Jak wybrać dobre wino?
Jeżeli nie jesteście wybitnym winiarzem i nie macie własnego winnego lochu, nie jesteście restauratorem czyli znawcą win, to na pewno czasem powstaje pytanie, jakie wino wybrać do pewnego wypadku. To może być święto, wieczór z przyjaciółmi, czy po prostu romantyczna kolacja w domu.
Jakie wino wybrać, często zależy właśnie od powodu: na noworocznej imprezie,czy na weselu przyjęto pić szampańskie wina, w dnie powszednie podejdzie zwykłe stołowe wino, a jubileuszom odpowiada wino markowe. Dużo zależy od kompanii, w której planujecie przeprowadzać czas: mężczyźni oddają przewagę winom suchym czy specjalnym, typu portweinów czy madery, a paniom częściej podoba się półsłodkie czy słodkie wino, niektóre oddają przewagę umocowanym rodzajom wina.
Jakie bywają wina - czytamy etykietkęWedług tradycyjnej klasyfikacji wina dzielą się na kilka kategorii zależnie od parametrów.
Zależnie od wieku wina dzielą się na stołowe (wino tego roku), półwytrawne (wina nie wytrzymują w beczkach, od razu po fermentacji napój zalewają do butelek), wytrawne (wino wytrzymują się niemniej pół roku w dębowych beczkach), markowe (niemniej półtora lat wytrwałości) i kolekcjonerskie (niemniej 3 lat wytrwałości).
Zależnie od tego z jakiego rodzaju winogrona było zrobiono wino, rozróżniają wina monogatunkowe (z jednego gatunku winogrona) i mieszane (dla produkcji wina wykorzystują kilka gatunków winogron).
Według ilości cukru wina dzielą się na suche (mają cierpki, kwaskowaty smak, być może z lekką gorzkawością), półsuche i półsłodkie (mają umiarkowany słodki smak, smak winogrona jest zauważalny gorzej, aniżeli w winach wytrawnych), deserowe (bardzo słodkie wina) i likierowe (nazwa mówi sama za siebie). Wina suche są najmniej mocne (do 12 %), likierowe - najmocniejsze (do 20 %).
Oprócz tego wina bywają czerwone, białe, różowe, gazowane i ciche. Jakże wybrać dobre wino i nie pogubić się wśród w różnorodności przedstawionej produkcji?
Kilka porad przy wyborze winaJeśli rozstrzygnęliście użyczyć poszukiwaniu butelki dobrego wina pewny czas, uwzględnijcie niektóre momenty.
Miejsce kupna ma znaczenie: gwarantowano jakościowe wino można kupić w winnych butikach i specjalnych sklepach - w takich miejscach mają sprawę tylko ze sprawdzonymi dostawcami i uważnie śledzą za jakością produkcji. Nawiasem mówiąc z reguły w takim sklepie pracuje konsultant, który poradzi jak wybrać wino wytrawne, czy któremu białemu winu oddać przewagę w tym czasie.
Uważają, że najlepsze wina to francuskie, jednak daleko nie wszyscy znają jak wybrać francuskie wino i jeśli nie posiadacie mową muszkieterów, szukajcie na etykietce słowo Château. Ono oznacza, że wino jest zrobione pod kontrolą specjalnego departamentu i jest bardzo jakościowym.
Wino wyznacza potrawę i przeciwnie: do ryby, owocom morza i kurzym gomółkom tradycyjnie podają białe wina (suche czy półsuche), do czerwonego mięsa (cielęcinie, wieprzowinie), zwierzyny i śródziemnomorskiej kuchni lepiej podać wina czerwone. Różane wina są dobre do lekkich zakąsek, a umocowane i specjalne - do serów. Toż jeśli macie butelkę białego wina, na przykład, Aligote czy Chardonnay, a na kolację przypuszczacie podać grecką sałatę i kotlety z jagnięcia, lepiej zostawcie białe wino do lepszego wypadku i pomyślcie, jak wybrać czerwone wino wytrawne - ono będzie okrasą takiej kolacji.
Pamiętajcie: wina nie lubią gorącego pokarmu (popalony język nie będzie postrzegał całą gammę smaków), źle jednoczą się z bardzo ostrymi potrawami i całkiem nie jednoczą się z marynatami i soleniami - do nich jeszcze nie wymyśliły nic lepszego od czarki zimnej wódki. I główne: w łyku wina - zdrowie, w kielichu - dobry humor, w butelce - możliwe nieprzyjemności. Bądźcie umiarkowane!