Jak wyglądają szkolne obiady w różnych krajach?
Sieć restauracji Sweetgreen postanowiła porównać, co jedzą uczniowie na obiad na całym świecie. Zrobili serię ciekawych zdjęć z typowym zestawem codziennych dań, które są oferowane w stołówkach szkolnych. Menu dziecięce zwykle starają się zrobić smacznym, ciekawym, pięknym, najbardziej zdrowym i prawidłowym, ale u wszystkich to czemuś wychodzi rozmaicie. Na naszych zdjęciach wyraźnie widać, jak w różnych krajach różnią się nawyki żywieniowe i jak na nich wpływa kultura, otoczenie i klimat. We Włoszech i Korei Południowej jedzą dużo świeżych ziół i warzyw, dla Francuzów norma – kawałek brie na obiad, a w zimnej Finlandii jak i u nas, obiad zaczyna się od ciepłej, smacznej zupy.
Czemu jutro nie zrobić swojej rodzinie brazylijskiego obiadu (czy kolacji), a pojutrze – greckiego? Dlaczego nie?
Włochy
Ryba z rokiettą, makarony z sosem pomidorowym, sałatka caprese (mozzarellą) chleb, winogrona.
Francja
Stek wołowy, ser, marchew, zielona fasola, owoce.
Korea Południowa
Zupa rybna, tofu i ryż, kimchi (kapusta kiszona), brokuły, papryka świeża.
Stany Zjednoczone
Nuggetsy z kurczaka z sosem, puree, groszek, owoce w puszkach, ciastka.
Grecja
Kurczak z makaronem orzo, faszerowane warzywami liście winogron, sałatka, owoce, jogurt z granatem.
Finlandia
Grochówka, duszone buraki, sałatka z marchewką, naleśniki, świeże owoce, chleb.
Hiszpania
Krewetki, mieszanka brązowego i białego ryżu, gazpacho (zupa pomidorowa), warzywna sałatka, chleb, pomarańcza.
Brazylia
Wieprzowina z warzywami, fasola i ryż, warzywna sałatka, chleb, smażone banany.