, wam koniecznie spodoba się.
Składniki:
- grysik kukurydziany – 180 g;
- dynia – 320 g;
- mleko – 740 ml;
- cukier – 35 g;
- szczypta soli;
- topione masło.
Przygotowanie
Najpierw dla nadania kaszy szczególnego smaku obsmażamy kukurydziany grysik na suchej patelni w ciągu kilku minut, czy do ledwie zauważalnej przemiany koloru. Po tym przemywamy rzetelnie, zalewamy podgrzanym do wrzenia mleczkiem i stawiamy nalegać się i pęcznieć.
Tymczasem akurat zajmiemy się przygotowaniem dyni. Jeśli macie cały płód, to przemyjemy go, rozkroimy wpół, oczyścimy od nasienia i zewnętrznej szorstkiej skórki, a potrzebną nam ilość miąższu naszatkujemy drobnymi kostkami.
Łączymy zaparzony kukurydziany grysik z mleczkiem i przygotowaną dynią w rondelku z grubym dnem. Dosolimy trochę, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia wszystkich słonych i słodkich kryształów, a potem obniżamy intensywność ognia do bardzo minimalnego, przysłaniamy rondel przykrywką i gotujemy kaszę do miękkości kukurydzianych ziarenek i warzywa.
Po gotowości przed przedstawieniem do stołu zaprawiamy kaszę topionym masłem.