Jak wybrać dobrego szampana?
Szampan - w naszym kraju uważany jest za obowiązkowy noworoczny atrybut. Wielkość sprzedaży szampana wzrasta naprawdę znacznie, właśnie przed Nowym Rokiem.
Oprócz tego, szampana piją na każdą uroczystość, a także często przynoszą jako prezent. A ponieważ kupić ten napój jest sprawą trudną, chcemy podpowiedzieć jak poprawnie wybrać dobrego szampana.
Na początku rozmowy zaznaczymy, że nie ma jedynego prawidłowego algorytmu wyboru najlepszego szampana. Wiele firm wypuszcza dobre szampany i każda z nich ma w sprzedaży niejeden rodzaj tego napoju. Pytając jak wybrać prawdziwego i jakościowego szampana, należy orientować się nie tylko w popularności firmy-producenta, ale i w swoich smakowych upodobaniach. Dlatego należy znać się na tym, jakie istnieją rodzaje szampana.
Co może pomóc w wyborze szampana?
Szampany wyróżniają się według zawartości cukru. Przedstawimy typy szampana pod względem zawartości cukru w napoju:
- szampan Extra-Brut zawiera do 6 gram cukru na litr;
- szampan Brut zawiera do 15 gram cukru na litr;
- szampan Dry zawiera od 15 do 25 gram cukru na litr;
- szampan Semi-Dry zawiera od 40 do 45 gram cukru na litr;
- szampan Semi-Sweet white zawiera od 60 do 65 gram cukru na litr;
- szampan Semi-Sweet red zawiera od 80 do 85 gram cukru na litr.
Uważa się, że prawdziwy szampan musi być stworzony bez dodania cukru. Więc smakosze preferują pić brut, czyli suchy szampan. Lecz taki szampan jest trochę kwaskowaty i nie dla wszystkich ludzi taki napój jest przyjemny. A według światowych standardów, prawdziwy szampan nie może być czerwonego czy różowego koloru.
Jak w końcu poprawnie wybrać szampan według smaku? Bardzo prostym wariantem jest degustacja tych igrzystych win. Wtedy możecie wyznaczyć, która zawartość cukru w szampanie podoba się właśnie wam. Jeśli nie macie takiej możliwości, to zatrzymać swój wybór na jakimkolwiek jedynym rodzaju, możecie metodą doboru.
Jak wybrać jakościowy szampan?
Ocenić jakość szampana można według kryteriów:
- Wybierając między szampanem zakorkowanym plastikowym korkiem i motyką, lepiej oddać przewagę drugiemu wariantowi. Na jakość szampana to może i nie wpłynie, lecz użycie motyki mówi o prawdziwości i sumienności producenta.
- Przewróćcie butelkę z szampanem i popatrzcie na dno. Na nim nie może być osadu, mętów, płatków. Osad świadczy o niskogatunkowym produkcie, czy nieprawidłowych warunkach przechowywania szampana.
- Gdy szampan jest już nalany do kielicha, tworzy się gęsta piana, która dosyć szybko osiada. Jak ona osiądzie, na kielichu musi pozostać niewielkie kółko z piany.
- Jeśli zostawisz w kielichu szampan na pewien czas, to on nie musi tracić gazów. Dobrym wskaźnikiem jest zachowanie igrzystości w ciągu 10 godzin. Lecz niektóre marki zachowują igrzystość i przez dobę.
- Nie kupujcie taniego szampana. Jeśli widzicie, że cena za konkretną butelkę szampana jest znacznie poniżej ceny szampana innych producentów, takiego szampana lepiej nie kupować.
- Prawdziwego szampana wypuszcza się tylko w butelkach z ciemnym szkłem. Jeśli szampan jest rozlany do jasnego szkła, to jest wysoka wiarygodność aberracji smaku produktu pod działaniem promieni słonecznych .
- Na szampanie nie musi być napisów, co świadczy o obecności postronnych smaków czy aromatów. Inaczej taki produkt nie jest już uważany za szampana.
Dzięki naszym radom, wiecie jakiego szampana wybrać na półkach w sklepie. Życzymy nie pomylić się z wyborem i pić tylko najlepszego szampana.