Jak ugotować sypki ryż?

Do warzyw, mięsa, ryby, grzybów i dużo czego innego, lepszego dodatku aniżeli piękny, sypki, śnieżnobiały ryż nic wymyślić po prostu niemożliwie. Zdawałoby się, że nic w przygotowaniu prościej być nie może! Lecz dla wielu, zwłaszcza początkujących młodych gospodyń to jak ugotować ryż, przeznaczony na dodatek do głównej potrawy tak, by on był rzeczywiście sypki stało się całym problemem. Przecież pomyliwszy się chociaż raz w jego przygotowaniu i otrzymawszy na wyjściu lepką, ciągliwą, okropną z wyglądu kaszę, przepada całe pragnienie przygotowywać ryż nadal.
Zakończymy wasze męki i obawy do tego dziwnego, smacznego grysiku, opowiedziawszy jak poprawnie ugotować ryż, żeby on cieszył wasze oko i żołądek, pięknie rozsypując się po talerzu.
Przepis przygotowania sypkiego ryżu
Składniki:
- ryż (okrągły) – 1,5 szklanki;
- oliwa z oliwy – 40 ml;
- cebula – 1 szt.;
- woda – 3 szklanki;
- sól – według smaku.
Przygotowanie
Zaczniemy przygotowanie ryżu właśnie z okrągłego, ponieważ jego jest najbardziej skomplikowano przygotować przez dużą ilość w nim glutenu, który z wami spróbujemy maksymalnie wyszorować, mocząc jego w bardzo zimnej wodzie po 10 minut. Potem, zlewając ją i zalewając nową, powtarzając to do czystej, niezmętniałej wody. Teraz można śmiało zaczynać przygotowywać nasz ryż.
Ponieważ już wspominaliśmy, że wybrały bardziej skomplikowany dla przygotowywania rodzaj ryżu, to żeby on u nas wyszedł na wszystkie sto będą wykorzystywały przy tym patelnię. Rozżarzywszy w niej oliwę obsmażamy drobno narąbaną cebulę, potem wykładamy tu ryż i stale mieszając obsmażamy jego jak długo on nie zyska żółtawego koloru. Dolewamy do niego gorącą wodę, którą dosoliłyśmy według smaku i wzniósłszy na minimum ogień gotujemy ryż pod zamkniętą przykrywką do pełnego odparowywania płynu. Od razu rozkładamy ryż i dajemy jemu dojść w zamkniętej patelni chociażby w ciągu pół godziny.
Jak ugotować sparzony sypki ryż?
Składniki:
- ryż (sparzony) – 2 szklanki;
- woda – 4 szklanka;
- sól – według smaku;
- masło śmietankowe – 70 g.
Przygotowanie
Chociaż z sparzonym ryżem pracować lepiej i prościej my również jak i w pierwszym wypadku przemywamy jego do otrzymania przejrzystej wody. Dla przygotowania ryżu według tego przepisu lepiej wykorzystać rondel ze stali nierdzewnej z grubym dnem, do której nalewamy wodę i stawiamy na płytę. Kiedy ona zakipi wykładamy do niej przygotowany sparzony ryż, przeszkodziwszy jego łopatką we wrzącej wodzie, dodajemy według smaku dużą sól. Wystawiamy gaz tak, by ognik ledwie żarzył, gotujemy nasz ryż do pełnej jego gotowości i odparowywania w nim wody. W gotowy ryż kładziemy kawałek dobrego masła, po jego roztapianiu mieszamy jego z grysikiem.
Przepis sypkiego ryżu z warzywami
Składniki:
- ryż (długi) – 280 g;
- woda – 2,5 szklanki;
- olej roślinny – 60 ml;
- sól – według smaku;
- kabaczek (średni) – 1 szt.;
- bakłażan (średni) – 1 szt.;
- pieczarki – 100-120 g.
Przygotowanie
Robimy przemywanie zimną wodą długiego ryżu dopóki ona nie zostanie czystą i przejrzystą. Dla gotowania się wody stawiamy czajnik, a ryż wykładamy na dno rondelka, który potem zalewamy wrzątkiem, dosolimy wodę i stawiamy jego gotować się na fajerkę płyty. Na powolnym ogniu ryż musi ugotować się do pełnej gotowości z wyparowaniem płynu.

W patelni na niewielkiej ilości oleju roślinnego najpierw obsmażamy pokrojone na pół cząstki pieczarki, potem dodajemy do nich cięte malutkimi kawałkami bakłażan i kabaczek (można zamrożone) i smażymy wszystko na patelni do pełnej gotowości. Teraz do warzyw wykładamy ugotowany ryż, mieszamy, dolewamy 3-4 łyżki stołowe wrzątku i na słabym reżimie ognia trzymamy ryż jeszcze w ciągu 3-5 minut.
Poznawszy wszystkie sekrety tego, jak ugotować po prawdziwemu sypki ryż, będziecie delektowały się już od jego przygotowywania!