Jak wybrać idealne dojrzałe awokado?
We współczesnych przepisach kulinarnych dosyć często spotyka się takie, w których głównym składnikiem jest awokado. Wszystko jest pięknie rozpisane, choć teraz bierz i gotuj gdyby nie jedno "ale". Jak poprawnie wybrać dojrzałe awokado w tych księgach z jakiegoś powodu nie piszą. Przecież ten owoc dla naszej szerokości jest egzotyczny i nie wszyscy wiedzą jak on wygląda, kiedy jest już dojrzały.
Jaki musi być dojrzały płód awokado?
- Wybór awokado rozpoczniemy od przeglądu wizualnego. Uważnie oglądamy owoc w celu znalezienia wgnieceń, pęknięć, ciemnych plam i innych defektów. Przykładamy uwagę do koloru skórki, zazwyczaj płody z ciemniejszym zabarwieniem, są dojrzalsze. Lecz nie warto zapominać o różnorodności gatunków, kolor skórki awokado może wahać się od ciemnozielonego do brunatnego. Jeśli w sprzedaży jest kilka gatunków awokado i utrudnia to wybór, nie warto brać największy płód. Awokado niektórych gatunków (nawiasem mówiąc, skórka u nich ciemnozielonego koloru) różnią się dosyć dużą pestką. I wybierając taki duży płód, otrzymacie znacznie mniej miąższu, niż gdyby wybrać awokado innego gatunku, mniejsze rozmiarem. Lecz oczywiste, że wybrać dojrzały płód awokado orientując się tylko na tym jak on wygląda, jest niemożliwie, toteż przejdziemy do następnego etapu.
- Z lekka naciskamy na owoc. Jeśli płód pod palcami z lekka ugina się, lecz szybko ponawia swoją formę prężąc się, to znaczy, że awokado jest już całkiem dojrzałe. Jeżeli po naciśnięciu płód długo nie powraca do swojej formy, to świadczy, że jest on już zepsuty. Taki owoc można zaryzykować i kupić, ale tylko wtedy jeśli zamierzacie puścić go do obrotu od razu, jak przyniesiecie do domu. Dlaczego nie warto zaryzykować? Ponieważ jest wysoka wiarygodność, że taki owoc okaże się wewnątrz nadgniłym. I przeciwnie, jeśli nacisnąwszy na płód nie ujawniliście żadnej reakcji z jego strony - owoc jest twardy, pod palcami nie pręży, to przed wami na pewno niedojrzałe awokado. Jego zwyczajnie kupić można, lecz tylko jeśli chcecie rozkoszować się jego smakiem 2-4 dni po kupnie. Właśnie tyle czasu zajmie jego dojrzewanie w warunkach domowych.
- Wyznaczyć dojrzałość awokado na pomoc również przyjdzie jego pestka. Jej nie trzeba nagle wyciągać w sklepie i poddawać rzetelnemu przeglądowi. Należy zaledwie z lekka potrząsnąć owoc koło swoich uszu. Słychać jak kostka z lekka postukuje? Doskonale, to awokado jest już na pewno dojrzałe. Jeżeli kostka zostaje głucha mimo waszych wysiłków, to ten owoc jeszcze jest zielony i niedojrzały.
- Wyznaczyć dojrzałość awokado można jeszcze odrywając jego szypułkę. Jeśli miejsce pod nią będzie brunatnego koloru, to w rękach macie zepsuty owoc. Zielony kolor razem z twardością płodu mówi o niedojrzałości awokado. Ale jeśli kolor śladu jest zielony i jaskrawy, a jeszcze pojawia się sok przy lekkim naciśnięciu, to ten owoc jest dojrzały.
Jak przechowywać awokado?
Dojrzałe awokado można przechowywać w lodówce w ciągu 2-5 dni. Tylko należy uważać, żeby ten owoc leżał jak najdalej od bananów i jabłek. Najlepiej do przechowywania awokado pasuje górna półka lodówki pod warunkiem, że owoc nie zderza się z tylną ścianką - ponieważ zamrozi się.
Jak poprawnie wybrać awokado zorientowaliśmy się, lecz co zrobić, jeśli przynieść do domu udało się tylko niedojrzały (wszystkie płody jak jeden były szorstkie) owoc? Należy zrezygnować ze zjedzenia na obiad tego owocu, zostawić go natomiast do dojrzewania. Do tego owoc należy włożyć do papierowego pakietu czy zawinąć w papierowe ręczniki i przechowywać w pokojowej temperaturze w ściemnionym miejscu, na przykład pod łóżkiem. Zależnie od pierwotnej dojrzałości owocu, jego dojrzewanie zajmie od 2 do 10 dni. Co prawda proces można przyśpieszyć, jeśli do pakietu z awokado włożyć banany czy jabłka. Gaz etylen, który wydzielają te owoce pomoże dojrzeć awokado szybciej. Tylko w obu wypadkach nie zapominajcie sprawdzać, jak sprawy u waszego awokado, przecież ryzykujecie przepuścić moment dojrzałości i otrzymać zgniły owoc.