Jak w innych krajach leczy się kaca?

Każdy z nas na pewno przynajmniej raz w życiu miał kaca. Każdy kraj ma własny sposób na leczenie kaca, którym postanowiliśmy się przyjrzeć nieco bliżej w niniejszym artykule.

Głównymi objawami kaca są ból głowy, mdłości, światłowstręt, wzmożone pragnienie, biegunka, dreszcze i nudności. Współczesna medycyna ma do zaoferowania mnóstwo różnych leków, które pomogą pozbyć się przykrych dolegliwości. Jednak większość z nas sięga po ludowe sposoby na kaca. W niniejszym zestawieniu sprytne sposoby na kaca z różnych stron świata.

Angielskie śniadanie

śniadanie

Brytyjczycy znają się na sycącym śniadaniu. Tradycyjne śniadanie angielskie składa się z co najmniej kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku: jajek, plastrów bekonu, parówek wieprzowych, krojonej w plastry kiełbasy, pomidorów, grzybów, fasolki w sosie pomidorowym. Dodatkowo podaje się tosty z dżemem i masłem. Są to produkty żywnościowe bogate w białko i tłuszcz, których tak bardzo potrzebujemy po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu.

Ciorba de burta (polskie flaki)

zupa

Ciorba de burta – gęsta, dość ostra zupa z warzywami i cienko pokrojonymi paskami flaczków wołowych z jajkiem. Doprawiona pieprzem i zabielona śmietaną. Rumuni uważają, że ponoć nie ma lepszego lekarstwa na pijacką przypadłość. Flaki są bogatym źródłem aminokwasów i białka, które pomagają wrócić do normy po nocy wypełnionej alkoholem.

Sauna (łaźnia)

mycie

Zdrowy człowiek, który nie cierpi na żadne choroby układu krążenia i serca, może śmiało pójść do rosyjskiej łaźni, aby szybko wyleczyć kaca. Wysokie temperatury i wilgotność pomagają pozbyć się toksyn z organizmu, czyli alkoholu, który wraz z potem wydalany jest przez skórę.

Rolmopsy

ryba

Niektórzy uważają, że po piwie nie ma się kaca. Nic bardziej mylnego. Niemcy, którzy spożywają bardzo dużo piwa, doskonale wiedzą czym jest kac po piwie i jak go leczyć. Najlepszy sposób to rolmopsy – danie z marynowanego, zwijanego filetu ze śledzia, nadziewanego przyprawami i dodatkami np. pokrojonym w plasterki ogórkiem konserwowym, marchwią i cebulą, które pomaga wyrównać poziom elektrolitów w organizmie.

Napój gazowany z kofeiną

woda

Szkocka whisky – tradycyjny napój alkoholowy Szkotów, którzy uwielbiają ten trunek. A co z kacem? Szkoci mają własny sposób na kaca: napój gazowany Irn-Bru. Kofeina i cukier zwalczają objawy niedocukrzenia i wspaniale tonizują.

Ostryga preriowa

sok

Barmani znają kilka sprytnych sposobów na kaca. Jeden z nich to koktajl ostryga preriowa rodem z USA. Koktajl składający się z sosu Worcestershire, soku pomidorowego, papryki i surowego żółtka. Podobno ostryga preriowa dobrze pobudza metabolizm i tonizuje.

Koktajl Corpse Reviver N 2

koktajl

Jeszcze jedno know-how od amerykańskich barmanów. Orzeźwiający koktajl, który jest alkoholowym remedium na kaca. Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu: gin, likier pomarańczowy, wermut, sok z cytryny, białko. Idealna opcja dla tych, którzy stosują klina na kaca.

Mleko tygrysa (Leche de Tigre)

mleko

W odróżnieniu od pysznych amerykańskich koktajli, peruwiański koktajl na kaca zawiera sok z limonki, kolendrę, czosnek, cebulę, papryczki chili, sól pieprz i marynatę do ryb. Podobno pomaga wyrównać poziom elektrolitów w organizmie.

Umeboshi

Umeboshi

Umeboshi to marynowane kwaśne śliwki, które pomagają w trawieniu, wspomagają wątrobę i zapobiegają mdłościom.

Haejangguk

Haejangguk

Haejangguk to zupa, odganiająca kaca, tradycyjnie spożywana przez Koreańczyków po nocy wypełnionej alkoholem. Zwykle zawiera suszoną kapustę napa, krew wołową, warzywa ugotowane w bulionie wołowym, jajka i fasolę. Zupa podobno przyspiesza metabolizm, tym samym poprawiając samopoczucie.

Tosty z kaya

Tosty z kaya

To tradycyjne indonezyjskie tosty przygotowywane z kaya (dżem kokosowy), mlekiem kokosowym, jajami i cukrem, które pomagają wyleczyć kaca. Podawana są z kawą lub herbatą. Takie śniadanie przyspiesza metabolizm i zwalcza objawy niedocukrzenia.

Bar tlenowy

Bar tlenowy

Dość niezwykły i nietypowy sposób na kaca – dawka tlenu w barze tlenowym. Bary tlenowe pojawiły się w Polsce pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Pierwszy polski bar powstał w 1998 roku. W barach tlenowych klientowi, zamiast drinków bądź piwa, podaje się w odpowiednim umiarze tlen medyczny, przez cienkie plastikowe rurki zwane kaniulami. Do głównych zalet terapii tlenowej zaliczają: zwiększenie odporności oraz oczyszczenie organizmu z toksyn.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty