Jak usunąć wapienny osad z czajnika elektrycznego?

Jak przyjemnie ranem szybko ugotować i rozkoszować się filiżanką pachnącej kawy czy herbaty, nie czekając, że długo będzie gotować się woda w świszczącym metalowym naczyniu na kuchence. W nasz czas współczesny czajnik elektryczny został niezastąpionym pomocnikiem i oryginalną ozdobą kuchni.
Jednak prędzej czy później zderzamy się z takim problemem jak wapienny osad, który często jest przyczyną uszkodzenia urządzenia, czy nieprzyjemnego smaku przygotowanego napoju. Jak usunąć wapienny osad z czajnik, znały nawet nasze babcie, pozbawiając od niego swoje miedziane samowary. Większość takich starych metod dotychczas cieszą się dużą popularnością. O nich dokładnie ci opowiemy w naszym artykule.
Czym można usunąć wapienny osad z czajnika elektrycznego?
Dla rozwiązania tego problemu podejdą nawet same elementarne produkty, które są na kuchni u każdej gospodyni. To może być soda oczyszczona, ocet, woda gazowana, kwasek cytrynowy, czy środek do czyszczenia czajników elektrycznych od wapiennego osadu.
Nalot na ściankach i elemencie grzejnym czajnika – to nie co innego jak sól, której było za dużo w wodzie i po wielokrotnym gotowaniu wody ona osiedliła się na powierzchni. Zanim przystępować do czystki należy dowiedzieć się, jaka jest przyczyna pojawienia się wapiennego nalotu. Może sprawa jest w wodzie i po prostu należy wymienić ją na bardziej jakościową.
Jak usunąć wapienny osad z czajnika elektrycznego stosując sodę, ocet i kwasek cytrynowy?
Dlatego mogą ci być potrzebne kilka łyżek octu i 1 pakiet kwasu cytrynowego – 50 g. Do czajnika z wodą wlać ocet i zasypać kwas, można tak samo wykorzystać skórkę cytryny, ona jest niczym nie gorsza. Potem zagotować wodę w czajniku i zostawić to wszystko do ochłodzenia na godzinę. Po tym zabiegu nalot łatwo zmywa się gąbką. Ale w przypadku, jeżeli z pierwszego razu nalot nie odszedł w całości, można go powtórzyć.
Czyszczenie czajnika od nalotu octem było zawsze uważane za bardzo efektywny sposób. Wystarczy nalać do "naczynia" 2/3 wody i 1/3 octu. Potem znów gotujemy wodę w czajniku i zostawiamy go do ostygnięcia. Nalot pod działaniem kwasu rozpuszcza się i można go łatwo wydalić. Przemywać czajnik należy bardzo rzetelnie, żeby octowy kwas nie zatrzymał się na ściankach i potem nie trafił do organizmu z kawą, czy herbatą.
Oczyszczenie czajnika elektrycznego za pomocą sody zapewne jest bezpieczniejsze. Działać należy po starym systemie, najpierw nalewamy wodę do czajnika, potem zasypujemy do niego 1 łyżkę kwaśnego węglanu sodu (sody oczyszczonej), to wszystko potrzebne zagotować, pozostawiamy na 20 minut i wylewamy wodę. Po tym należy nalać do czajnika nowej wody, dodać do niej ½ łyżeczki kwasu cytrynowego i znów zagotować. Kiedy woda ochłodzi się należy ją zlać i można przystępować do mycia czajnika. Jeśli niektóre obszary nie odeszły od razu, to nic strasznego, oni wszystko jedno zostali bardzo pulchnymi i wyjdzie ich łatwo usunąć.
Jak usunąć wapienny osad z czajnika elektrycznego za pomocą wody gazowanej?
Ta metoda jest najbardziej nietradycyjna. Należy wziąć 1 litr koniecznie niezabarwionej wody gazowanej. Tu wszystko jest o wiele łatwiejsze. Zalewamy wodę do czajnika, gotujemy i zlewamy. Wapienny nalot natychmiast odejdzie. Bardzo ważne wybrać właśnie niezabarwioną wodę, przecież barwnik może osiąść na ściankach, a pozbyć się jego będzie o wiele trudniejsze.
Oczyszczenie czajnika elektrycznego od nalotu za pomocą chemii gospodarczej
Dziś na półkach sklepów leżą same różne środki od wapiennego nalotu. Lecz wynik od ich użycia może nie usprawiedliwić zużytych pieniędzy, jeśli nalot i tak uszkodził ścianki i element grzejny.
Więc najlepiej – to codzienne odejście za urządzeniem, wtedy przynajmniej nie zdarzy się myśleć nad tym, jak usunąć nalot z czajnika elektrycznego.