Jak ugotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód?

jak ugotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód

Jeśli zaopatrzyliście się solidną częścią jagodowego urodzaju w zamrażalniku i teraz nie wiecie jak z nim sprawić się, to mamy przepiękną ideę – ugotujcie kisiel. Zależnie od pożądanej spoistości kisiel może występować w roli zimnego deseru i napoju, a jego smak może wahać się wykorzystując urozmaicone smaczne płody. O tym jak ugotować kisiel z zamrożonych jagód opowiemy w niżej wymienionych przepisach.

Kisiel z zamrożonych jagód z krochmalem

Bazowym zagęstnikiem jest krochmal, granule którego dobrze pęcznieją, nie dodając potrawie ziarnistej tekstury.

Składniki:

  • różnorodne zamrożone jagody – 310 g;
  • krochmal – 40 g;
  • cukier – 165 g.

Przygotowanie

Przed tym, jak przygotować kisiel z zamrożonych jagód, same jagody trzeba rozmrozić, a potem przetrzeć. Otrzymany makuch pokładźcie do naczynia i zalejcie zimną wodą. Postawcie wszystko na ogień i gotujcie blisko 10 minut po zagotowaniu się. Wycedźcie otrzymany wywar i przywróćcie jego na ogień. Wsypcie cukier i dajcie kryształom w całości rozpuścić się. Jagodowy sok wykorzystajcie dla krochmalu. Zacznijcie stopniowo wlewać rozczyn do zawartości rondla, koniecznie bez ustanku mieszając. W odróżnieniu od mąki krochmal przy trwałym gotowaniu nie gęstnieje, a przeciwnie, napój staje się jeszcze bardziej płynnym, a toż gotować kisiel trzeba nie więcej minuty, potem należy szybko sprzątać go z ognia.

Gęsty domowy kisiel z zamrożonych jagód

Składniki:

  • zamrożone jagody – 330 g;
  • cukier – 145 g;
  • krochmal – 80 g.

Przygotowanie

Zamrożone jagody zalejcie 1,8 litrami wrzątku i rozmieśćcie na fajerce. Wsypcie cukier, doczekajcie się momentu kiedy kryształy w całości rozpuszczą się, potem przedłużajcie gotowanie jeszcze w ciągu 10 minut. Po całym tym czasie wycedźcie napój i przetrzyjcie jagody. Makuch wyrzućcie. W szklance zimnej wody rozwiedźcie krochmal i dodajcie rozczyn do jagodowego wywaru. Dajcie kisielowi ugotować się blisko minuty, a potem zdejmujcie z ognia.

Jak poprawnie gotować kisiel z zamrożonych jagód?

Składniki:

jak poprawnie gotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód
  • zamrożona wiśnia – 430 g;
  • cukier – 175 g;
  • krochmal – 35 g.

Przygotowanie

Udowodniwszy 1,7 litry wody do wrzenia, wsypcie do niej cukier i doczekajcie się jego rozpuszczenia. Dodajcie do syropu jagody, gotujcie w ciągu 10 minut. Wyławiamy za pomocą łyżki jagody, potem rozwiedźcie w wodzie co pozostała krochmal i wylejcie rozczyn do płynu na płycie, stale mieszajcie. Gotowy kisiel oziębicie przed użyciem.

 
Powiązane artykuły:
Mandarynkowy sok – pomarańczowy nastrój w szklance
W markecie dosyć rzadko można zobaczyć mandarynkowy sok i to nie nieszczęście, przecież jego można bez trudności zrobić samodzielnie! Główne, że produkt przygotowany w domu wyjdzie bardzo pożytecznym.
Napój ze skórek mandarynkowych – pomarańczowy smak święta
Smaczny i aromatyczny napój u was wyjdzie, jeśli skorzystacie się przepisami, które są opisane w artykule. Opowiemy, jak bez trudności ucieszyć siebie bardzo smacznym, tonizującym i zwyczajnie pożytecznym mandarynkowym napojem.
Przepis kiśla z krochmalem z zamrożonych jagód
Jagodowy kisiel – najsmaczniejszy i bardzo pożyteczny napój, który absolutnie nieskomplikowanie zrobić w domu, na swojej kuchni. W wyniku kisiel wyjdzie nieprawdopodobnie jaskrawym, nasyconym i koniecznie smacznym.
Jak ugotować kisiel z jagód i krochmalu?
Dziś niezasłużenie stanął zapominać się taki bardzo smaczny napój jak kisiel. I bardzo daremnie, przecież przygotować go jest nieprawdopodobnie prosto, a można delektować długo.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty