Jak wybrać patelnię?
Jeśli ranek rozpoczyna się od smacznego śniadania to dzień będzie udany, a gdy kuchnia rozpoczyna się od dobrego naczynia to gotujesz z zadowoleniem. Wydaje się, że wybór patelni to nic skomplikowanego – jednak dziś wybór tego rodzaju naczynia jest bardzo ogromny i pogubić się w tym wszystkim jest bardzo łatwo.
Jak wybrać typ patelni?
Przed tym zanim zaczniesz wybierać odpowiednią patelnię zapoznajmy się z różnymi typami – tak będzie lżej się połapać. Na początku zastanów się co masz zamiar na niej gotować, istnieją patelnie do:
- do blinów, niska patelnia, na której jest łatwiej przewracać bliny;
- do ryby, ma owalny, nieco wydłużony kształt;
- do przygotowania grillu, ma zazwyczaj rzeźbistą powierzchnię, okrągły lub kwadratowy kształt;
- do wszystkiego, uniwersalne patelnie.
Gdy już zdecydowałaś si, jaki kształt wybrać, należy określić typ pokrycia. Gdy znajdujesz się w sklepie i głównym zadaniem sprzedawcy jest sprzedać ci cokolwiek, wszystkie patelnie w cudowny sposób stają się bardzo jakościowe i nie mają żadnych wad. Jednak pamiętaj o jednej głównej zasadzie – niezależnie od tego, co mówi producent o swoim wyrobie, cienka i łatwa patelnia będzie służyć o wiele krócej, aniżeli patelnia ciężka z grubymi ściankami. Również warto uwzględnić z jakiego materiału jest zrobiona patelnia.
Jak wybrać materiał patelni?
Zapoznajmy się z tym, jaką należy wybrać patelnię w zależności od materiału z jakiego ona jest wykonana:- Żeliwna. „Ciężka artyleria” naszych babć na froncie kuchennym. Nie zważając na to, że pojawiło się mnóstwo nowinek, wiele gospodyń woli właśnie żeliwo. Idealnie gotować na niej różne dania, zwłaszcza jeśli chodzi o długotrwałe gotowanie. Produkty można praktycznie nie mieszać. Dla tych, którzy wybierają patelnie, na których pokarm nie przypala się to jest dobra alternatywa. Cała sprawa tkwi w tym, że na dnie patelni żeliwnej tworzy się naturalna warstwa w postaci warstwy tłuszczowej, dzięki której pokarm nie przypala się, nie możesz jej uszkodzić, więc nie trzeba kupować specjalnej łopatki.
- Teflon. Bardzo popularny typ patelni. Aby wybrać dobrą patelnię zwróć uwagę na to, że dosyć rzadko producenci podkreślają ten fakt, że gdy zostanie uszkodzona warstwa teflonowa – to patelnia nie nadaje się do użycia i po prostu wyląduje w śmietniku, podczas uszkodzenia owa „cudo-warstwa” zaczyna produkować szkodliwe substancje dla organizmu ludzkiego. Zanim wybierzesz patelnię z pokryciem teflonowym przekonaj się, że grubość ścianek powinna wynosić nie mniej aniżeli 5mm, a warstwa teflonowa jest naniesiona w postaci komórek - taka patelnia posłuży w ciągu kilku lat.
- Aluminium i stal „nierdzewiejąca”. Mniej popularne, ale posiadają szczególne zalety. Pod wpływem nowoczesnych tendencji wiele z nas zastanawiając się jaką wybrać patelnię, wybierają ekologicznie „prawidłową” patelnię. W tym celu jest bardzo wygodny wariant „stali nierdzewiejącej” - owy materiał nie współdziała z żadnymi substancjami,a to oznacza, że jedzenie przygotowane w takiej patelni jest zdrowe. Aby poprawnie wybrać patelnię aluminiową, zwróć uwagę na to w jaki sposób została zrobiona: lity wariant jest bardziej jakościowy, oprócz tego grubość dna w takiej patelni jest nie mniej aniżeli 6 mm. Jednak aluminium podobnie jak teflon nie lubi uszkodzeń, przegrzewania.
Jak poprawnie wybrać patelnię?
Otóż podsumujemy. Zanim pójdziesz do sklepu i wybierzesz dobrą patelnię, przygotuj dla sprzedawcy zestaw kryteriów doboru – w taki sposób ulżysz zadanie sobie i jemu. Oto kilka punktów, które pomogą ci wybrać dobrą patelnię:
- Do jakich celów powinna służyć (patelnia jest potrzebna do przygotowania jakichś konkretnych dań lub wszystkiego).
- Na jakiej kuchence będziesz gotować - nie każda kuchenka „przyjaźni się” z dowolną patelnią, na przykład gazowej jest obojętnie jaką patelnię na niej postawisz, natomiast szklanoceramiczna wymaga idealnie równego dna, do kuchenek indukcyjnych najlepiej wybierać dno stalowe, dla nich idealny aluminiowy lub nierdzewiejący wariant.
- Przed tym, zanim wybierzesz patelnię, uwzględnij średnicę palnika na kuchence – średnica patelni powinna być praktycznie taka sama, aby jedzenie dobrze i równomiernie się przygotowało.