Jak wykorzystać laski cynamonu?
Jeśli z proszkiem cynamonu średnio statystyczny kucharz już jakoś zdążył zaprzyjaźnić się, to jeśli mowa o laskach cynamonu to może wywoływać dużo zbędnych pytań. W istocie stosowanie ich jest przybliżone do proszku.Może najwyżej do pieczywa ich nie dodasz.Lecz dokładne przepisy omówimy dalej.
Jak używać laski cynamonu?
Skręcony do rurki cynamon to nic innego jak bardzo aromatyczna kora cejlońskiego cynamonowca, którą przed sprzedażą wysuszają. W skutek po to, żeby otrzymać maksimum aromatu i smaku laskę cynamonu należy ugotować lub zaparzyć wrzątkiem.Właśnie dlatego najczęściej cynamon pod postacią laski można spotkać w przepisach napojów, wzorem niżej wymienionych.
Cydr z laską cynamonu
Składniki:
- czerwone jabłka (duże) - 6 szt.;
- jabłkowy cydr - 0,7 l;
- laski cynamonu - 3 szt.;
- gwiazdki anyżu - 2 szt.;
- cytryna - 1 szt.
Przygotowanie
Nalewamy cydr do rondelka i doprowadzamy go do wrzenia. Po gotowaniu się ogień ujmujemy i kładziemy do płynu przyprawy: laskę cynamonu i anyż. Gotujemy napój pod przykrywką 20 minut.
W ciągu tego czasu czynimy z całych jabłek "filiżanki", wyciągając z płodu rdzeń z nasieniem i część miąższu tak, by ścianki i dno pozostały całymi. Napełniamy każdą jabłkową "filiżankę" aromatycznym napojem i ozdabiamy laskami cynamonu.
Jak ugotować herbatę z laskami cynamonu?
Składniki:
- woda - 500 ml;
- ulubiona herbata - 1 łyżka;
- 2 laski cynamonu;
- 3 pąki goździka;
- skórka cytryny i pomarańczy.
Przygotowanie
Wylewamy pół litra wody do czajnika i stawiamy do wrzenia. Kiedy woda zacznie gotować się, do szklanki kładziemy łyżkę ulubionej herbaty i przyprawy - pąki goździka i laski cynamonu. Na dodatek zdejmujemy skórkę cytrynową z cytrusów i również kładziemy do przyszłej herbaty. Zalewamy aromatyczną zawartość nadzienia wrzątkiem, nakrywamy jego przykrywką i zostawiamy herbatę na 5 minut. Kiedy napój zaparzy się, można go uzupełnić łyżką do herbaty rumu, a można pić w bezalkoholowym wariancie.
Klasyczna pakistańska kawa z laską cynamonu
Składniki:
- woda - 750 ml;
- mleko - 750 ml;
- laska cynamonu;
- kardamon - 5 szt.;
- kawa mielona - 3 st. łyżki.
Przygotowanie
W niewielki rondelek zasypujemy kawę,dodajemy laskę cynamonu i rozłupany kardamon. Zalewamy zawartość rondelka mieszanką mleka i wody i stawiamy wszystko na ogień. Aż kawa gotuje się, a na to pójdą blisko 10 minut, należy cały czas mieszać kawę, nabierać napój łyżką i wylewać z wysokości, żeby na powierzchni stwarzała się gruba pianka. Dalej zostaje tylko rozlać kawę po niewielkich filiżankach i uzupełnić cukrem według smaku.
Użycie lasek cynamonu w głównych potrawach
Z laskami cynamonu aromatyczne wychodzą nie tylko napoje, ale i mięsa.Wzorem tego jest ragu z wołowiny.
Składniki:
- wołowina - 900 g;
- olej roślinny - 45 ml;
- biały łuk - 100 g;
- marchew - 80 g;
- seler - 80 g;
- czosnkowe ząbki - 3 szt.;
- skórka cytrynowa i sok 1 pomarańczy;
- balsamowy ocet - 60 ml;
- woda - 1 l;
- laska cynamonu;
- liście lauru - 2 szt.;
- gałąź rozmarynu i tymianku.
Przygotowanie
W rozgrzanej fajerce smażymy pokrojoną kostkami wołowinę do utworzenia charakterystycznego złocistego koloru na mięsnych kawałkach. Potem wołowinę wykładamy na talerz, a na jej miejscu smażymy wszystkie warzywa w ciągu 8 minut. Mieszamy je z mięsem, dodajemy cynamon, laur, rozmaryn i tymianek, tartą skórkę cytrynową i sok pomarańczy, pastę z czosnku i trzymamy wciąż minutę, żeby rozprowadzić aromat. Dalej zalewamy zawartość fajerki wodą z octem i gasimy pod przykrywką 2 godziny. Przed użytkiem cynamon i trawy wyciągamy.