Jak ugotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód?

Jeśli zaopatrzyliście się solidną częścią jagodowego urodzaju w zamrażalniku i teraz nie wiecie jak z nim sprawić się, to mamy przepiękną ideę – ugotujcie kisiel. Zależnie od pożądanej spoistości kisiel może występować w roli zimnego deseru i napoju, a jego smak może wahać się wykorzystując urozmaicone smaczne płody. O tym jak ugotować kisiel z zamrożonych jagód opowiemy w niżej wymienionych przepisach.
Kisiel z zamrożonych jagód z krochmalemBazowym zagęstnikiem jest krochmal, granule którego dobrze pęcznieją, nie dodając potrawie ziarnistej tekstury.
Składniki:
- różnorodne zamrożone jagody – 310 g;
- krochmal – 40 g;
- cukier – 165 g.
Przygotowanie
Przed tym, jak przygotować kisiel z zamrożonych jagód, same jagody trzeba rozmrozić, a potem przetrzeć. Otrzymany makuch pokładźcie do naczynia i zalejcie zimną wodą. Postawcie wszystko na ogień i gotujcie blisko 10 minut po zagotowaniu się. Wycedźcie otrzymany wywar i przywróćcie jego na ogień. Wsypcie cukier i dajcie kryształom w całości rozpuścić się. Jagodowy sok wykorzystajcie dla krochmalu. Zacznijcie stopniowo wlewać rozczyn do zawartości rondla, koniecznie bez ustanku mieszając. W odróżnieniu od mąki krochmal przy trwałym gotowaniu nie gęstnieje, a przeciwnie, napój staje się jeszcze bardziej płynnym, a toż gotować kisiel trzeba nie więcej minuty, potem należy szybko sprzątać go z ognia.
Gęsty domowy kisiel z zamrożonych jagód
Składniki:
- zamrożone jagody – 330 g;
- cukier – 145 g;
- krochmal – 80 g.
Przygotowanie
Zamrożone jagody zalejcie 1,8 litrami wrzątku i rozmieśćcie na fajerce. Wsypcie cukier, doczekajcie się momentu kiedy kryształy w całości rozpuszczą się, potem przedłużajcie gotowanie jeszcze w ciągu 10 minut. Po całym tym czasie wycedźcie napój i przetrzyjcie jagody. Makuch wyrzućcie. W szklance zimnej wody rozwiedźcie krochmal i dodajcie rozczyn do jagodowego wywaru. Dajcie kisielowi ugotować się blisko minuty, a potem zdejmujcie z ognia.
Jak poprawnie gotować kisiel z zamrożonych jagód?
Składniki:

- zamrożona wiśnia – 430 g;
- cukier – 175 g;
- krochmal – 35 g.
Przygotowanie
Udowodniwszy 1,7 litry wody do wrzenia, wsypcie do niej cukier i doczekajcie się jego rozpuszczenia. Dodajcie do syropu jagody, gotujcie w ciągu 10 minut. Wyławiamy za pomocą łyżki jagody, potem rozwiedźcie w wodzie co pozostała krochmal i wylejcie rozczyn do płynu na płycie, stale mieszajcie. Gotowy kisiel oziębicie przed użyciem.